Гражданско Движение ''ДНЕС''

Актуално

Начало / Актуално - Актуално / НОВИНАТА НА ДЕНЯ: Ше...
НОВИНАТА НА ДЕНЯ: Шест жертви в катастрофата на магистрала

НОВИНАТА НА ДЕНЯ: Шест жертви в катастрофата на магистрала "Тракия" (Обновена)Шест души загинаха при тежка катастрофа на автобус на АМ „Тракия“ при Вакарел.

 

ВИДЕО

В "Св. Анна" оперираха шестима от пострадалите край Вакарел

В УМБАЛ "Св. Анна"- София са направени операции на 6 от пациентите (три жени и трима мъже), пострадали при катастрофата до Вакарел, информира д-р Евгени Нешев - началник на първо отделение на клиниката по ортопедия и травматология. Това съобщиха от пресцентъра на лечебното заведение, цитирани от "Фокус".

Все още продължава операцията на една от тежко пострадалите жени. Другата е стабилизирана и приведена в КАИЛ на УМБАЛ "Св. Анна" София-АД. Жената с тежка рана на скалпа е оперирана от лекарите на Клиниката по ЛЧХ и също е стабилизирана.

Мъжете, които са били оперирани са били с фрактури на горни крайници. При единия от тях фрактурата е е била открита, но хирурзите са успели да спасят ръката.

 

****************************************************************************************************************************

 

Покрай нас мина кран, можеше да помогне, но не спря

33-годишният шофьор на катастрофиралия на АМ "Тракия" шофьор разказва пред NOVA, че много съжалява, че не е успял да спаси хората.

По думите му, автомобилът, който се е опитвал да го изпревари, се е забил в автобуса, който веднага се наклонил фатално надясно, без да има време за реакция.

„Днес се качвам от Сливен първи курс след почивка и ето… Просто не знам този удар как стана и как ме преобърна”, казва той.

„Спомням си всичко. Просто си карах по магистралата, дясна лента, поглеждам в огледалото и тръгва да ме изпреварва мисля „Рено Меган”. Отправям си погледа напред и я чакам да мине. В този момент поглеждам назад, тя прави някакъв рязък завой и удря автобуса в средата. Като удря автобуса в средата, той се надигна. Дръпнах наляво, но автобусът е неуправляем, няма как на две гуми да тръгне на обратната страна”, разказва шофьорът.

„Той беше вече вдигнат, няма никакъв спирачен път, защото той беше вече на две гуми. Реакцията ми беше, че опитах да дам наляво, но автобусът вече беше вдигнат. Явно като дадохме още наляво се преобърна автобуса”, твърди шофьорът.

„На права отсечка бяхме. Почнахме да блъскаме предното стъкло, за да вадим пътниците. Някои излязоха през люкове, през стъклата. Всички седалки са оборудвани с колани, но никой не ги слага. Ако бяха си сложили колани, щяха да си останат на седалките пътниците. Извадихме колкото можехме да извадим. Доста млади хора имаше. Повечето бяха за летище. Не искахме да преобърнем автобуса, защото имаше и затиснати хора. Вързахме автобуса с колани, дърпахме го, но нямахме шанс. В този момент мина кран, не спря, а можеше да ни помогне – просто да надигне, за да извадим хората. Значи има и безчувствени хора”, обяснява той.

„Търсех кой е шофьорът на другия автомобил. Каза момичето, че тя е шофьорът. Говорихме, тя беше в шок, както и аз. Плачеше и казваше „аз съм виновна, аз ви ударих”. Младо момиче, не знам, няма драскотина. Тръгнала да ме изпреварва, чула шум в предна лява гума и се обърнала да намали касетофона, за да чуе шума. В този момент се удря в автобуса. Това каза пред мен и още двама полицаи”, разказа шофьорът.

„Не съм се движил с повече от 95 километра. Каквото можах го направих. Чувствам се виновен, защото аз ги возех тези хора. Чувствам се виновен, защото не можах да ги спася”, каза той.

