Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / НОВИНАТА НА ДЕНЯ: 17...
НОВИНАТА НА ДЕНЯ: 17 отнети човешки живота!... И поредното прехвърляне на отговорност и вина. ВИЖТЕ всичко по темата >> (ОБНОВЕНА)

НОВИНАТА НА ДЕНЯ: 17 отнети човешки живота!... И поредното прехвърляне на отговорност и вина. ВИЖТЕ всичко по темата >> (ОБНОВЕНА)Медийни лъжи 2. – Митове за катастрофата в Своге или как се експлоатира човешка драма

Медиите експлоатираха катастрофата в Своге като топ-новина, с която може да се привлекат повече зрители (читатели). И вместо да изяснят причините, създадоха бъркотия от обвинения напосоки.

Да се търси някаква целенасочена кампания в иначе добре обслужващите властта медии е трудно. По-скоро имаше невярна информация, невежи репортери, безкритични водещи, които бяха само наивни слушатели на всевъзможни гости. И, разбира се, атрактивни заглавия – „Пътят убиец”, „Автобусът убиец” и др. подобни в кресливите медии.
Така, вместо обществото да стигне до някакъв ясен извод, който да води до съответни мерки, се създаде погрешна представа.

По случая се изказаха невъобразим брой експерти и постоянни коментатори в тв студиите. Някои от тях казаха истината, други демонстрираха своята значимост, намерили удобен случай да попаднат пред камери.

Повечето медии нападаха всеки участник, свидетел, човек от институции и като ретранслатори създадоха митове.

Мит 1. – Липсваща смачкана мантинела е причина

Около месец преди катастрофата в Своге почти на същото място е имало друга катастрофа, камион събаря мантинелата, от тогава тя не е оправена. Не става ясно дали автобусът е минал точно през тази част или в някакъв край до нея, така или иначе той на свой ред щеше да събори мантинелата, дори да беше изрядна. Адвокатът на шофьора на автобуса развива идеята, дали щяла да има такава тежка катастрофа, ако е имало мантинела. Това повтарят в различни медии. Някои наивно изтъкват и глупости, например че болтовете на мантинелата били завити без шайби. Или било много важно, че мантинелата е по-близо до платното, отколкото трябва. Всъщност автобусът се е движил в отсрещното платно. И такава ниска мантинела, както и да е закрепена, не може да спре връхлитащ върху нея автобус със скорост 50 км в час.

Според тиражирани от медиите мнения тази мантинела, ако била здрава, щяла да спре автобуса. Според неправителствената организация Институт за пътна безопасност, тя била прекалено близо до платното и стеснявала пътя. Мидиите тиражираха безумни версии за причините. Снимка: БГНЕС

В цяла България край пътищата се виждат изкривени съборени мантинели от катастрофи. Един експерт каза пред телевизиите, че на такива опасни места край дере се поставят като заграждения бетонни блокове, а не мантинели. Но това слабо се чу, на фона на разсъждения кой е виновен, че не е оправил мантинелата. Та чак издирваха фирма подизпълнител от Своге, свързана с политик и т. н.

Мит 2. Шофьорът е невинен

Това беше най-коварната заблуда за обществото – да изключат напълно вината на шофьора. А според следствието и прокуратурата засега той е единственият виновен, най-малко заради превишената скорост. В най-добрия случай действията на шофьора, ако не са единствената причина, са поне една от главните причини за катастрофата.

Има ясни обстоятелства, свидетели извън автобуса виждат всичко и са потърпевши. Автобусът навлиза в насрещното, удря последователно две коли, слава Богу без пътниците в тях да пострадат, после минава през мантинелата и се търкулва в дерето. Защо навлиза в насрещното? До този момент няма намеса на никаква мантинела. Вали дъжд, скоростта е превишена с 13 км в час, за което математикът проф. Михаил Константинов коментира, че така се увеличава кинетичната енергия със 76%. Тоест много по-лесно е автобус да поднесе с такава уж леко превишена скорост. И на опасен път, където и разрешената скорост е твърде висока за остротата на завоя. Наблюденията показвали, че на този път край Своге, шофьорите обикновено превишавали скоростта с около 30%. Масово шофьорите си мислят, че 10-15 км отгоре над ограничението е безопасно.

