Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Нищо ново под слънце...
Нищо ново под слънцето..., а и от историята <br>  Идва този, който ще изхвърли боклука

Нищо ново под слънцето..., а и от историята
Идва този, който ще изхвърли боклукаКоментар на Силвия Искренова

 

Nihil novum sub sole! Това са казвали древните, когато нещо забравено старо се е повтаряло. „Нищо ново под слънцето” казваме и ние, когато имаме „дежа вю” за повторението на исторически факти и обстоятелства. В чистата физика, която никой не може да подложи на съмнение действа Третия закон на Нютон, който гласи, че ако едно тяло действа на друго тяло с дадена сила, то винаги второто тяло противодейства на първото с равна по големина и противоположна по посока сила, приложена в точката на взаимодействие.

В т.нар. градски фолклор този закон се познава на жаргон, като „Законът на ластика”. Или колкото ластикът се опъва в една посока, толкова по-сигурно е, че в даден момент той ще се върне със страшна сила в началното си положение, а удара от това връщане ще е достатъчно  болезнен... Така е и в междучовешките отношения. Този закон категорично намира своето приложение в човешката история, в историята на народите.

Така е било още по библейското време на Моисей, когато се е намерил водач, който да спаси евреите от тежкото египетско робство и да ги изведе до Благословената земя.

Така е било по времето на разцвета на Римската република, когато тракиеца Спартак повел робите за да извоюват свободата си.

Така се е случвало и в нашата, българската история и то нееднократно.

През Средните векове на Второто българско царство, Ивайло, произхождащ от най- ниските слоеве на обществото се вдига на бунт срещу тежките, непосилни данъци и мъчението на народа, както и опасността от постоянните тогава нападения на татарите. Според някои автори, с прякорите Лахана и Бърдоква Ивайло е назоваван така от аристократите, поради факта, че се е хранел предимно със зеле и маруля: „само с хляб и диви зеленчуци“ (Георги Пахимер), което говори за един спартански начин на живот. Истинското му име е известно благодарение на една приписка в Свърлижкото евангелие от 1279 г.

Цар Константин I Тих Асен (1257-1277) е неспособен да защити държавата и поданиците си. Това дава възможност на Ивайло да оглави народното недоволство и да стане водач на въстание, което започва през пролетта на 1277 г. През лятото на същата година Ивайло се изправя срещу монголо-татарите от Златната орда. Той успява да разгроми няколко татарски дружини, което му носи още по-голяма известност. За кратко време успява да прочисти страната от татарските банди и така все повече области преминават на негова страна и го признават за цар. В края на 1277 г. се води битка между Ивайло и цар Константин Тих. Царската войска е напълно разгромена, а самият цар – посечен от Ивайло.

Така един обикновен човек, тръгнал от низините народни  се издига до цар на българският народ, но цар защитил, застанал зад народа си! Някога в часовете по история този факт от българската история се изучаваше като пример за първото успешно антифеодално въстание в света. Но сега това не е модерно. Не е модерно, за да не се припомня излишно на дълбоко спящия ни народ, че може сам да извоюва свободата си и да защити правата си.

След Ивайло примери за подражание в родната ни история за българи, които тръгват на въстание, стават хайдути, тръгват на въоръжена борба за свобода -не един и два!

Не бива да забравяме и Паисий Хилендарски, наричан от народа Отец Паисий, който е един от най-големите ни будители и духовници. Авторът на „История славянобългарская“ е радетел, стожер на националното възраждане и свобода за българския народ. Той е основоположник на Българското възраждане.

Най-големият апотеоз на героизма на българския народ - Априлското въстание е всъщност бунт срещу немотията, срещу злосторниците, срещу игото... Бунт на младоци, които залагат младостта си, животите си, и се изправят срещу една свръхмогъща империя, защото това изисква собствената им съвест, това изисква България...! Така бунтарите обръщат внимание и върху „българския проблем” на „блудницата Европа”.

А какво да кажем за светините, най-големите в историята ни: Васил Левски, Христо Ботев, Панайот Волов, Хаджи Димитър, Георги Раковски, Райна Княгиня... Днес историята ни учи и ни показва как всички те, нашите НАЦИОНАЛНИ ГЕРОИ са посявали зрънцата на промяната... Бунили са, водили са четите и народа за свободата, за бъдещето на България! Априлското въстание е неуспешно, потушено е в кръв, то обаче е най-голямата, историческата, самоотвержената крачка към пълното Освобождение на България. КЪМ СВОБОДАТА. А без нашите герои-светини България сега може би нямаше да я има... Прекланяме се пред тях, защото именно те са дали тласъка на самочувствието, на духа, на свободата ни... В историята и в природата има цикли, повторения... и, когато народът вече не може да търпи, когато ластикът се опъне до скъсване, тогава същият този народ сам ражда своя защитник – СВОЯ МЕСИЯ!

Че народът ни се пробужда от дълбок сън, това вече се вижда ясно. Не, това не са ПР-акциите на псевдопатриотите, които влязоха във властта само и само да осребрят участието си. Това се вижда по действията на българите из всички краища на страната. Най-скорошният пример – много мил и наивен, но респектиращ. Един българин не само спря в знак на преклонение пред загиналите за свободата на България на 2 юни, но и развя българското знаме. ГОРДО!  

Народът ни се пробужда и скоро ще отговори със страшна сила и без прошка за почти 30 годишния преход – геноцид. Ластикът ще се върне в началната си позиция, но ударът ще бъде с убийствена сила и ще засегне много тези, които Тошо Тошев нарече тези дни „орда”.

От дълбините на нашия народ има вече един готов водач, който опитва вече повече от 2 години по законен път да даде воля на гласа на народа, но „ордата” прави всичко възможно да го неглижира, да му попречи, да го съсипе и унизи... Прави всичко възможно... ДА ГО НЯМА!

Ние, огромна част от Българите имаме вече своя нов водач и го подкрепихме със стотиците хиляди гласове, дадени за референдума! С ВЯРАТА ЗА ПРОМЯНА!

А „Третия закон На Нютон” е основен закон във физиката:

Отговорът на народа ще бъде силен и болезнен!

Слави, поведи ни и нека... боли!


29877