Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Нищожно! >> 15 899 т...
Нищожно! >> 15 899 теста за COVID-19 са направени досега у нас

Нищожно! >> 15 899 теста за COVID-19 са направени досега у нас"Общо 15 899 теста за COVID-19 са направени в лабораториите у нас от началото на дейността им до днес."

Това се казва в писмо до медиите на Министерството на здравеопазването от днес. 

Информацията дълго време не се съобщаваше редовно и никой не знаеше колко точно теста са направени. Сега вече има сравнително цялостен поглед върху картината. 

Вчера в сайта Worldometers бе добавена колонка с направените тестове и България се оказа на дъното с едва 566 - видно стара информация. Социалните мрежи избухната от възмутени граждани, което най-вероятно е предизвикало министерството най-после да даде точна цифра. Дали те ще продължат да я съобщават всеки ден - не е ясно. 

Ресорното министерство информира, че първите тестове са направени в Националната референтна лаборатория и във Военномедицинска академия, след което бяха разкрити лаборатории и в Стара Загора и Варна.

В Националната референтна лаборатория на 28 януари 2020 г. е проведено първото изследване на проба за COVID-19, а във ВМА първият тест за новия коронавирус е извършен на 2 февруари т. г. 

Тестовете са направени в лабораториите както следва: в Националната референтна лаборатория към НЦЗПБ – 5037, във Военномедицинска академия – 2767 и 1250 бързи, в Стара Загора – 1400, в болница „Токуда“ – 470, в Бургас – 300, във  Варна – 825, в УМБАЛ „Софиямед“ – 750 и в лаборатория „РАМУС“ – 3100.

Припомняме, че според последните данни на националния щаб болните от коронавирус в България са вече 522-ма души. Починалите са 17, а излекуваните 37. Средната възраст на починалите е 65 години, а най-малкият пациент е на 1 годинка.

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: https://clubz.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

Медицинският съвет пропадна, ВОЖДА-Бойко...продължава да възкръсва

Нов скандал в държавата >> Проф. Коста Костов обяви, че разпуска медицинския съвет

Властта с арогантен пир по време на COVID-19: Министри и депутати с по-високи заплати от днес

Слави: Избрали сме алчни и самозабравили се депутати. Следващият път да внимаваме!

 

 


123913