Оневиняването на шофьора мина през множество сълзливи репортажи, които показваха страдащото му семейство, плачеща дъщеря, самият той говори с треперещ глас, адвокатът му обвинява пред камерите.
И чрез изказвания на оцелели пътници: „Шофьорът е невинен”. Как са разбрали от 5-ия или 6-ия ред в автобуса, че е невинен, не е ясно, но това тиражираха медиите. Дали ще го осъдят или оневинят, стига му тая доживотна присъда, че е почернил толкова хора.

Обществото е склонно да попива версии, които му допадат, като се търси виновен извън потърпевшия – горкият шофьор няма вина, пътната настилка е лоша, мантинела няма и др. Преди да се стигне до пътната настилка, нямаше отговор защо автобусът не е минал на технически преглед (отговорността е на шофьора, който е и едноличен собственик на фирмата), какви са гумите му. И най-важното – как е карал на мокър участък. Според един инструктор по кормуване, Васил Жеков, става дума за човешка грешка, защото повечето шофьори не отчитат смяната от сухо на мокро. Той препоръча пред Би Ти Ви шофьорите, които карат пътници, да се тренират на специални полигони, защото категорията и стажът не означават, че шофьорът може да се справи с такава ситуация. Това беше най-важният извод от катастрофата, но той не се чу сред поток от обвинения. Полезно беше все пак да се чуе и за коланите в автобусите.

Мит 3. Асфалтът е виновен, добавен е варовик

По този въпрос най-запомнящото се е, че някакви независими разследващи търкаха асфалта с джапанки да доказват, че сцеплението не е както трябва. НПО искало да прави независимо разследване. Представители на неправителствени организации с подвеждащи имена, каквато е Институтът по пътна безопасност, обявиха, че асфалтът нямал нужната структура и бил гладък като огледало. Всъщност още няма окончателна експертиза за качеството на асфалта.

Но медиите насочиха в тази посока общественото мнение главно чрез изказванията на министъра на регионалното развитие и строителство Николай Нанков. Той беше заинтересован да снеме политическата отговорност от себе си и ГЕРБ, и да насочи недоволството към определена фирма (вероятно в интерес на на други фирми – виж по-долу). Така той насочи вината към „предишните” управляващи – пътят бил ремонтиран по времето на Орешарски. Нанков се прояви като поредната типична калинка на Борисов.

В характерната си скоропоговорка министърът избълва пред камерите на телевизиите заучени фрази, подготвени му от хора от кабинета, че асфалтът съдържал варовик, това било недопустимо според нормативите. Да, ама се оказва, че това не е вярно. В асфалтови смески по норматив се добавя варовик и у нас, и по света. Доколко – в този случай, още няма данни от лабораторно изследване, а дори да има, отделна експертиза трябва да докаже, че настилката е една от причините за катастрофата (а не единствената, както внушиха медии). Нанков изтъкна като голямо нарушение, че при строителството смеските били изследвани от „частна лаборатория”, която била „тяхна”, на „Трейс груп”, чиято фирма извършва ремонта. Това е подвеждащо, защото не може строителна фирма без своя лаборатория да участва в обществени поръчки. Дали е частна лабораторията не е критерий, а дали е лицензирана от държавата (каквато е въпросната).

