Гражданско Движение ''ДНЕС''

Анализи, коментари и интервюта

НОВИНАТА НА ДЕНЯ: Вместо арест на журналисти – арест на държавата!<br> ВИЖТЕ ТУК всичко по темата >>

НОВИНАТА НА ДЕНЯ: Вместо арест на журналисти – арест на държавата!
ВИЖТЕ ТУК всичко по темата >>Стотици се събраха пред съдебната палата, за да протестират срещу задържането на журналисти

Организиран в социалните мрежи протест събра стотици пред сградата на съдебната палата тази вечер. Хората се обявиха срещу задържането на български и румънски журналист в четвъртък вечер.

Протестиращите не пречиха на движението, но дошли от друго събиране на недоволни българимладежи, застанаха на релсите и спряха трамваите по булевард "Витоша" за няколко минути. След намесата на полицията пътят беше освободен.

Това, което се случи с двамата журналисти е капката, която преля чашата на нашето възмущение от управлението на Борисов, обявиха протестиращите. Според тях премиерът ръководи страната еднолично и затова негова е вината за липса на свобода на словото, печата и волеизявлението.

Позицията на МВР е, че арестът не е незаконен и става въпрос за "филм с измислен сценарий". От днес с казуса "Биволъ" се зае и ДАНС по сигнал на СГС и вицепремиера Томислав Дончев.

Източник: https://www.dnevnik.bg/

*************************************************************************   

ДАНС поема разследването на "БиволЪ" за еврофондовете

Софийска градска прокуратура е възложила на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) извършването на проверка по повод публикация в сайта "БиволЪ" - "ДжиПи Гейт": Гранд корупция с еврофондове и обществени поръчки през консултантски фирми". Това съобщиха от прокуратурата.

Сигнал за нередности и измами при усвояване на средства от европейски фондове, по повод същата публикация, е постъпил от вицепремиера Томислав Дончев до главния прокурор. Сигналът е подаден на 14 септември. Сигналът на Дончев е адресиран и до министъра на вътрешните работи, както и до председателя на КПКОНПИ, с копие до изпълнителния директор на Изпълнителна агенция "Одит на средствата от ЕС".

Сигналите от Томислав Дончев и от сайта "БиволЪ" са обединени.

От прокуратурата заявяват, че ще бъдат проверени всички процедури по обществени поръчки и усвояване на средства от фондове на ЕС, описани в публикацията, както и участието в тях на посочените физически лица и търговци. 

Проверката на процедурите, свързани с отделните проекти и тяхното финансиране, ще обхване и действията на държавни органи и длъжностни лица. На ДАНС са възложени конкретни действия, свързани с изискване на документи, снемане на обяснения и проверка на твърдените факти. В хода на проверката ще бъде осъществено и взаимодействие с КПКОНПИ.

Източник: https://fakti.bg/

*************************************************************************  

Наглост!* >> Шефът на ГДБОП: За какво да се извинявам на журналистите?

Тези хора бяха на местопроизшествието, за какво да им се извинявам. А те ще се извиняват ли, че пуснаха мой запис по БТВ, от разговора ми с главния редактор на ”Биволъ”.

Това заяви директорът на ГДБОП главен комисар Ивайло Спиридонов по повод ареста на журналистите, подали сигнал за престъпление и арестувани на местопроизшествието.

"Обадих му се от чисто човешки подбуди, това е незаконно. Не съм дал разрешение да ме записват", допълни той. "Водят се две досъдебни производства - едно в Радомир и едно в София", каза още Спиридонов.

"Журналистите погазиха правилата. Те бяха задържани с белезници при залавянето им от патрула. След като са дошли от ГДБОП и показали журналистическите си карти са били пуснати. В сградата на Районното управление са дали обяснение, но не са задържани в ареста", завърши Ивайло Спиридонов.       

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: https://frognews.bg/

************************************************************************* 

Кой и защо си позволи да арестува български журналисти? Вижте цялата истина в "Шоуто на Слави"

Актуални гости в предаването бяха журналистите от сайта Биволъ – главният редактор Асен Йорданов и Димитър Стоянов. Стоянов беше задържан от ГДБОП, заедно с румънския си колега Атила Биру, докато извършват разследване именно за организирана престъпност. 

