Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Няма замърсяване сле...
Няма замърсяване след взрива в химическия завод в Свищов

Няма замърсяване след взрива в химическия завод в СвищовНяма превишение на вредните емисии във въздуха след аварията в завода за целулоза "Свилоза" в Свищов, където вчера гръмна котел под налягане. Няма пострадали хора. По същество аварията представлява изтичане във въздуха на водна пара под високо налягане, обясни пред bTV Красимир Дачев, председател на борда на директорите на завода.

Той заяви, че заводът спира работа за много дълго време, защото ще има проверки, но увери, че няма да съкращава хора. Според Дачев трудно може аварията да се определи като взрив, "гръмнал е котел", чиято обвивка е паднала. Има хиляди километри тръби под налягане, имало е пробив, случват се такива неща, обобщи той.

"Няма да освобождавам хора, ще се размества, ще се дават отпуски, с тези хора ще възстановим фабриката, както беше след приватизацията", обясни още инж. Дечев. 

Същевременно започва инспекция на химическия завод. Взривилият се котел за последно е бил модернизиран преди 13 години, а преди три месеца е минал всички стрес тестове, посочи управителят на комбината Михаил Колчев. "Няма основание за притеснения на хората, защото не е имало каквото и да е изпускане на вредни вещества", подчерта също и той.

 

Източник: https://www.segabg.com/

 

 


129254