Дали има нарушение на нормативи, тепърва ще се види. Но така подхвърленото от министъра нищо не доказва, само създава съмнение, каквото на министъра (вече бивш) е било нужно. Защото след ремонта този път е приет от държавна приемателна комисия, в която влизат 22-ма души от АПИ, КАТ, ДАИ, изпълнители, проектанти, надзор, Областно пътно управление и др. Оказва се, че пътят е асфалтиран 2014 г., приет с акт 15 през 2015 г. и с акт 16 през 2016 г., когато Нанков е министър. По тоя път минава целият трафик от камиони на магистрала „Хемус”, когато я ремонтират и през уикендите. Досега на това място няма паднали камиони заради настилка. В медиите не правеха и разлика между проект на пътя (което включва радиус на завой, отводнителни шахти, каквито са недостатъчни на това място и вода тече по платното, и др.) и ремонт на пътя, преасфалтиране. Внушението от министъра беше срещу „Трейс груп”. Бегла справка показва, че в последните години „Трейс груп”, макар да е печелил големи поръчки в миналото, сега отпада на търговете, а други любими на властта фирми печелят големите проекти в пътното строителство, поне две от тях свързани с Делян Пеевски, според някои публикации (виж тук).

Тъй като обществото е убедено, че има корупция в обществените поръчки и пътното строителство, печелят фирми, които са на когото трябва, плащат процент и т. н., беше много лесно медиите да насочат общественото недоволство от катастрофата към ремонта. Но така се замазват реалните причини.

От цялата работа излезе, че чрез медиите някои превърнаха човешката трагедия в политически борби, а други я употребиха за разчистване на бизнес сметки.
Като завършек премиерът Борисов използва катастрофата да обнови кабинета си с трима министри, в опит да свали малко нарастващото недоволство към управлението му.

Виж тук още от поредицата „Медийни лъжи“: „Как властта използва случая с бащата на президента

Източник: http://e-vestnik.bg/

*********************************************************

Шофьорът от Своге: Аз не мога да си простя, дано те могат

„Сутринта, като отидох да ги вземам, сигурно 5-6 жени ме прегръщаха и ме целуваха, че ще пътуваме заедно. Но как да знае човек, че това ще е последният ден…”

Това разказа пред бТВ Григор Григоров - шофьор на автобуса, който катастрофира край Своге и 17 души загинаха.

За Григор Григоров 25 август започва традиционно. В края на деня 17 души не са между живите, а шофьорът с 40 години професионален стаж е друг човек. Григоров засега е единственият обвиняем за трагедията край Своге, припомня медията въпреки уверенията на прокуратурата, че ще се разследват всички по веригата, имащи отношение към ремонта и поддръжката на пътя.

Шофьорът разказва, че за него затворът вече не е сграда, а усещане вътре в него.

„Седя си вкъщи, не мога да изляза навън(всъщност той вече не е под домашен арест и формално, де юре няма пречки, б.р.). Съвестта, трудно ми е. Постоянно мисля за тези хора. Те бяха приятели, приятели. Представям си какво е на близките им. На ранените, които са все още сигурно по болници. Съжалявам за всичко, което се случи. Искам да изкажа съболзенования на близките на загиналите. Те бяха близки приятели от години. Също да изкажа на пострадалите съжаления.”

Снимка с пенсионерската трупа.

Мъжът няма спомен от фаталния момент. Задава си много въпроси. И чака съзнанието да му подаде ръка:

„Дали съм помагал, дали съм направил всичко, което е било по силите ми? Аз съм от живите, но какво съм направил за останалите след трагедията? Каквото и да им кажа, е малко. Нито може да се върне случилото се. Аз не мога да си простя, дано те могат да ми простят. На много от тях имам телефоните, но как да звънна? Какво да им кажа?...”

Той обяснява липсата на втори технически преглед с пропуск: „Ако съм виновен и имам вина, ще я понеса.”

Дни след трагедията в подкрепа на Григоров се подписаха хиляди (в Своге дори по магазините и в момента тече подписка в негова подкрепа, б.р.). Десетки пък излязоха на протест с искане за пълно разследване и справедливост. Признава, че е изненадан от инициативата.