****************************************************************************************************************************

Пълен абсурд* >> Не е задължително да се ползват колани. Законът: Не е така

Законът за движение по пътищата задължава пътниците в автобусите да слагат колани, ако има такива

Автобусът, водачът и фирмата - превозвач, участвали в трагичния инцидент на разклона за Вакарел, са напълно изрядни. Това стана ясно от думите на министъра на транспорта Ивайло Московски на извънреден брифинг с колегата му с ресор регионално развитие и благоустройство Николай Нанков.

Московски напомни, че има работна група в Министерството на транспорта, която подготвя промени, които ще бъдат част от бъдеща наредба. Тази наредба обаче ще следва промените в Закона за движение по пътищата. А той, както е известно, в момента е в процес на "цепене" на 3 отделни закона, които ще разделят съвсем несъвместимите правни норми вътре.

Московски заяви, че като гледа датата на производство на автобуса (която е август 2017 г.), "новите видове транспортни средства фабрично се оборудват с колани".

"Към момента не е задължително да се използват колани", каза обаче той.

Справка в Закона за движение по пътищата обаче показва, че това не е точно така. Ето какво пише в закона според последните промени на чл. 137д от януари миналата година (категория М3 са големите автобуси, за които говорим, б.р.)

Чл. 137а. (Нов - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) (1) Водачите и пътниците в моторни превозни средства от категории M1, M2, M3 и N1, N2 и N3, когато са в движение, използват обезопасителните колани, с които моторните превозни средства са оборудвани.

(2) Могат да не използват обезопасителни колани:

1. бременните жени;

2. лицата, чието физическо състояние не позволява използването на обезопасителен колан;

3. (нова - ДВ, бр. 60 от 2012 г., в сила от 07.08.2012 г.) лицата с трайни увреждания на горни крайници и/или опорно-двигателния апарат, които управляват моторни превозни средства, адаптирани съобразно техните нужди;

4. (предишна т. 3 - ДВ, бр. 60 от 2012 г., в сила от 07.08.2012 г.) водачите на таксиметрови автомобили, когато превозват пътници в рамките на населеното място;

5. (предишна т. 4 - ДВ, бр. 60 от 2012 г., в сила от 07.08.2012 г.) инструкторите - при управление на автомобила с учебна цел.

Чл. 137д. (Нов - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 19 от 2015 г., изм. - ДВ, бр. 101 от 2016 г., в сила от 21.01.2017 г.) Всички седящи пътници в моторните превозни средства от категории М2 и М3, когато са в движение, използват системите за обезопасяване, с които моторните превозни средства са оборудвани. Системите за обезопасяване на деца под 12 години и с ръст под 150 см се одобряват в съответствие с чл. 137г, ал. 1.

(2) Пътниците в превозните средства от категории M2 и M3 се уведомяват за задължението да поставят обезопасителен колан, когато са седнали и когато превозното средство е в движение. Те се уведомяват за това по един от следните начини:

1. от водача;

2. от придружителя или от лицето, посочено като ръководител на групата;

3. чрез аудио-визуални средства;

4. с табели и/или пиктограма, поставени на видно място над всяко място за сядане.това са двата текста.

Така прочетен, законът гласи, че ако автобусът притежава обезопасителните средства, те са задължителни за употреба. Затова е и масова практика сред превозвачи коланите да се отстраняват, за да не носят отговорност.

А Московски вероятно има предвид "висящия" проект, внесен през ноември в Народното събрание, според който не само оборудваните, а всички автобуси вече ще трябва да ползват колани. Мярката е обявена като предстояща с апломб именно след срещата с премиера Бойко Борисов и правителството в края на ноември, посветена на катастрофите.

В наредбата ще фигурират включително и видеорегистратори и др. подобни нововъведения, но нищо от това още не е факт.

Иначе по думите на Московски автобусът притежава удостоверение за техническа изправност, протоколът за технически преглед е направен на 6 февруари 2018 г., за което има видеофайл от самия преглед.

Превозното средство е вписано в лиценза на превозвача и има валиден пътен лист за курса.

Екип на министерството в офиса на "Юнион Ивкони" проверява дали е изрядна документацията за предпътен технически преглед, предпътен медицински преглед за двамата водачи (които вероятно са баща и син - Георги Василев Георгиев и Веселин Георгиев Георгиев, б.р.)и графиците им за почивка дали са спазвани.