По думите на Асен Йорданов тяхното разследване разкрива с документи „за първи път от историята на целия ни преход“ цялата схема за корупцията, като става дума за стотици милиони източване на европейски средства и средства от българския бюджет. „Успяхме да докопаме база данни с двойно счетоводство на една от най-големите строителни фирми „Джи Пи Груп“, която се занимава с едни от най-големите строителни обекти“, разказа Йорданов. От казаното стана ясно, че в двойното счетоводство са били отбелязвани дори имената на държавните служители, на които са били давани рушвети.

„Разбрахме, че фирмите, които са субекти на нашето разследване, са започнали да си изпразват офисите от документите, които да унищожат. Притеснението е много сериозно, защото тази корупция засяга хора във властта и висшите нива на задкулисието в България.“ – каза Асен Йорданов. От сайта изпращат сигнали до главния прокурор, до МВР и до Бойко Борисов. Отговор получават само от пресслужбата на премиера, че „Борисов е разпоредил проверка“. Няколко часа по-късно от ГДБОП им съобщават, че са започнали проверка по случая.

Журналистите Димитър Стоянов и Атила Биру проследяват пътя на изнасяните документи до „къра“, до едно Радомирско село, където въпросните документи биват изгаряни. Когато обаче намират мястото, от храстите излизат униформени, които насочват към тях оръжие, а после и им поставят белезници. С журналистите няма връзка няколко часа и освен това им се налага да дават обяснения за случилото се. 

ВИДЕО

Цялото предаване от 14 септември 2018 г.

Източник:https://www.slavishow.com/

************************************************************************* 

НЕ на цензурата! >> Организират протест в защита на арестуваните журналисти

Протест срещу действията на българската полиция и ареста на разследващите журналисти Димитър Стоянов от сайта "Биволъ" и румънския му колега Атила Бирo от Rise project се организира в социалната мрежа Facebook. Мероприятието ще се проведе в понеделник (17 септември) от 18:00 часа пред сградата на Министерски съвет.

Стотици хора вече са потвърдили присъствие на събитието.

Абсурдният арест по сигнал на самите журналисти за унищожаване на корупционни документи, НЕ попадна в обедните новинарски емисии на трите водещи национални телевизии - БНТ, bTV и "Нова телевизия".

Ето какво сподели известният журналист Владимир Береану в социалната мрежа по повод ситуацията:

"Гледах обедните новини по БНТ, Би Ти Ви и Нова ТВ. Тези "водещи" медии не са чували за ареста на Димитър Стоянов /журналист Биволъ/ и Атила Биро /известен румънски журналист, RISE Project/ тази нощ близо до Перник. Журналистите са освободени в 5:00 часа сутринта след намеса на румънски дипломат в София. Двамата са били държани 2 часа с белезници. Те са разследвали корупционния скандал ДжиПиГейт за кражба на еврофондове във връзка с така нареченото "електронно правителство" /за този скандал, гореспоменатите медии, също не са чували/. Гледах и обедните новинарски емисии на 3-те водещи румънски телевизии. Там всичко това е водеща новина. Заключенията оставям на Вас."

*Заглавието е променено от редакцията

Източник:https://fakti.bg/

************************************************************************* 

Посегателствата срещу медийната свобода в България не са спирали

Двамата журналисти, задържани за кратко от полицията в България, са искали да документират унищожаването на документи, доказващи корупция, свързана с обществени поръчки. Димитър Стоянов от "Биволь" и Атила Биро от "Rise Project Romania" са работели по разследване, свързано със злоупотреби с европейски пари. По-конкретно: с отклоняването на огромни суми от консултантски компании. Това потвърди пред Дойче Веле Даниел Кадик от Софийското бюро на германската фондация "Фридрих Науман", която е работила съвместно и с двамата журналисти. С Димитър Стоянов - в рамките на съставянето на "Черна книга на разхищенията в България", издавана от германската фондация, както и по други журналистически проекти. А с Атила Биро - в рамките на обучение за журналисти, организирано съвместно с фондация "Фридрих Науман". С Даниел Кадик по темата разговаря Емилиян Лилов:

С какви мотиви полицията е задържала двамата разследващи журналисти?