"Толкова много пътувания, в които са ми благодарили, че са се прибрали живи издрави. Но ето, че дойде екскурзия, след която не можах да чуя това нещо!", заключава горчиво шофьорът.

Григоров е в дома си, освободен под парична гаранция, в очакване на процес, който да извади наяве причините за катастрофата, отнела 17 живота, припомня медията.

Източник: http://clubz.bg/

*********************************************************

Кой командва в „Трейс“ и защо утихва шумът около смъртта на 17-те пътници?

Фирма „Трейс“ е под мой контрол. Аз държа половината от акциите, които са ми джиросани и аз командвам парада. С това се хвалил бизнесмен от близкото обкръжение на Делян Пеевски пред познати. Същият подчертавал, че има дебели връзки във властта и политиката.

Младият мъж с мускулесто тяло бил категоричен, че шумът около „Трейс“, която е ремонтирала участъка край Своге, където се случи трагедията с автобуса, скоро ще утихне и ще се забрави. Това съобщиха за Фрог нюз хора, станали свидетели на хвалбите. Не знам дали това, което твърди С.А. (инициалите са променени от редакцията) е вярно, но е много самоуверен и борави с имената на важни хора в държавата, сякаш обядва или вечеря с тях всеки ден, разказва един от източниците ни. Твърдял също, че Пеевски държи на къса верижка повечето шефове на институции и е недосегаем.

Високопоставен служител на „Трейс груп“ коментира кратко, че е чувал подобно нещо, но не го приема сериозно.

От началото на 2007 г. до края на 2017-а самостоятелно или в консорциуми компанията "Трейс груп холд" е спечелила 108 обществени за общо 984 574 573 лева. Това показва справка на в-к „Банкеръ“.

През 2017 г. "Трейс" е отчела консолидирани нетни приходи от продажби на стойност 314.3 млн. лв. Това е с близо 20% повече от 2016 г.

Компанията бе ангажирана с редица възлови инфраструктурни проекти, включително с изграждането на третия лъч на столичното метро, на магистралите "Хемус" и "Тракия", ремонта на бул. "Цариградско шосе", на обходните пътища на Враца и Монтана и много други.

Дружеството работи също така в Сърбия, където участва в строителството на част от паневропейския коридор №10. Реализира обекти и в Чехия. 

Според някои наблюдатели утихването на шума около смъртта на 17-те и ранените 21 пътници в автобуса до Своге, се дължи на акциите на прокуратурата срещу Ветко Арабаджиев и Миню Стайков. Има дори мнения, че това е част от замисъла за отклоняване на общественото внимание от „Трейс груп“.

Източник: https://frognews.bg/

********************************************************

Експерт* >> Допусната е грешка при проектирането на кривата на завоя край Своге

Новият асфалт, положен в участъка от пътя София-Своге, където стана тежката автобусна катастрофа, е много по-добър. Това обаче не е единственото нещо, което трябва да бъде променено, за да стане отсечката безопасно.

Това казаха в ефира на „Събуди се” инж. Михаил Рашков от АПИ и Йонко Иванов, председател на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка.

„Рецептите за старата и новата асфалтова смес са различни. Новата категорично е по-добра”, каза инж. Рашков.

Според Йонко Иванов ремонтът на пътя не трябва да приключва със смяната на асфалта и поставянето на шумяща маркировка.

„Допусната е грешка при проектирането на кривата на самия завой. Това създава предпоставки за ПТП-та и ще се случват още тежки катастрофи. Задължително трябва да се изчисти и зеленината по пътното платно”, коментира експертът.

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: https://frognews.bg/

********************************************************

Ще има ли виновни* >> Преасфалтират пътя-убиец край Своге

Започва преасфалтирането на участъка от пътя Своге-София, където при автобусна катастрофа загинаха 17 души.

