Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Нов опит за вериги н...
Нов опит за вериги над свободата на словото?!

Нов опит за вериги над свободата на словото?!Информационен сайт „ДНЕС“

 

Още по-безумни закони, постановления и решения хвърчат от всяко министерство, особено сега при извънредното положение, а НС ги приема или отхвърля като на търг за недвижими имоти.

 

Десислава Танева за позицията на веригите: Това е лична война 

 

Досега страната ни не е изпадала в подобна рязка, почти военизирана смяна на посока и настроения. Сред създалата се обстановка, умишлено или не, се прокарват закони, чрез които окови се слагат не само на дръзналите да избягат от карантина българи, а и на журналистите, които трябва да информират и защитават гражданските интереси.

И колкото и да се жалваме на ЕС, оправия няма, защото властта държи... и ножа, и хляба, респективно и перото. И така е от години, и по-точно от времето, когато Бойко Борисов пое властта И затова от поне 10 години сме все ва дъното на де що има класации за свободата на медиите и словото.

 

България остава на 111-о място по свобода на медиите. Това става ясно от оповестения годишен Индекс за свобода на пресата на международната неправителствена организация "Репортери без граници"


Интересно е и как от борбата с фалшивите новини покрай COVID–19 някои решиха да се опитат да го узаконят едва ли не, за да има разправа с неизгодните на властта медии?!

А отговори за „адекватните“ действия не търсим, защото този, който дава парите отговаря и на въпросите, които иска, иначе ще спре финансирането, обича да казва често обичаният ни финансов министър.

А на въпроса не е ли това диктатура, отговора можем да открием в изказването на Йордан Цонев (и не само неговото), според който... „можем за известно време да се лишим от свободата на словото“?!

И докато журналистиката у нас се свежда до мисирките, които кълват от хранилката на властта и докато не настъпят трайни промени в обществено-политическата система, то и свободата на словото ще си остане бленуван мираж.

  

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

Медиите не трябва да забравят функцията си да контролират властта

Интервю на Николета Атанасова с Даниел Смилов в ''Мрежата''

Йордан Цонев: Може за известно време да се лишим и от свобода на словото

Кризата отвори широко вратата за злоупотреба с власт

Свободата на словото остава за избрани

Правителството прие постановление за изплащане на компенсации за запазване на заетостта в засегнатите от извънредното положение предприятия

Манолова: Министърът на енергетиката да каже ще поскъпват ли тока и парното

Адв. Екимджиев: С невиждана ярост прокуратурата задушава свободата на изразяване

Пловдивските адвокати към премиера: Отношението ви е обидно и нетърпимо

Грозното мълчание на българските медии

Властолизането спечели 111-то място! Ура! Да живее правителството! (ОБНОВЕНО)

Пълна цензура..., за да има мир, любов, успехи и само успехи!

Г. Лозанов: Корпоративни интереси отнемат свободата на разследващите журналисти

Морална журналистика ли!? Не, баджак – журналистика срещу 100 бона! Честито на Домус, дето му Боко му набута тая „далавера“ нова тв, дето няма нищо общо с него

СБЖ: Властта се опитва да подчини медиите

Свободните медии са мираж

Пълна цензура..., за да има мир, любов, успехи и само успехи!

Четвъртата власт - Бойкова власт, или как всяка диктатура започва с цензура и свършва с премахването ѝ от... народа! (ОБНОВЕНО)

Цензура и самоцензура бутат медиите все по-надолу и тази година

 

 


124405