Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Нов бардак със стари...
Нов бардак със стари >>  ГЕРБ предложи Елен Герджиков отново да оглави общинския съвет в София

Нов бардак със стари >> ГЕРБ предложи Елен Герджиков отново да оглави общинския съвет в СофияНовоизбраните общински съветници на ГЕРБ в София са гласували досегашният председател на Столичния общински съвет (СОС) Елен Герджиков да поеме отново този пост. Това обяви Малина Едрева, която оглавява политическата група на коалицията ГЕРБ-СДС в общината. Новият председател трябва да бъде избран с тайно гласуване на първото заседание на СОС, което е насрочено за 12 ноември.

Групата на ГЕРБ вече се е срещала първо с представители на "Демократична България", след това с ВМРО. Едрева обяви, че "срещите с БСП продължават, както и с представителя на "Спаси София" в съвета – Борис Бонев".

С 27 съветници ГЕРБ си осигурява мнозинство от 33 души в 61-местния общински парламент с избраниците от партиите, които подкрепят и правителството - ВМРО с 4 съветници и "Атака" - с 2. Въпреки това Едрева обяви, че са набелязани ресорите, в които най-многобройната коалиция в съвета ще търси подкрепа от другите политически групи в СОС.

Тя профилира бъдещата работа с "Демократична България" в сферата на дигитализацията и повишаването на прозрачността в работата на общината и на съвета. "Превръщането на Витоша в най-големия парк на София, както и проблемите с чистотата на въздуха и транспорта" също е решено да бъдат обща тема на ГЕРБ с демократите.

С ВМРО партньорството на ГЕРБ ще е най-вече в областта на сигурността и на транспорта. С общинския съветник на "Спаси София" Едрева посочи като общи теми – транспортната инфраструктура и обслужване.

Подготвя се приемането на нов правилник за работата на СОС, обяви Елен Герджиков. Той подчерта, че вече е внедрена система, чрез която всички решения на СОС заедно с поименното гласуване на съветниците да се качват в сайта на общината.

В изготвянето на новия правилник на СОС ще участват представители на всички политически групи, обясни Николай Стойнев, общински съветник от ГЕРБ. Целта е да се създадат нови ресорни комисии към съвета, които да съвпадат с приоритетите, поставени от Фандъкова през новия мандат, уточни Стойнев. До приемането на новия правилник, което няма да е по-рано от януари 2020 г., съветът ще работи по сегашния правилник, а комисиите ще са със сегашните си тематични ресори.

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: www.dnevnik.bg


116429