Ремонтът трябваше да започне преди два дни, но заради дъждовете се отложи за днес. Отсечката ще остане затворена за

 движение до приключване на работата. Осигурени са обходни маршрути. Леките автомобили ще преминават по пътя София - Монтана, а след това по пътя Своге - Искрец - Бучин проход. Тежкотоварните камиони и автобусите, идващи от Видин по път Е-79 и пътуващи към Своге, ще бъдат отклонявани при Ребърково в посока Ботевград, за да не влизат в Искърското дефиле.

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: https://frognews.bg/

********************************************************

Отмениха домашния арест на обвинения за катастрофата край Своге шофьор

Съдът наложи парична гаранция от 2000 лв. на шофьора на катастрофиралия автобус край Своге. Апелативният съд отмени досегашната мярка за неотклонение „домашен арест”.

Григор Григоров към момента е единственият обвинен за трагедията, при която загинаха 17 души.

Междувременно смъртоносната отсечка край Своге се ремонтира. Днес продължава фрезоването на пътната настилка и почистването на трасето, а утре се очаква то да бъде преасфалтирано.

Според съда има доказателства, че Григоров е виновен за пътния инцидент. Магистратите се позоваха на протокол за оглед на местопроизшествието и свидетелски показания, съобщава "24 часа". Важни за разследването се оказали показанията на мъж и жена, които се движели на мотор зад рейса. Освен това заключение на автотехническа експертиза по делото показва, че причината за катастрофата е превишена и несъобразена скорост, както и навлизане в насрещното.

Съдебният състав отбеляза, че тепърва трябва да се изясни каква е причината за катастрофата - дали превишената с 13 км/ч скорост, или несъобразената скорост. Не може и двете да са причина, каза съдът.

Апелативните съдии обявиха още, че в част от решението на окръжния съд Григоров да е под домашен арест липсвали мотиви. Те прецениха, че степента на опасност на шофьора не е висока, както е приел първият съд. Като доказателство за това се позоваха на подписка в подкрепа на шофьора от 6300 души и на препоръки и мотивационни писма от директори на училища и детски градини, които ползвали транспортната фирма на шофьора за екскурзии. Освен това след катастрофата Григоров има рана на главата, за което лекар от ИСУЛ му е препоръчал домашно лечение.

Шофьорът има 7 дни да внесе 2000 лв., за да може да излиза от дома си. Той е с отнета книжка и със забрана да напуска страната.

Източник: https://offnews.bg/

********************************************************

След 17 загинали...* >> Утре асфалтират пътя до Своге

Продължава фрезоването и почистването на настилката в участъка от пътя Своге - София. Преасфалтирането ще бъде в сряда, информира АПИ.

Дейностите се извършват без спиране на движението в една лента. Необходимо е шофьорите да карат внимателно и със съобразена скорост, предвид извършващите се строителни работи.

В сряда движението по пътя Своге - София ще бъде спряно. Обходните маршрути за леките автомобили са през Искрец и Бучин проход.

Проходът "Петрохан" също е в ремонт и в този участък шофьорите трябва да карат с по-ниска скорост и да спазват стриктно пътната сигнализация.

Тежкотоварните камиони и автобусите, идващи от Видин и пътуващи към Своге, за да не влизат в Искърското дефиле, ще бъдат отклонявани при Ребърково в посока Ботевград. Леките автомобили и локалният трафик, пътуващ от София към Своге, ще могат да преминават в двете посоки до отклонението за село Редина.

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: https://novini.bg/

********************************************************

Тотална наглост* >> Ремонтираме пътя край Своге, но не знаем защо дефектите са наша отговорност

От "Трейс Груп Холд" съобщиха, че ремонтират трасето, по което стана тежката катастрофа край Своге, но същевременно не разбират защо се приема, че дефектите на пътя са тяхна отговорност.

От дружеството уточниха, че става въпрос за "строително монтанжни работи на път Лот 17, Път II 16 “Мездра - Нови Искър”, участък 2 от км 22+550 до км 50+790,53 и участък 3 от км 50+790,53 до км 81+788,84".

