Гражданско Движение ''ДНЕС''

Свят

Начало / Актуално - Свят / Нов болничен комплек...
Нов болничен комплекс в Истанбул става главна база на здравния туризъм в Турция

Нов болничен комплекс в Истанбул става главна база на здравния туризъм в Турция"Още един шедьовър в здравеопазването" (в. "Йени сьоз"), "Истанбул става здравна столица" (в. "Йени акит"), "Турция: световната държава на здравеопазването" (в. "Дирилиш постасъ"), "Здравето ни е в сигурни ръце" (в. "Акшам") - под тези и други подобни заглавия турският печат тази сутрин съобщава за откриването на най-големия болничен комплекс в страната - Градската болница Башакшехир, която е с капацитет за обслужване на 35 хиляди пациенти дневно.

Болницата започна да функционира вчера, след като бе официално открита от турския президент Реджеп Тайип Ердоган в присъствието на японския министър-председател Шиндзо Абе чрез видеоконференция, предава БТА. 

Космополитният болничен комплекс е построен съобразно най-високите норми за сеизмична устойчивост, като конструкцията му има 2068 сеизмични изолатора. Оборудването и инфраструктурата на болницата съответстват на най-високите международни стандарти, пише "Йени сьоз". Комплексът се простира на терен от 789 хиляди кв.м., а РЗП на сградата е 1,021 млн. кв.м.

"Осигурихме на страната още едно творение, което не само с естетическия си вид, но и с технологичната си инфраструктура, положение и възможности ще се превърне в един от монументите, повод за гордост на Истанбул", каза президентът Ердоган.

По думите на лидера на Турция с новия болничен комплекс Истанбул се е превърнал в международен здравен център, пише "Йени акит".

"Тук ще бъде една от запазените марки на турския здравен туризъм", посочи още Ердоган. Той изтъкна, че освен турските граждани, болницата ще обслужва и гости от чужбина, като открои близостта на новия комплекс до летище "Истанбул".

Строежът на фирмата е извършен съвместно от две фирми - турска и японска, което според Ердоган представлява пример за сътрудничеството между двете държави.

"В момент, когато здравните системи в света рухнаха, има две страни, които демонстрират успешен пример", каза президентът, визирайки Турция и Япония. Ердоган изтъкна оказаната от Турция помощ на 82 страни, където Анкара изпрати медицински материали в разгара на коронавируса.

"Ще продължим да мобилизираме всичките си възможности в името на човечеството", каза още турският лидер.

Частично болничният комплекс Башакшехир беше открит на 20 април, но от вчера започна да работи при пълен капацитет, напомня "Дирилиш постасъ".

"Акшам" отбелязва, че болницата е 11-ият подобен комплекс в страната от системата на т.нар. градски болници в Турция - големи многопрофилни болнични комплекси, които Турция изгради през последните години.

Градската болница Башакшехир разполага с 90 операционни и капацитет за извършване на 500 операции дневно, с три писти за хеликоптер, с 2682 болнични легла и с персонал от 596 лекари и 2084 медицински сестри, изрежда още "Акшам".

 

Източник: https://www.24chasa.bg/

 


126401