Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Нова порция за усвоя...
Нова порция за усвояване!* >> Бюджетът дава 107 милиона лева от ЕС за возила в столицата

Нова порция за усвояване!* >> Бюджетът дава 107 милиона лева от ЕС за возила в столицатаС над 125 млн. лева ще се финансира развитието на интегрирания градски транспорт в София, като малко над 107 милиона от тях са безвъзмездни европейски средства. Проектът включва рехабилитация на трамвайни линии, доставка на нови трамвайни мотриси и надграждане на интелигентната система за управление на трафика и съществуващата система за информация на пътниците в реално време, съобщиха от МС.

Правителството прие решение, с което възлага на ръководителя на Управляващия орган на Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020 г. в МРРБ да подпише договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ на Столична община. 

Договорът е на обща стойност 125 485 941.89 лева, като безвъзмездните европейски средства са 107 333 495 лева, а останалата част от сумата е съфинансиране със собствени средства на Столична община.

Предстои да започнат дейностите по рехабилитация на няколко трамвайни отсечки, включително линията по бул. „Цар Борис III“, и купуването на 13 нископодови, съчленени трамвайни мотриси. Проектът цели насърчаване ползването на електротранспорта, като по този начин ще допринесе за решаване на проблемите в столицата, свързани с увеличаващия се трафик през деня, нарастващите задръствания, ниската скорост на придвижване, пътнотранспортни произшествия, високи концентрации на въглероден диоксид и други вредни емисии, шум и т.н.

През януари кметът на столицата Йорданка Фандъкова обяви, че вече е избран изпълнител на поръчката за доставка на 60 автобуса на газ от планираните общо 120. Освен това ще се вземат и около 50 хибридни и електробуса.

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: http://clubz.bg/