Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Нови зони за платено...
Нови зони за платено паркиране в София от днес! Недоволни организират протест

Нови зони за платено паркиране в София от днес! Недоволни организират протестОт 1 октомври влиза в сила новото работно време на зоните за платено паркиране в София. В още два столични района ще се плаща, а граждани се вдигат на протест, информира БГНЕС.

 

От неделния ден зоните за платено паркиране в София са с нова работно време: от 8.30 до 19.30 часа. В съботните дни „синя“ зона ще работи до 18.00 часа, а не както досега - до 14.00 часа.

 

От същата дата влиза в сила и разширението на „зелена зона“ в районите „Средец“ и „Лозенец”. Така зелена зона в столицата се разширява с близо 4854 места.

 

Маркировката вече е поставена, поставянето на паркинг колчетата в „Лозенец” обаче предизвика недоволството на живеещите в района, защото са прекалено близо едно до друго, поставяни са върху счупени плочки и прекалено навътре в тротоарите.

 

През целия уикенд екипите на "Центъра за градска мобилност" проверят всяка улица за поставени знаци и подменят стикерите за работното време на зоните за платено паркиране. Работят и три пункта за издаване на винетни стикери - на метростанциите Европейски съюз и НДК и на ул. „Будапеща” 17.

 

Група недоволни граждани обаче организират протест пред сградата на Столична община в неделя в 10 часа сутринта.

 

В анонса си за протеста, който е насрочен за 10.00 часа пред сградата на ул. „Московска” 33, те заявяват:

 

"Констатираме, че се извършва радикална промяна на движението и системата за паркиране в столицата, без да има за това обществено обсъждане, без да се оповестява и разгласява достатъчно на засегнатите граждани, без да се потърси гласът на гражданина", казват те.

 

Хората настояват да се опрости регистрацията за платено паркиране, посредством настоящ, а не единствен адрес, както и да се намалят таксите – тройно.

 

Източник: http://pik.bg/