Даниел Кадик: До този момент няма официално становище, такова се очаква. Благодарение на активните действия на българското гражданско общество и намесата на румънските власти двамата журналисти - Димитър Стоянов от "Биволь" и Атила Биро от Rise Project Romania - са били пуснати рано тази сутрин. За щастие полицията е успяла да изземе документите, които е трябвало да бъдат изгорени и така да ги спаси от унищожение. Чакат се изявления както от двамата журналисти, така и от отговорните български власти.

Можем ли да твърдим, че арестуването на двамата колеги е във връзка с тяхно разследване за корупция?

Кадик: Случилото се засега се тълкува по два начина: или на двамата е трябвало да им бъде попречено да съберат доказателства и да информират обществото, че важни улики за корупция се унищожават. Или пък хората, които стоят зад изгарянето на въпросната документация, са активирали своя си мрежа, а полицаите, пристигнали на място, всъщност не са знаели, че двамата са журналисти и че случаят ще се раздуха.

В крайна сметка, включително благодарение на намесата на полицията, застрашените от изгаряне документи са били спасени. Какво по-конкретно съдържат те?

Кадик: Разследване на "Биволь" разкри случаи на корупция с консултантски фирми, участващи в проекти с европейско финансиране. Става въпрос за големи обществени поръчки - например за изграждане на пътища, водопроводи и други. Вършени са неща, които не се вписват в никакви антикорупционни стандарти. И за всичко това има доказателства, които сега е трябвало да бъдат унищожени.

Имате ли обяснение за това, че в една страна-членка на ЕС, каквато е България, властите изобщо не реагират, когато се разкриват мащабни корупционни схеми и злоупотреби с европейски средства?

Кадик: Можем да предположим, че някои от въпросните консултантски фирми са близки до хора от правителството, респективно до кръгове, свързани с управлението. Виждали сме как в миналото корупционни схеми изобщо не са били разследвани, когато в тях са били замесени и хора от властта. В България има систематична корупция на много и различни нива. И борбата срещу нея е много трудна. Проблем в случая е и това, че за да се задействат европейските институции, трябва да бъде подаден сигнал от съответната страна. А такъв от България няма. Една от най-съществените причини за това е наличието на систематична корупция и предполагаемото участие в тези корупционни схеми на хора, близки до властта. Освен това искам да припомня, че България е страната в ЕС с най-лоши показатели за медийна свобода и с най-голяма медийна концентрация. Повечето собственици на медии просто нямат интерес да се шуми по тези теми.

Ако определим случката от миналата нощ като посегателство срещу медийната свобода в България, бихте ли се съгласили с тази оценка?

Кадик: В България посегателствата срещу медийната свобода не са спирали. Затова и в последната класация на "Репортери без граници" страната е поставена на 113-о място. Това е само поредният удар срещу свободата на медиите. Но все пак е добре, че е имало журналисти на това място, иначе тези документи едва ли щяха да бъдат спасени и вероятно щяха да бъдат изгорени. 

Източник: https://fakti.bg/

************************************************************************* 

"Биволъ" пред Слави: Румънският журналист взе документите на "Джи Пи", ще докажем корупция за милиарди

ДВИЖЕНИЕ "ДНЕС": КОЙ ЩЕ ПОНЕСЕ ОТГОВОРНОСТТА?

Двама журналисти бяха задържани вчера, докато са разследвали огромни случаи на корупция. От МВР все не могат да обяснят поведението на полицията.

Големият въпрос обаче е... След като министърът на вътрешните работи подаде оставка, кой тогава ще поеме отговорност за случката, доказваща в каква диктатура живеем? Дали това не трябва да е Големият шеф? Онзи, който отговаря за правилното ръководство на държавата, премиерът?. А не просто да гърмят малките бушони?

