Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Няколко държави в ЕС...
Няколко държави в ЕС не са съгласни да падне мониторингът над България

Няколко държави в ЕС не са съгласни да падне мониторингът над БългарияМежду осем и единадесет страни-членки са възразили на препоръката на Европейската комисия (ЕК) Механизмът за сътрудничество и проверка за България (по-известен като мониторинга или наблюдението за напредъка на България) да отпадне, съобщава "Капитал". Механизмът проверява доколко България и Румъния предприемат необходимите мерки, за да се изравнят с минималните европейски стандарти в областта на върховенството на закона и борбата с корупцията.

 

В началото на тази седмица ЕК оповести поредния мониторингов доклад за България, в който даде заключение, "напредъкът е достатъчен за изпълнението на ангажиментите", които страната е поела през 2006 г. при присъединяването към ЕС. По отношение на Румъния обаче, Европейската комисия заключи, че няма такъв напредък. Европейската комисия можеше веднага и сама да обяви край на мониторинга, но вместо това водената от Жан-Клод Юнкер институция предпочете да остави на страните членки да кажат последната дума в тази процедура.

 

Сред недоволните страни са Франция и Германия. Ако в следващите няколко седмици двете най-големи страни в ЕС не бъдат убедени да променят мнението си, много е вероятно ЕК да не сложи край на наблюдението на България.

 

Според източници на "Капитал" срещу мнението на Европейската комисия били още Холандия, Белгия, Люксембург, Австрия, Испания и Дания. Освен това Португалия, Швеция и Финландия също не са ентусиазирани, но специално Хелзинки не е взел отношение, тъй като в момента председателства Съвета на ЕС.

 

В следващите две седмици може да има още две заседание на работната група към Съвета на ЕС, която се занимава с въпроса. При условие, че сред дипломатите не се формира консенсус, въпросът може да се качи на ниво посланиците на 27-те в Брюксел или дори - министрите на външните работи. Ако и там няма съгласие, може да се стигне до ситуацията, в която Европейската комисия трябва да вземе решението сама.

 

 

Източник:https://www.dnevnik.bg/


115481