Самият Веселин, който е управлявал, има валидна карта за квалификация, валидно удостоверение за психологическа годност и валидна дигитална карта.

"По наши данни към момента притежава всички необходими изисквания, за да може да извършва тази дейност. Най-вероятно си е пътен инцидент, който касае и друго превозно средство", обяви Московски.

Колегата му Нанков каза само, че асфалтово покритие, маркировката, мантинелите и другите фактори на мястото говорят, че "категорично не пътното състояние е причина за този инцидент".

От прокуратурата съобщиха, че започналото досъдебно производство е за престъпление по чл. 343 ал. 4 от Наказателния кодекс – "нарушаване на правилата за движение по пътищата при управление на МПС, от което по непредпазливост за причинени смърт и телесни повреди на повече от едно лице".

*Заглавието е променено от редакцията

Източник:http://clubz.bg/

 

****************************************************************************************************************************

Шест месеца след разпореждането на Борисов мерките за безопасност в автобусите още се пишат

Шест месеца след тежката катастрофа с автобус край ловешкото село Микре, в която загинаха десет души, мерките за безопасност в обществените превозни средства все още не са приети. Става въпрос за идеята във всички автобуси да има колани за всички пътуващи, които на свой ред да бъдат принудени да ги слагат, както и видеорегистратори, които да записват в реално време пътната обстановка около съответното возило.

Мерките бяха начертани на спешно неделно заседание при премиера Бойко Борисов на 19 ноември м.г. След него транспортният министър Ивайло Московски обяви, че "с наредби в най-кратки срокове" ще се въведе задължение всички превозни средства, които изпълняват обществен превоз, да бъдат оборудвани с колани за всички пътници и видеорегистратори.

От отговор на въпрос на "Дневник" към Ивайло Московски, който даде брифинг за тежката катастрофа с шест жертви и над 20 ранени с автобус на магистрала "Тракия", се разбра, че се е работило по тези мерки, но промените в наредбите ще бъдат приети най-рано след няколко месеца. Първо ще бъдат приети три нови закона, които ще заменят сегашния Закон за движение по пътищата. Техните текстове са готови и ще бъдат публикувани за обществено обсъждане на 23 април. Едва след като бъдат окончателно гласувани от парламента, ще се променят и наредбите.

Днес министър Московски обяви, че в по-новите транспортни средства има колани за пътниците, и предположи, че би трябвало да има такива и в катастрофиралия автобус на фирма "Юнион Ивкони". Към момента няма информация, но има предположения на експерти, че пътниците са били без колани.

На въпрос на журналисти дали има регламентирано задължение пътниците да използват колани в автобусите министър Московски обясни: "Към момента не е задължително да се използват колани, но, както казах, новите превозни средства са оборудвани с колани, но очевидно не се използват."

В сегашния Закон за движение по пътищата обаче е записано, че всички пътници трябва да използват системите за обезопасяване, с които са снабдени обществените превозни средства. Предвижда се още пътниците да бъдат информирани за задължението да слагат колани от шофьора, чрез аудио-визуални средства или чрез табели. Не е известно дали досега са правени проверки за колани в автобусите.

Днес министър Московски обяви, че катастрофиралият автобус на магистрала "Тракия" има удостоверение за техническа изправност и валиден технически преглед, а водачът в момента на инцидента има валидна карта за квалификация. Той съобщи, че в момента тече проверка на фирмата превозвач "Юнион Ивкони".

Миналата есен автобус на същата фирма се преобърна в канавка на магистрала "Тракия", а при инцидента имаше 17 пострадали. Тогава министър Московски разпореди проверка на "Юнион Ивкони", а на въпрос на "Дневник" днес обясни, че са за установените нарушения са наложени глоби на значителна стойност. Два месеца след инцидента съсобственикът на "Юнион Ивкони" Ивайло Константинов напусна парламента, където бе депутат от листата на ГЕРБ.

Източник:https://www.dnevnik.bg/

 

****************************************************************************************************************************

Вътрешният министър обяви причина за катастрофата - лека кола "Рено" е удалира автобуса

Автобусът се е движел с около 95-97 км/ч. Дама е карала леката кола

Близките на пострадалите при инцидента на автомагистрала „Тракия“ могат да получават информация на телефони - 02 982 5154 и 0889944260. Това каза пред журналисти министърът на вътрешните работи Валентин Радев във връзка с тежкия инцидент на автомагистрала „Тракия“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По думите му хората могат да видят тези телефони на сайта на МВР.

