Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Няма такава държава!...
Няма такава държава! >> Шефът на БНР заплаши със съд

Няма такава държава! >> Шефът на БНР заплаши със съд "всички, които се упражняваха върху моето име"Генералният директор на БНР Светослав Костов разпространи отворено писмо, с което заплаши със съд "всички, които се упражняваха през последните дни върху моето име, достойнство и професионални качества". Според него в последните дни в БНР се е създала "тревожна ситуация", при която "няколко човека" са използвали Съвета за електронни медии за "проводник на лични интереси, клевети и недоказани твърдения". Костов не коментира собствената си роля за тази ситуация и не коментира по същество дали хора извън радиото са му се обаждали да искат свалянето на водещата на сутрешния блок и отговаряща за съдебната система Силвия Великова. Генералният директор на радиото не отговаря и на изнесените от бившия шеф на програма "Хоризонт" Ивайло Савов данни, че той лично е оказвал натиск Великова да бъде махната от ефир до избирането на Иван Гешев за нов главен прокурор през октомври и че ситуацията е била "или тя, или аз". Не се коментира и темата дали Костов е бил наясно с предстоящото изключване на програма "Хоризонт" на 13 септември. За безпрецедентното й спиране за близо 5 ч. прокуратурата вече излезе със становище, че Костов не е знаел, което обаче изглежда абсурдно на фона на това, че на 12 септември БНР публикува на сайта си информация за предстоящата "профилактика".

Пълният текст на отвореното писмо на шефа на БНР:  Свидетели сме на тревожна ситуация в Радиото. То е подложено на атака, която създава условия за противопоставяне на хората в БНР и уронва престижа на една авторитетна медия. А БНР е най-авторитетната медия в България. Тази ситуация доведе до това няколко човека да използват един уважаван от мен орган – Съвета за електронни медии, за проводник на лични интереси, клевети и недоказани твърдения. Няма да позволя 20 години кариера в медиите, в която неведнъж съм доказвал професионалните си качества, да бъде опетнена от група хора и няколко медии. 

Тук е моментът да обърна внимание върху т.нар. „цензура“ в Програма „Хоризонт“. Категорично заявявам, че под никаква форма не съм упражнявал контрол върху словото и публичното общуване. Доказателство за това е програмното съдържание през последните дни.  Наясно съм, че всяко желание за промяна на статуквото ще среща силна съпротива. Абсолютно съм убеден в правотата си. Не сме отстъпили от волята си за промени, защото отдавна има нужда от тях. Това искат и близо 1300 служители, работещи всеки ден, всеотдайно, за Радиото.  Ще потърся отговорност в съда на всички, които се упражняваха през последните дни върху моето име, достойнство и професионални качества. Ще направя всичко възможно да запазя независимостта, свободата на изразяване на мнение и доверието към обществената отговорност, която носят журналистите в Българското национално радио. 

Вярвам във всички работещи в БНР, вярвам в екипа, сигурен съм, че ще излезем по-силни от тази криза.

Радиа много, БНР е едно!

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: https://www.segabg.com/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

А данък депутат? Кога?

Слави Трифонов: Главанаците да направят Кошлуков и шеф на БНР

Тя задава неудобни въпроси. Силвия Великова, която беше свалена от ефира на БНР

Слави за дълга от 50 млн. на БНТ: И кой ще ги даде тези пари? Е, как кой!? Ние с вас, уважаеми зрители

За 10 години натикаха свободата на словото в ъгъла, в най-долния ъгъл

България продължава да пропада по свобода на словото

Механизмите на цензурата или защо България е след Ангола и Етиопия по свобода на словото


113245