Гражданско Движение ''ДНЕС''

Анализи, коментари и интервюта

Никой не вярва, че орязването на болничните ще спре злоупотребите

Никой не вярва, че орязването на болничните ще спре злоупотребитеИдеята на управляващите първият ден от болничния да не се плаща само ще ощети много хора, без да реши проблема с източването на осигурителната система и фалшивите болнични, смятат представители на синдикатите, работодателите и експерти.

„Това няма да реши проблемите със злоупотребите. Няма да облекчи работодателите. Едно е да се бориш със злоупотребите, друго е да приемаш едно безсмислено решение. Оттук нататък започват едни смешни изключения, които го правят още по-объркано“, коментира пред БНР бившият социален министър Ивайло Калфин. Управляващите вече обявиха, че първият ден болничен ще се плаща, ако отсъствието е заради гледане на болно дете или при трудова злополука, а основният им мотив е, че хората масово удължават почивните дни с кратки болнични.

„Ако има проблем с фалшивите болнични, то той трябва да се реши, независимо къде ще преместим плащането. Основното за болничните листове е свързано с работата на здравната система. Докато не влезе електронна здравна карта, докато не влезе прозрачна здравна система – с електронно здравеопазване, изписване на фактури и болнични листове, няма как да има добър контрол. Някой трябва да подреди здравната система“, категоричен е Калфин.

Така смята и друг бивш социален министър - Лидия Шулева. Сбъркани са и плащането, и контролът, коментира тя пред Би Ти Ви. У нас осигуровките се събират от НАП, болничните се изплащат от НОИ, а лекарите, които ги издават, са под контрола на здравното министерство. "Щом лекарите издават болничните, нормално е те да се плащат от здравната каса, защото НЗОК може да ги контролира и няма да раздава така спокойно от парите за болнични", смята тя.

В момента, въпреки че и управляващи, и работодатели смятат, че масово се издават фалшиви болнични, реално установените злоупотреби са минимални. През 2018 г. например са издадени над 2.7 млн. болнични листове при 2.2 млн. наети, като броят на болничните расте ежегодно. Въпреки това през м.г. са отменени едва 2419 болнични, а наказаните лекари са 8. 

"Тази идея, че работниците ще спрат да си взимат болнични, защото няма да им се плаща първият ден, по малоумие е равна на идеята да започнем да удържаме по 20% от средствата от всички обществени поръчки, за да спрат работодателите да крадат и да корумпират политиците“, обяви пред БНР президентът на "Подкрепа" Димитър Манолов. 

„Логично би било болничният да се плаща от осигурителната система, доколкото всички ние плащаме осигурителни вноски за временна нетрудоспособност“, допълни Манолов. Според него източването на социалните системи у нас отдавна се е превърнало в бизнес. „Има регистрирани дружества, в които са назначени обикновено възрастни хора, които не се занимават с нищо друго, освен с това да отчитат болнични листове. Не внасят никакви осигурителни вноски, а теглят средства от тази система. Само в София на органите на властта и на прокуратурата са предадени данни за над 400 такива дружества“, каза Манолов.

Според зам.-председателя на Българската стопанска камара Димитър Бранков подобно предложение не бива да се прокарва между първо и второ гласуване на бюджета, без "всеобхватен и пълен анализ на ситуацията“. Освен това е важно да се изясни кой издава болничните и кой ги ползва и след това да се вземат мерки. „Нашите лични лекари издават само 20% от болничните листове. Голяма част от издадените болнични са в болничната помощ. Това е феномен, свързан със състоянието и негативните тенденции в здравеопазването. Моето подозрение е, че една немалка част от издадените и ползвани дни са в държавния сектор“, каза Бранков. Въпреки това от социалното министерство още смятат, че вариант са мерки спрямо личните лекари - да се ограничи броят дни, за които те могат да издават болнични - от 14 на 7.

НАГЛОСТ

"30 г. след прехода народопсихологията не се е променила и проблемът е, че българинът не е достатъчно готов за солидарност, защото той гледа на държавата като на чуждо тяло и желанието да измамиш системата или да спекулираш с нея заема такива мащаби, че държавните органи трудно могат да преодолеят тези дефекти", смята министърът на финансите Владислав Горанов. "Непопулярните решения в политиката са признак на политическа смелост, те показват, че не си на власт самоцелно, защото понякога средата се променя с правилни решения, които не се харесват на всички“, обяви той пред БНТ и натърти, че докато не възприемем като ценност, че всеки солидарно трябва да допринася за обществото, ще си останем бедни.

 

Източник:  www.segabg.com

 


117065