Министърът изказа съболезнования на близките на загиналите и поясни, че следствието продължава.

Причината за катастрофата е, че има съприкосновение между лекия автомобил  "Рено"  и автобуса, който е карал в нормалното платно, каза министърът, предаде БНР.

Имало е изпреварване от страна на лекия автомобил и вероятно нещо е станало между тях, посочи вътрешният министър. С около 95-96-97 километра в час се е движел автобусът. Изпреварван е с не голяма скорост от лекия автомобил. Станало е някакво съприкосновение. Дама е карала лекия автомобил, уточни още той.

МВР е оказало съдействие на министър Ивайло Московски и министър Иван Ненков и е осигурило достъп до офиса на фирмата-превозвач в София, където се проверяват документи, допълни Радев. 

Гл. секретар на МВР Младен Маринов заяви, че по данни на превозвача в автобуса са пътували 45 души.

Източник:http://epicenter.bg/

 

****************************************************************************************************************************

Поне 7 от пострадалите в катастрофата край Вакарел са с опасност за живота

Поне 7 от пострадалите в катастрофата край Вакарел са с опасност за живота. В трагичния инцидент загинаха 6 човека - 5 жени и един мъж, 21 са откарани в 5 болници в София, сред тях и дете, което е спешно оперирано. Една от пострадалите е стигнала сама с кола до болница "Св. Анна". Има и още пострадали, но с леки наранявания, които не са се нуждаели от хоспитализация.

Това заяви шефът на столичната Спешна помощ д-р Гелев. За Бърза помощ петък е най-тежкия ден, казва шефът на столичната спешна помощ д-р Георги Гелев.

"Получихме сигнал за катастрофата в 11:21 ч. Първата линейка от Ихтиман постига в 11:30. В 11:40 ч на място бяха два реанимационни екипа от София, които оказаха помощ на пострадалите до пристигането на останалите линейки", обясни д-р Гелев.

До 25-ата минута са мобилизирани общо 14 линейки - 11 от София и по една от Елин Пелин, Ихтиман и

Пострадалите са настанени в "Пирогов", ВМА, "Св. Анна", ИСУЛ, "Токуда" И Софиямед.

"Спасяването на тези хора бе организирано по най-бързия начин. Имаше пълно съдействие от страна на полицията и директорите на болници. В Пирогов, ВМА и Св. Анна бяха освободени 10 операционни и чакаха пострадали", каза още д-р Гелев.

Пострадалите е и още един човек, шофьор на бус, който се движил в обратна посока.

"Човекът е станал свидетел на катастрофата, разсеял се е и е катастрофирал. Той е 22-ият пострадал. Откаран е в "Софиямед", обясни шефът на ЦСМП-София.

В същата болница е откаран и шофьорът на автобуса.

Източник:https://www.24chasa.bg/

 

****************************************************************************************************************************

Поставят дрен на момчето, пострадало край Вакарел, майка му също остава в "Пирогов"

От пресцентъра на "Пирогов" потвърдиха информацията на "24 часа", че 13-годишно момче е пострадалото дете при катастрофата на АМ "Тракия".

В Спешното отделение на болницата са настанени 4-ма от пострадалите при катастрофата край Вакарел. Сред тях са 3 възрастни и 1 дете, съобщиха от болницата за "Фокус".

13-годишното момче е преминало през детска противошокова зала на "Пирогов", където са му направени прегледи от мултидисциплинарен екип и изследвания. Момчето е качено по спешност в детския хирургичен операционен блок, поставен му е дрен, за да се възстанови достъпът на кислород до организма.

Майката на момчето също остава в болницата, но в травматологията на "Пирогов".

На другата пострадала жена са направени и високоспециализирани изследвания, които са показали наранявания, налагащи тя да остане в хирургията. Четвъртият пострадал - 40-годишен мъж е прегледан и изследван в Спешното отделение. Той е с контузия на главата и след обработване е бил освободен от болницата. 