На 28 август в "Трейс Груп Холд" е получено писмо от Агенция “Пътна инфраструктура”, с което "за разлика от досега, коректно, с оглед договорните условия" АПИ е уведомила дружеството "за констатирани технически проблеми с посоченото трасе".

"Готовността ни за мобилизация и извършване на необходимите строително-монтажни работи бе изразена към АПИ на следващия ден, след което координирано със съответните органи сме извършили необходимото и започнахме работа по обекта. Правим това, независимо от липсата на предоставена ни обосновка защо се приема, че наличните дефекти са наша отговорност, тоест са произтекли от процеса на строителство и асфалто-полагане, завършило през 2014 г. Такава обосновка е необходима с оглед на изясняване на договорните отношения." - коментираха днес от "Трейс Груп Холд".

"Като отговорна компания, ще предпримем необходимото не само за извършване на нужните строителни дейности, но и за защита на законно признатите интереси на компанията, включващи интересите и на нашите акционери и повече от 1500 служители." - твърдят още от дружеството.

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: https://offnews.bg/

******************************************************** 

Протестиращи в Своге: Оставките не решават нищо

Трите подадени министерски оставки не решават нищо в този случаи. Трябва да бъдат открити хората, които са подписали този Акт 16 за осъществяването на този некачествен ремонт. Такъв бе коментарът пред БНР на Александър Славков, организатор на протеста в Своге след тежкия пътен инцидент, при който знаете загинаха 17 души е свидетел на вземането на проби от пътя край Своге.

"За втори път взимат проби. Тези няма да показват нищо по-различно от първите - че асфалтът е некачествен, негоден да бъде положен за пътна настилка", каза той в петък, малко след като министрите на регионалното развитие Николай Нанков, на вътрешните работи Валентин Радев и на транспорта Ивайло Московски подадоха поисканите им от премиера оставки, поемайки политически отговорност за трагедията.

ПРОДЪЛЖЕНИЕ

******************************************************** 

Безкрайна наглост!* >> Дончо Атанасов: Не намирам пропуски в работата на АПИ, довели до трагедията край Своге

Направили сме всичко, което е могло да направим, подчетра той

Измервания сочат, че превишението на скоростта в този участък е с 30-40% от всички автомобили, каза още инж. Атанасов

Не намирам пропуски в работата на АПИ, довели до трагедията край Своге. Това каза пред журналисти инж. Дончо Атанасов – член на УС на АПИ, след разпит в Националната следствена служба, предаде агенция „Фокус“.

ПРОДЪЛЖЕНИЕ 

******************************************************** 

Абсурдите продължават! Следствието дало становище преди месеци, че пътят-убиец край Своге е перфектен

Софийска окръжна следствена служба излязла преди няколко месеца с категорично становище, че пътят-убиец край Своге е перфектен. Това разкри пред Фрог нюз адвокат Георги Динев. Той е защитник по дело за ПТП със смъртен случай на същото място, където се обърна автобуса в събота.

Трагичният случай става преди около 6 месеца. Зад волана на автомобила е дъщерята, а до нея седи майката. Младата жена излиза от пътя край Своге и се забива в насрещния автомобил. Загива майката. Адвокатът чува от местните хора, че асфалтът е докаран от детска площадка.

ПРОДЪЛЖЕНИЕ

******************************************************** 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА: 

Както навсякъде* >> Експерт: Пътят край Своге е пример за "антистроителство"

Пак прехвърляне на топката* >> Зам.-кметът на Своге: Общината няма нищо общо с поставената декоративна мантинела 

Свидетел: Течеше 10 см кална река от вода и камъни - тя е поднесла автобуса

Пътят София - Своге ще е затворен от 10 до 18 часа утре за вземането на проби от настилката

Оцеляла от трагедията край Своге: Чу се тътен и някой каза "летим" (ВИДЕО)

Стотици хора подкрепят шофьора на катастрофиралия автобус

Безсилие* >> Трябва да има виновни от администрацията за инцидента в Своге, обяви министър Нанков

