Гражданско Движение ''ДНЕС''

Свят

Начало / Актуално - Свят / Невиждани военни уче...
Невиждани военни учения във Венецуела

Невиждани военни учения във ВенецуелаПрезидентът на Венецуела Николас Мадуро даде старт на най-големите в историята на страната гражданско-военни учения под наименованието "Две столетия Ангостура 2019". В тях участват както въоръжени сили, така и части от републиканското народно опълчение, предава РИА Новости.

Преди началото на маневрите държавният глава посети близкия до столицата крайбрежен щат Миранда, където се запозна с модели на военна техника, в това число и ракетни установки руско производство, които са на въоръжение във венецуелската армия.

Ученията се провеждат от 10 до 15 февруари. Те, по думите на Мадуро, трябва да се превърнат в „най-големите и най-мащабни от всички, които страната е организирала в своята 200-годишна история“. На Венецуела ѝ предстои да отчете опита на предишни операции и да прецени какви сценарии съществуват за възможни военни заплахи.

Ученията се посвещават на 200 години от Ангостурския конгрес, който е свикан на 15 февруари 1819 година по идея на Симон Боливар в град Ангостура, тогава столица на освободената от испанско владичество провинция Венецуела. Конгресът отново обявява независимостта ѝ (тя е обявявана на два пъти – в 1811 и 1813 година) и определя Боливар за временен президент и главнокомандващ републиканската армия. Когато на 10 януари встъпи отново в длъжност, Мадуро подчерта, че възнамерява през втория си президентски мандат (2019-2025) да акцентира върху укрепване на военната сила на страната, предаде „Фокус“.

 

Източник: https://fakti.bg/


89440