Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Неуважаеми депутати,...
Неуважаеми депутати, лятото няма да ви спаси. Искаме си референдума

Неуважаеми депутати, лятото няма да ви спаси. Искаме си референдумаКоментар на Благой Българанов

Внезапни нахлувания в палатки по плажа след поредния тур на феята на пясъците Ангелкова, арести на DJ по морето, проверки от новия пудел на Борисов—Валери от Бургас, еко скандали, НДК и КТБ-гейт, тенис-мачове, суджуци... Ето така ще запомним лято 2017. Депутатите заминаха на Бали, Миконос и Сен Тропе, министрите на Малдивите. Само Борисов се показва от време на време, за да изпъчи гърди и да демонстрира повехналото си, но загорялото тяло а-ла шишкаво желирано човече. Като от комиксите. 

Някак странно как обаче всички управници забравиха за националния референдум и желанието на 2,5 млн. българи. Измъкнаха се бързо и тихомълком като крадливо циганче от селски гастроном. На 6 ноември 2016 г. 2 509 864 избиратели гласуваха в подкрепа на мажоритарния вот, за намаляване на субсидията, за задължително гласуване. Уви, родните политици отхвърлиха тази идея с лека ръка. Въпреки гръмките обещания и клетви от ГЕРБ, че референдумът ще бъде приет. ГЕРБ и БСП: Пускаме референдума на Слави!

Мажоритарният вот бе подкрепен от 72% от онези, които гласуваха на референдума. Според някои платени социолози тази подкрепа е спаднала до 56%. Дали това е така или просто управляващите искат да ни внушат, че хората се се отчаяли и нямат сили да се борят за правата си? По-скоро е второто.

Няколко месеца преди нашия референдум се проведе един друг референдум, във Великобритания. На това допитване 51% заявиха, че страната трябва да напусне ЕС. Според наблюдатели веднага след референдума и в британското обществено мнение имаше спад на подкрепата за Брекзит. Още повече, че брекзитърите надделяха със съвсем малко, за разлика от нашия референдум, където мнозинството за мажоритарния вот бе внушително.

Въпреки това обаче нито един британски политик, включително сред противниците на Брекзит, не си е помислил нито за миг да не изпълни волята, заявена на допитването. А какво направи България и нашите властници? Разликите между българската и британската демокрация са очевидни. Великобритания започна да води преговори за излизане от ЕС и много от точките вече са уточнени. В Родината ни въпросите на националното допитване потънаха вдън земя. Все едно се е провел общински референдум, а не национален с участие на  милиони българи.

У нас очевидно идеята за демокрация е доста изкривена. Опозиция и управляващи действат в унисон така, все едно висшите закони на правовата система не важат за тях. Те използват аргумента, че хората са размислили, че са направили грешка..., вразумили са се. Подобно нещо въобще обаче не е меродавно в една истинска демокрация. Най-малкото и не е истина.

ГЕРБ, БСП, ДПС и т.нар. патриоти се оправдават, че 2,5 млн. българи не са достатъчни да наложат своята воля. Не достигали 11 000 гласа референдумът да се превърне в закон. Никой обаче не говори, че според нашите разпоредби има скандално висок праг, при който референдумът става задължителен за парламента. А именно да са гласували поне толкова, колкото на последните парламентарни избори. Подобен праг няма дори в Турция, която често за нас е нарицателно за липса на демокрация. За никоя от партиите на статуквото не е изгодно да промени този порочен текст, защото така важните решения ще бъдат в ръцете на хората, както и трябва да бъде. А никой от партийните какавиди не иска ние, хората да имаме власт!

В началото на новия парламентарен сезон тази есен се очаква БСП да внесе свои промени, с които да се опита да въведе смесена система, при която половината депутати да се избират мажоритарно. Цветан Цветанов обаче заяви, че ГЕРБ няма да подкрепи такъв законопроект, с аргумента, че той не отговаря на волята на референдума. Същият този Цветан Цветанов забрави как цяла зима и пролет жужеше навсякъде, че референдумът ще бъде приет.

Цветанов: Резултатите от референдума остават основен приоритет за парламента преди предсрочния вот

Цветан Цветанов: 43-то НС трябва да работи върху консенсусни теми

Цветанов: Ако иска да уважи волята на хората, Радев да удължи живота на това НС

На 13 септември изтича и тримесечният срок, в който НС трябва да се произнесе за националното допитване и на база внесеното решение на ЦИК от 14 юни. Всичко прилича на политическа игра, каквато сме гледали неведнъж през годините на т.нар. преход. Игра, особено сега по темата за мажоритарния вот. Какво ли трябва да се случи в България, така че политическите хмери да разберат, че народът не е пожелал смесена система. Хората настояват за мажоритарен вот, намаляване на субсидиите и задължително гласуване.

Отдавна е известно, че нито ГЕРБ, нито БСП, нито която и да е партия подкрепят мажоритарния вот. И това независимо от смешните, на моменти сълзливи изявления на Борисов, Цветанов или Десислава Атанасова. Ако наистина искаха да направят нещо, съобразно волята на народа, щяха да намерят необходимото мнозинство за куция си законопроект. Уви, не се случи. Ясно защо - мажоритарният вот отнема голяма част от властта на партийните централи, а от там и на олигархията, която тези партийни централи представляват.

Смешно, жалко и нагло е поведението на политиците от т.нар. демократична общност у нас, които всячески се опитват да омаловажат волята на референдума за мажоритарния вот. Днес те говорят за всичко друго, но не и за това, което пожелаха българите на 6 ноември. Нищо чудно, че доверието и любовта към 240-те в парламента и новия-стар кабинет на Борисов -3 спада с невиждана бързина. Няма как да спечелиш сърцата на хората с подобно високомерие. А и да мислиш за Борисов 4

Референдумът за мажоритарния вот е тест за българската демокрация. От този тест ще разберем доколко въобще у нас този обществен строй,тази прогнила и мухлясала система могат да сработят за интересите на хората... Засега резултатите от теста не са окуражителни. Но всичко тепърва предстои. В края на краищата,ако не ни послушат, ще трябва да ги накараме.

Защото Септември ще бъде май.


33672