Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Нищо старо не е забр...
Нищо старо не е забравено >> ГЕРБ даряват щедро срещу епидемията, но с държавни пари

Нищо старо не е забравено >> ГЕРБ даряват щедро срещу епидемията, но с държавни париУправляващите от ГЕРБ продължават да лъскат публичния си имидж с дарения от името на партията с държавни пари. Разликата е, че преди обект на щедростта им бяха църкви и детски градини, а сега – здравният сектор, заради епидемията.

Днес Изпълнителната комисия – най-висшият оперативен орган на партията, се похвали, че по предложение на лидера Бойко Борисов, ще дари сумата от 100 000 лв. на здравното министерство. Вместо да организират дарителска кампания сред хилядите си сподвижници, както би следвало да се направи, ГЕРБ ще осигурят парите от милионите левове, които бюджетът изплаща на формацията на Борисов всяка година.

“Средствата са от държавната субсидия на партията и ще бъдат използвани за подпомагане на дейността на болниците в България, както и за осигуряването на необходимите им консумативи и оборудване”, откровено си казаха от партията. 

Очевидно става въпрос за целенасочена пиар кампания, тъй като малко по-рано днес правителствената пресслужба съобщи, че Борисов и министрите му са събрали 20 000 лв. от заплатите си в помощ на социално слаби семейства – тоест по около хиляда лева от член на кабинета. А предния ден парламентарната група на ГЕРБ обяви, че прави дарение от 100 000 лв. в полза на здравното министерство – отново по около 1000 лв. от заплатите на 95-те депутати на партията.

По същата схема действат и местни структури на ГЕРБ. Например във вторник членовете на общинското ръководство на формацията в Костенец съобщиха, че ще отделят от месечните си възнаграждения за борбата срещу коронавируса.

ПАРТНЬОРИТЕ СЪЩО ДАРЯВАТ

От НФСБ – партията на Валери Симеонов, която е в коалиция с ГЕРБ, също се захванаха с дарителство – с лични средства закупили апарат за обдишване, който ще предадат на столичната болница „Проф. Иван Киров”. Хората на Симеонов призоваха колегите си в парламента да последват примера им и дори пресметнаха, че с общи усилия всички депутати могат да закупят 30 такива апарата.

НФСБ е сред партиите, които още не са върнали надвзетите суми от държавната им субсидия, според данните, публикувани на сайта на финансовото министерство. В суматохата покрай приемането на закона за извънредното положение от ГЕРБ прокараха текст, с който дадоха малка отсрочка на политически сили, които още дължат пари на хазната.

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: https://www.segabg.com

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

Вместо депутати и министри да дарят всичко! >> Борисов и министрите дават по 1000 лв. от заплатите си за социално слаби семейства

Ей богу, много лъжете! А защо, всичко ни е наред

Трохички за най-бедните

 

 


123269