Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Нова година - стари ...
Нова година - стари номера, Цветанов сe хвали с прогрес и се заяде с БСП и Радев

Нова година - стари номера, Цветанов сe хвали с прогрес и се заяде с БСП и РадевБСП е определяна като категорично проевропейска партия едва от 11% от хората, а президентът Радев провокира омраза.

Това заяви в декларация от името на ПГ на ГЕРБ председателят й Цветан Цветанов.

„През тази година политическият календар включва важни избори, първият от които е за Европейския парламент, а вторият - за местни органи на властта. Сред нас има политици, които все още не разбират, че хората не приемат обидно кресливия им тон. Защото според немалко българи подобен патос е дълбоко неискрен и непродуктивен“, заяви Цветанов.

Той посочи, че ПП ГЕРБ се гордее с това, че е възприемана като най-европейската партия у нас.

„Това твърдят близо половината българи в изследвания от декември 2018 г. БСП е определяна като категорично проевропейска партия едва от 11%. На този фон изглежда логично ръководството на БСП да си представя евровота главно като повод за премерване на силите между БСП и ГЕРБ и като оценка за управлението на ГЕРБ.

От 23 до 26 май около 500 милиона граждани на ЕС ще избират 705 евродепутати, в това число и 17 български. В ГЕРБ си поставяме задачата да имаме 6-има или повече евродепутати в следващия Европарламент, както и да работим за това ЕНП да бъде първа политическа сила. ЕНП изпълнява обещанията си от 2014 г. – върнаха европейската икономика към растеж.

Създадени са 12 милиона нови работни места. Безработицата е с най-ниските нива от 2008 година. От 2015 насам броят на незаконните имигранти е намалял с 90 %, благодарение на предприетите мерки“, заяви Цветанов и посочи, че тези резултати са постигнати с политики и усилия на всички държави от ЕС.

Той отново нападна президента Румен Радев и попита за какво единение говори той след свръхполитизираната си, по думите на Цветанов, реч в новогодишната реч. Според лидера на ПГ на ГЕРБ Радев единствено провокира омраза.

"В новогодишната си реч президентът Румен Радев препотвърди нежеланието си да работи за хората заедно с техните избраници начело на властта.

„През 2019 г. Пловдив е Европейска столица на културата. Местната власт, хората на духа и културата и гражданското общество се обединиха и създадоха своя проект „Заедно”, за да реализират над 400 артистични събития. Те получиха подкрепа от бизнеса, както и от всички етнически общности, които вярват, че диалогът, уважението и общата кауза променят нашите градове и нас самите. Над 1200 доброволци от страната и чужбина ще работят за целите на Европейската столица на културата в България.

„Не така обаче разбира единението президентът, който посвети на критики към управляващите обръщението си към нацията в новогодишната нощ. За какво единение говори той тогава? Неслучайно някои определиха думите му като агресия, други – като революционен патос в конгресна зала, а трети - като израз на лични политически амбиции. Европейски медии коментираха,че речта му е „свръхполитизирана” и заподозряха, че наричайки се обединител на нацията, той успява единствено да провокира разделение и омраза. Ето защо аз бих искал през 2019г. в парламента да имаме повече общи и спечелени от всички нас каузи в името на българите “, каза Цветанов

„Пред Европа остават общи предизвикателства, които не могат да бъдат решени от нито една страна поотделно. Осъзнавайки това, още в началото на февруари т. г., ГЕРБ ще инициира граждански диалог под надслов „Европа в нашия дом”. Всички трябва да работим за по-сигурна, просперираща, справедлива, устойчива и единна Европа.

Ние от ПГ на ГЕРБ подкрепяме Европейския парламент в намерението му да превърне евровота в „избори за Европейския съюз”. Избирателите трябва да знаят какъв е залогът на вота им. От 2018 г. тече общоевропейски граждански дебат за бъдещето на Европа. Над 8000 младежи от страните-членки обобщиха очакванията си към ЕС в 100 идеи, като първите 10 бяха представени в ЕП в рамките на „Младежкия парламент” през ноември 2018 г.“, каза още Цветанов.

РЕДАКТОР: ТОДОР БЕЛЕНСКИ

 

 

Източник: https://www.actualno.com/politics/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Цветанов стяга редиците: Победим ли на евроизбори, БСП ще изпадне в хаос

Рунд пореден >> Цветанов: Уважавам качествата на пилота Радев, но не уважавам качеството му като политик!

Ето гербаджийските методически указания, с които Цв.Цв. и компания вече 10 години крадат изборите

Ако Борисов съкрати администрацията, ГЕРБ губи изборите!

„Гранитната“ власт* >> Цветанов: Предсрочни парламентарни избори не стоят на дневен ред (видео)86452