Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Неуспешно! >> Андрей...
Неуспешно! >> Андрей Райчев: Борисов полага огромни усилия да изведе ГЕРБ от прокобата, че е корумпирана партия

Неуспешно! >> Андрей Райчев: Борисов полага огромни усилия да изведе ГЕРБ от прокобата, че е корумпирана партия„България е достигнала някаква точка, която не може повече така. Тази власт го осъзнава и всяка следваща трябва да го разбира“, коментира пред БНР социологът Андрей Райчев. Според него властта я е страх от хората. 

„Борисов взима много остър завой. Ако тези сметки ги отворят наистина (банкови сметки и офшорки на лица на висши публични длъжности - бел.ред.) и се види, може да има и от неговите противници, но преди всичко ще бъдат от властта. Става ясно, че ако те не докажат, че това не е показно, а е реална борба, няма да ги изберат“, изказа мнение Райчев в интервю за предаването „12+3“ по програма "Хоризонт" на БНР. 

Социологът припомни, че „червените“ имат много лош опит с европейски избори. Повече от половината от електората им няма никакви чувства към Европа, а част от тях дори смятат за грешка това, че сме в ЕС, обясни той. По думите му това е и причината лидерът на социалистите да посочи друга цел като мотивация за участие в изборите, а не европейската проблематика. 

Андрей Райчев смята, че който и да победи на тези избори, няма да е с много, но символично е важно. Той изброи и подалите оставки министри от ГЕРБ. 

„Борисов явно иска ГЕРБ да излезе от тази прокоба – вие сте корумпираната партия, и полага сериозни усилия. … Без промяна няма да стане. Борисов, който е „политическо животно“ и има изключителен нюх за състоянието на народа, разбира това. Част от антуража му не го разбира и ще си плати,“ коментира Райчев. 

Социологът прогнозира, че при евентуални две загуби на ГЕРБ – на европейските и на местните избори, неизбежно ще има предсрочни парламентарни избори. 

"Ако ДПС сега реши да събори Борисов, ще го направи много бързо", изказа мнение Райчев и добави, че почетният председател Ахмед Доган се е отказал да го прави. "Отказа се, защото не вижда ясно формулата на следващото управление", посочи той. 

"Струва ми се, че ДПС след тези избори, ако играе успешно, ще бъде в друга позиция. Те все още стоят с "раната" Местан. Местан им взе над 100 хил. гласа - това е една четвърт. Плюс това тогава, в момента не е така, Турция стоеше отзад. Ако Местан беше прескочил бариерата, те щяха да го изядат, но не прескочи. Въпросът е излекувано ли е ДПС - това ще го видим в цифрата. Ако е под 300 хил. - не просто не е излекувано, а болестта се задълбочава. Между 300 и 350 хил. е някаква норма, но не е цъфтящо здраве. Ако вдигнат над 350 хил., ще кажа, че са излекувани," обобщи социологът. 

Според Райчев много хора ще използват възможността за преференциален вот и ще се опитат да пренаредят листите.

 

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник:http://epicenter.bg/99499