Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Няма по-скъпо от жив...
Няма по-скъпо от живота. В България – буквално

Няма по-скъпо от живота. В България – буквалноИнформационен сайт "ДНЕС"


Ходили ли сте в западноевропейски градове? 100% - да! А ако вие не сте били, то Премиерът ни е бил и то по няколко пъти! В Испания, например. Това не е страната с най, най-високи заплати в ЕС, но пък за сметка на това цените им са ниски и то в пъти по-ниски от нашите. Става въпрос за най-необходимото. Храната. Килограм боб там е 1,70 евро. У нас минава 5 лева. А всички знаем какви заплати взимаме тук и какви там...! В Испания минималната заплата е 1050 евро или някъде около 2055 лева! У нас минималната заплата е 560 лева. Има ли смисъл да сравняваме повече цените на други продукти? Но за всеки случай, а и за да не сме голословни, да направим сравнение с още няколко  примера. Държавата ни е богата и плодородна, но съсипана и затова плащаме за храна като за злато.

В Испания повечето храни в магазините, които са на най-достъпни цени са местно производство. У нас, при положение, че сме една от най-благодатните в климатично отношение страни в света и  богата на природни ресурси, масово храната, която се продава във веригите магазини, освен че е прескъпа спрямо покупателните ни способности, е внос от чужбина. Внасяме всичко лук, чушки, домати, ябълки, круши, орехи, картофи чак от Египет, за да плащаме за тях като за диаманти. 

Местното производство на храни е почти вече рядкост и смятаме нашите плодове, зеленчуци и месо вече дори за деликатеси. Толкова сме свикнали целогодишно да ядем вносни боклуци с ниско качество, но на извънземни цени. Да живееш в “Земния Рай”, според премиера, си има цена и трябват жертви. Като например, да ядеш силиконови домати за 6 лв. или да живееш между псевдо родолюбци и патриоти, които ни обещават преди избори как ще работят за подобряването на качеството ни на живот, а всъщност само чакат офертите си  за луксозните, но супер евтини апартаменти.

И какво става: За нас скъпия хляб и скъпите вносни боклуци, а за тях евтините мезонети, фини деликатеси, почивки и храни.

Защо цените в чужбина на основните продукти са драстично по-ниски, като заплатите на работниците, които ги произвеждат са много, много по-високи?

В спорта линията на старта за всички е еднаква. Финалът зависи от теб колко си подготвен. Нашите управници ни слагат на друга стартова линия, а след всички избори сме даже на фалстарт. Излъгани, употребени, бедни, отчаяни. Да, така е, защото ние за тях сме просто втора категория. А трябваше отдавна да направим нещо за себе си... Манипулацията и издевателствата над нас вече са на космически нива. Протести трябваше да има, още когато започнаха да затварят заводите и да ограбват държавата, а сега нищо не остана, но ние пак  си мълчим и продължаваме да им позволяваме да правят каквото искат с нас. Сега вече няма какво да ни вземат, а и достойнство почти не ни остана...

България стана синоним за евтини кюфтета за депутати... и скъпо кисело мляко за пенсионери.

Как се живее с 200 лева пенсия, като едно кисело и прясно мляко с 1-2 хляба струва около 4 лв? Колко дни може да изкара един пенсионер с тези 200 лева? А сметките? А лекарствата? За дрехи и развлечения да не говорим!

У нас всичко е с пари и то с много. Няма нито безплатно лечение, нито безплатна храна за най-бедните... А как се издържа семейство със заплата от 700-800 лева, ако имаш деца. А дори и със заплата от около 1000 лева как се издържа - също не е лесно.

Политиците ни ползват всичко с преференции, за тях няма закони, няма и нищо недостъпно. Свръхвисоки заплати от по 5-6 хил.лева и бонуси за тях колкото искаш, а на нас дори и мръсният въздух, който дишаме ни излиза прескъпо.

Как се оцелява така? Не, не се оцелява! Живурка се. Умираме всеки ден и се раждаме наново на следващата сутрин, защото трябва да се работи, за да има хляб за нас и лукс и разточителства за тях.

Е, докога така бре хора...?!  

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Тези германци съжаляват, че са се преселили в България ВИДЕО

Какво здравеопазване, когато цялата ни държава е болна?! Плащаш или гърмиш! Но дори и когато плащаш... пак може да умреш

Народът! Марш към кофите..., а Бойко ще стиска!

По селата сме забравени... и от управници, и от Бога

Депутатите с нови заплати от по 7 000 лв.! Мнозинството българи с... 700! Къде сме ние, къде са те!?

Колко още ще можем да издържим? Търпението ни се изчерпва! Подиграват ни се!


ВИДЕО

 

Image result for цените в европа и в българия Image result for цените в европа и в българия

Image result for signage Image result for цените в европа и в българия

Image result for цените в европа и в българияImage result for Няма по-скъпо от живота

 

Related image

 

 

 


97929