В търсене на виновен* >> Готвят обвинения на бивши шефове на АПИ за пътя убиец край Своге

Изписаха ранена при катастрофата в Своге, призна, че била без колан

Бягство от отговорност* >> Шефът на АПИ: Имаме становище, че участъкът на катастрофата край Своге не е с концентрация на ПТП-та

Николай Нанков след разпита: Пращаме проби от пътя край Своге в международна лаборатория

Бягане от отговорност* >> Трейс отрече да има вина за трагедията край Своге

Експерти изтъкнаха 5 причини за трагедията край Своге

Скандално!* >> Лабораторията, изследвала асфалта на фаталния завой, свързана с фирмата, ремонтирала пътя

Политиците се джафкат като улични кучета край кофа за смет: дават пресконференци за Своге, а хората още не са погребани!

Страхът убива

Лекари от ”Пирогов” все още се борят за живота на три жени, пострадали в катастрофата

Няма категорични данни, че шофьорът на автобуса е превишил скоростта

Дъщерята на шофьора от трагедията край Своге: Той каза, че за него животът е свършил

Жители на Своге излязоха на протест за по-добри пътища

В противоречие на правилата: Мантинелата край Своге сменена от общината преди трагедията

Забатачване* >> "Трейс Груп" започна ремонт на опасния път през Искърското дефиле

Изнамерха нов вариант за трагедията* >> Пътничка от автобуса убиец отклонила вниманието на шофьора

Прислужникът на Борисов отново защитава властта* >> Михаил Константинов за катастрофата край Своге: Шофьорите да се замислят

Престъпна небрежност* >> Мантинелата при обърнатия автобус на „Тракия” била същата като тази на Своге

4 села излязоха в подкрепа на задържания шофьор Григор Григоров

Прокуратурата поиска домашен арест за шофьора от трагедията край Своге

Стряскащи сигнали: Пътят край Искърското дефиле е правен с радиоактивни материали

Прехвърляне на вината* >> Слагат знак за 30 км ограничение на мястото на катастрофата край Своге (Обновена)

Топследователят Георги Илиев разкри как е можело да се предотврати трагедията край Своге и кой носи отговорността

Шофьорът на автобуса-ковчег мислил за самоубийство

Ще има ли справедливост?* >> Изправят пред съда шофьора на фаталния автобус

Жители на Свогеизлизат на протест с искане за по-добри пътища

След дъжд качулка* >> Скоростта на мястото на катастрофата в Своге е ограничена на 30 км

Ще разберем ли истината?* >> Партньорът на "Трейс": Не сме полагали асфалт в участъка на катастрофата Собственикът на "Мегаинвест-холд" Цветав Цветанов се позовава на проверка на следствието във фирмата 

Къде спа държавата?* >> Има недопустим материал в асфалта на пътя край Своге, обяви регионалният министър

Прекалено късно* >> Разследващи влязоха във фирма от консорциума, ремонтирал пътя край Своге (ВИДЕО+СНИМКИ) 

Само той ли е виновен* >> Шофьорът на автобуса ковчег: От ИСУЛ – в килията!

Истината лъсва* >> Снимки във фейсбук опровергават властите за пътя край Своге: Това е Джурасик парк! (ВИДЕО) 

Автобусът-ковчег, Автобусът-убиец и Ковчегът на колела

Подигравка* >> Пострадалите при катастрофата край Своге ще получат социална помощ до 375 лв.

Хората от Своге излязоха на протест: Цялото Искърско дефиле е опасно, а мантинелата и момче с колело да я беше бутнало, щеше да падне 

Кой ще поеме отговорност?* >> Критикуваната от експерти мантинела била поставена от община Своге 

Ще поеме ли някой отговорност?* >> Пътят до Своге: 45 млн. прибрани левчета и положен асфалт за... градинки

Експерт: Мантинелата край Своге е трябвало да бъде на пътн

74040