Източник:https://www.24chasa.bg/

****************************************************************************************************************************

Автобусът от тежката катастрофа е в техническа изправност 

Извършва се техническа експертиза на мястото на инцидента. 2 екипа на министерството са там, има и прокурор. Автобусът е в техническа изправност.

Това заяви по време на брифинг министърът на транспорта Ивайло Московски по повод тежката катастрофа на магистрала Тракия.

„На първо място е техническото състояние на автобуса, той притежава удостоверение за техническа изправност“, посочи транспортният министър.

Той допълни още, че ведомството разполага с видео файл на самия технически преглед на автобуса.

„Това са неща, които са пуснати в официално съобщение. Автобусът е вписан в лиценза на превозвача“, посочи още Московски.

По думите му в офиса на компанията се извършват проверки, гледат се включително медицинските прегледи на водачите и графиците дали са спазвани.

„Към момента е установено, че има валиден пътен лист. Двамата водачи са записани в него“, коментира още той.

По време на инцидента управлявалият шофьор е Веселин Георгиев, който шофирал по редовна автобусна линия Бургас-София. Водачът е годен да управлява превозно средство.

Автобусът е тръгнал от Бургас в 7:30 днес.

„До момента притежава всички необходими изисквания ,за да може да извършва тази дейност“, посочи Московски.

Автобусът е тръгнал от Бургас в 7:30 днес.

„Изключително тежък инцидент, действително много въпроси могат да се зададат, когато се случат такива нещастия. Не е категорично нищо, най-вероятно е пътен инцидент, който касае и друго превозно средство“, смята министърът.

Източник:https://www.novini.bg/

 

****************************************************************************************************************************

Проверяват дали е имало само един шофьор в автобуса-убиец, което е нарушение

Разследващи ще проверяват дали в автобуса-убиец е имало само един шофьор, което е нарушение на правилата. Това съобщиха за Фрог нюз източници от ДАИ. Рейсът, който бил нов, купен през 2014 година, е тръгнал от Бургас за София в 6 часа сутринта. По правило водачите за толкова дълъг път трябвало да са двама.

Този факт се регистрира с карти. Оказва се, че на Сливен картата на автобуса на фирма „Юнион Ивкони” е била сменена. Засега, обаче няма данни за смяна на шофьорите. Ако това е така, то се допуска, че заради преумора шофьорът може да е реагирал неадекватно, разкриха още източниците на Фрог. В момента рейсът още не е вдигнат. Не се знае дали под него няма още загинали. При сблъсъка возилото е завило рязко и е отишло в канавката. Пътуващите започнали да падат, а рейсът да ги мачка, допълниха още от ДАИ.

Колата, която се е ударила в рейса е с плевенска регистрация, марка „Рено”. Зад волана е била жена, която е оцеляла. 
Твърди се, че напоследък рейсовете на „Юнион Ивкони” били остарели. По тази причина хората започнали да отказват да се возят, като предпочитали други фирми. Има данни, че собственикът на „Юнион Ивкони” Ивайло Константинов започнал преговори да вземе под крилото си „Етап Груп”. Дружеството било въоръжено с 40 чисто нови рейса. Имало планове сделката да се осъществи от дясната ръка на Константинов-Георги Атанасов, който се води управител на „Юнион Ивкони”. Смятало се, че така дружеството ще реши проблема с отлива на пътници заради остарелите машини.

Източник:https://frognews.bg/

 ****************************************************************************************************************************

 

НЦТХ има достъчно кръв за пострадалите в жестоката катастрофа

Националният център по трансфузионна хематология е направил нужната организация и разполага с подсилени екипи за кръводаряване, които са в готовност да поемат всички желаещи да дарят кръв.

Това съобщиха от центъра по повод тежката катастрофа на АМ „Тракия” при Вакарел.

В момента НЦТХ разполага с достатъчни количества кръв и кръвни съставки, които биха били необходими на лечебните заведения, в които са настанени пострадалите.

По последни данни при трагичния инцидент са загинали 6 души, а над 20 лица са ранени.

