Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

New York Times: Хиляди разочаровани българи протестират с искане за оставка на правителството  на Бойко Борисов

New York Times: Хиляди разочаровани българи протестират с искане за оставка на правителството на Бойко БорисовХиляди българи, разочаровани от корупцията, протестираха с искане за оставката на дясноцентристкото правителство на премиера Бойко Борисов и главния прокурор на страната, пише The New York Times.

Протестиращите, които скандираха "мафия" и "оставка", обвиняват третото правителство на Борисов и главния прокурор Иван Гешев за умишлено забавяне на разследването на връзките между подкупни държавници и олигарси.

Протестите са срещу това, което мнозина нарекоха "държавно превземане" и "мафиотски стил на управление" се проведоха в още няколко града в балканската страна. Полицията арестува 18 души в петък след размирици по време на антикорупционните протести, но демонстрационната събота беше до голяма степен мирна.

Общественият гняв ескалира след набезите на прокурори в офисите на двама от служителите на българския президент като част от разследванията, които мнозина смятат за целенасочена атака срещу президента Румен Радев, основен критик на правителството.

В обръщение към нацията в събота Радев призова за оставката на правителството и главния прокурор.

Борисов, чието трето правителство встъпи в длъжност през 2017 г., се гордееше с изграждането на нови магистрали, увеличаване на доходите на хората и вкарване на страната в "чакалнята" на еврозоната ", и заяви, че не планира да се оттегля на фона на настъпваща коронавирусна криза.

"Вече направихме толкова много, положихме толкова усилия. Нищо не ни държи на поста, освен отговорност", заяви Борисов в публикация на страницата си във Facebook.

Партията му ГЕРБ заяви, че Радев, който беше номиниран за поста от опозиционните социалисти, подклажда политическа криза. ГЕРБ остава най-популярната политическа партия в България според проучвания на общественото мнение. Следващите общи избори предстоят през пролетта на 2021 година.

На поредната демонстрация в събота на Черноморието край Бургас стотици българи поискаха достъп до обществена брегова линия близо до лятната резиденция на Ахмед Доган, бизнесмен и старши член на етническата турска партия ДПС.

Демонстрацията беше организирана, след като на ръководителя на малка либерална партия беше отказан достъп до брега от въоръжени пазачи на Националната служба за защита, които защитаваха Доган.

Протестиращите твърдят, че този ход е бил знак за токсични връзки между управляващия елит и сенчестите интереси в балканската страна, пише още вестникът.

 

Редактор:ТОДОР БЕЛЕНСКИ 

Източник: https://www.actualno.com/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

Илиян Василев: Вие във властта - обречени сте!

Уплашеният Борисов... влачи уплашени, преяли с власт и блага гербаджии след себе си

"Ройтерс": Прокурорски набези разгневиха българите

Ден пети: Протести за ОСТАВКА на правителството! Днес, понеделник от 17 ч. всички ЗАЕДНО при фонтана пред Президентството! ДА ЗАЩИТИМ ДЕМОКРАЦИЯТА!

Бакалов: Управляващите изглежда ще пожертват Гешев и ще искат да направят нов кабинет

 

 

 


130367