Гражданско Движение ''ДНЕС''

Свят

Начало / Актуално - Свят / Нетаняху отива на съ...
Нетаняху отива на съд за корупция

Нетаняху отива на съд за корупцияИзраелският премиер Бенямин Нетаняху ще се яви в началото на октомври на изслушване пред главния прокурор по дела за корупция, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Агенцията се позовава на изявление от вчера на адвоката на Нетаняху.

Израелският главен прокурор Авишай Манделблит отхвърли в четвъртък молбата на премиера изслушването да бъде отложено.

Адвокатът на Нетаняху Амит Хадад заяви, че е трябвало молбата за отлагане на изслушването да бъде уважена, но след като главният прокурор я е отхвърлил, то той и Нетаняху ще присъстват на изслушването.

Нетаняху помоли изслушването да бъде отложено заради разпускането на парламента и произвеждането на парламентарни избори на 17 септември.

Бенямин Нетаняху не успя да сформира правителство след победата си на изборите на 9 април, отбелязва Франс прес. Привържениците на Нетаняху в парламента гласуваха за разпускането му, за да не може президентът Реувен Ривлин да връчи мандата за сформиране на правителство на друг политически лидер, посочва агенцията.

По този начин се стигна до свикването на нови парламентарни избори в Израел.

Главният прокурор мотивира решението си да отхвърли молбата на Нетаняху с аргумента, че нищо не оправдава датата на изслушването да бъде променяна.

Главният прокурор вече отложи веднъж през май датата на изслушването, която първоначално бе 10 юли.

Нетаняху ще бъде изслушан по три отделни дела, по които е обвиняван в корупция, измама и злоупотреба с доверие.

69-годишният Нетаняху отхвърля всички обвинения срещу себе си и твърди, че става дума за лов на вещици.

Въпреки разследването срещу него, Нетаняху няма да бъде юридически задължен да подаде оставка, докато не бъде признат за виновен по някое от повдигнатите обвинения и на последната възможна съдебна инстанция. Това, твърдят експертите, може да отнеме години.

 

Източник: https://www.24chasa.bg/novini/

 

 


102537