Източник: https://www.novini.bg/

****************************************************************************************************************************

Шефът на "Юнион Ивкони": Автобусът се е движил с 96 км в час

 

Катастрофиралият автобус на магистрала "Тракия" се е движил с 96 км в час. Това заяви за "Нова телевизия" Георги Атанасов, изпълнителният директор на фирмата, собственик на превозното средство - "Юнион Ивкони". Скоростта е засечена през джипиес система на компанията. 

При инцидента по последна информация загинаха поне 6 души, а над 20 бяха ранени. Движението по магистралата в района на катастрофата - около Вакарел - се осъществява само в едното платно в посока Бургас. 

Атанасов заяви още, че шофьорът е поел курса в Сливен, а преди това е почивал три дни. "Бил е изключително адекватен и в момента на инцидента. Това е ужасяващо, което се е случило", заяви още шефът на компанията. Според информация, която той има, автобусът е бил изхвърлен от засякъл го автомобил с плевенска регистрация. Главният секретар на МВР Младен Маринов съобщи, че се извършват процесуални действия с двамата шофьори, които представят своите версии. 

Всичко, което трябва да знаете за:Катастрофата на магистрала "Тракия" (47)

****************************************************************************************************************************

19 от жестоката катастрофа са вече в болници, 4-ма са с опасност за живота

12 от пострадалите в тежката катастрофа на АМ "Тракия" край Вакарел са приети в болница "Света Анна", съобщи пиарът на болницата Антон Луков.

Трима от пострадалите са в много тежко шоково състояние, с опасност за живота. Останалите пострадали са с наранявания от фрактури или открити порезни рани. Все още няма изписани след преглед пациенти. От болницата съобщиха, че към момента имат има достатъчно запаси от кръв.

Четирима души, сред които и дете, са приети в „Пирогов“, каза проф. Асен Балтов, изпълнителен директор на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“. „Имаме организация създадена, чакаме още пострадали. До момента е прието едно дете с гръдна и коремна травма“, каза проф. Балтов.

По думите му детето вече е в операционната. „Бързаме да бъде направено дрениране на белия дроб, за да може дишането да се възстанови“, допълни той и уточни, че на детето му предстоят още изследвания. Проф. Балтов посочи, че в болницата са постъпили две жени, като едната е насочена към хирургичен кабинет, другата през травматологичен както и един мъж, който е с данни за черепно- мозъчна травма. „Очакваме още линейки. Знаем, че 14 линейки са изпратени на място на произшествието. Не мога да кажа за момента нищо, предстоят изследвания, знаете, че това е процес, който изисква време“, заяви изпълнителният директор на болницата.

Три жени са приети във ВМА.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ!

Източник: https://www.24chasa.bg/

****************************************************************************************************************************

Пострадал от „Тракия“: Автобусът се преобърна внезапно

„Пътувах от другата страна на шофьора и както се движехме автобусът внезапно се преобърна“. Това разказа един от пострадалите на магистрала „Тракия“ пътници в обърналия се автобус.

„Аз бях първия излязъл и шокът ми не беше от преобръщането, а от това, че има толкова много хора, на които не мога да помогна“, допълни оцелелия от катастрофата.

Източник: https://frognews.bg/

***************************************************************************************************************************

Нова проверка в „Юнион Ивкони“. Отново за катастрофа с автобус 

Автобусът е изпълнявал е курс от Бургас за София

Министърът на транспорта Ивайло Московски разпореди проверка на превозвача „Юнион Ивкони“. Причината е тежката катастрофа с автобус на компанията до Вакарел.

Това съобщиха от пресцентъра на министерството на транспорта и информационните технологии.

Катастрофиралият автобусът е на фирма „Юнион Ивкони“. Той е изпълнявал е курс от Бургас за София.

Инцидентът, станал малко след Зимница в посока Карнобат, се размина без жертви, а пострадалите бяха над 10. Според очевидци шофьорът вероятно е заспал.

След инцидента транспортният министър Ивайло Московски разпореди незабавна комплексна проверка на „Юнион Ивкони“.

След като беше разпитан, шофьорът Валентин Иванов получи обвинение, а по-късно изчезна. 

България

****************************************************************************************************************************

Пътна полиция регулира кръстовището при Горубляне. Освободена е едната лента от пътя, за да се осигури път на линейките, които извозват пострадалите от тежката