„Бивол“ пред Слави. ВИЖТЕ ВСИЧКО>>  

Главният редактор на сайта за разследвания "Биволъ" Асен Йорданов и журналистът Димитър Стоянов заявиха в петък вечер пред Слави Трифонов, че ще докажат как с двойно счетоводство, минаващо през фирмата "Джи Пи Груп", се "разразява корупция за милиони, включваща хора от най-висшия еталон на властта".

Двамата бяха на гости на Трифонов, след като Димитър Стоянов беше скандално арестуван край Радомир, заедно с неговия румънски колега Атила Биро

Слави Трифонов за ареста на журналистите от "Бивол": Гасете лампите и закривайте държавата

"Усетихме, че сме напипали нещо важно, защото всички медии мълчаха за разследването. То разкрива с документи за първи път от историята на целия ни преход цялата схема за корупцията със стотици милиони източване на европейски средства, а и от българския бюджет. Успяхме да докопаме база данни с двойно счетоводство на една от най-големите строителни фирми "Джи Пи Груп", която се занимава с едни от най-големите строителни обекти", разказа Йорданов и допълни, че в двойното счетоводство са били отбелязвани дори имената на държавните служители, на които са били давани рушвети. На въпроса на Трифонов откъде "Биволъ" знаят за това, Йорданов отговори: "Ние можем да правим някои работи". 

Относно ареста, Йорданов разказа още: 

"Разбрахме, че фирмите, които са субекти на нашето разследване, са започнали да си изпразват офисите от документите, които да унищожат. Притеснението е много сериозно, защото тази корупция засяга хора във властта и висшите нива на задкулисието в България. Подадохме сигнал до премиера, до Цацаров и до министъра на вътрешните работи да се спре прикриването на доказателства. Единствено от пресслужбата на премиера ни изпратиха отговор, че Борисов е разпоредил проверка, от прокуратурата нямахме никакъв отговор, а няколко часа по-късно ГДБОП дадоха сигнал, че са започнали проверка по случаяОт един таен офис, на една от консултантските фирми, "Рила Консулт", която е една от партньорите на "Джи Пи", е започнало изнасяне на документи, голямо количество, които се носят на къра, в едно Радомирско село, където е много пусто. Там ги нарязват, тъпчат ги чували, ръгат ги в дупката и ги палят. "Под прикритие" ряпа да яде", допълни Йорданов. 

Димитър Стоянов: Задържаха ни по сигнала, който ние сами подадохме

Димитър Стоянов разказа, че когато с колегата му от Румъния Атила открили въпросните чували, в които имало шредирани документи, "от храстите излязоха двама униформени с жилетки и пистолети и ни разпоредиха да легнем". 

Те са пазели дупката и документите, които се изгарят, коментира Йорданов. Трифонов се усъмни, че е възможно хората на "Биволъ" да са били арестувани тъкмо заради това, че са подали сигнал към ГДБОП за въпросното изгаряне на документи и да са били объркани със самите извършители на престъплението. От сайта отрекоха тази възможност. Те обаче заявиха, че румънеца Атила е взел част от шредираните документи, които ще възстановят в лаборатория в Румъния и ще завършват разследването от там. 

От компанията "Джи Пи Груп" днес отрекоха, че имат общо със ставащото. В понеделник е организиран протест във връзка с ареста.

МВР: Журналистите не бяха задържани 

Източник:https://www.actualno.com/

************************************************************************* 

„БиволЪ“ срещу ГДБОП: Лъжете!

"Тази събота" по bTV шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов лъга изключително агресивно и безочливо в ефир! Спиридонов излъга, че:

1. Не са имали информация и не са били уведомени от Биволъ, че към точката за унищожаване на доказателства за корупция с обществени средства и еврофондове ще бъде изпратен репортерски екип на Биволъ. /самата точка БОП получи също от БиволЪ, след 2 дни пълно бездействие по сигнала за огромни злоупотреби с публични пари и конкретните субекти в корупционната мрежа/

2. Когато бяха арестувани колегите ни от техни хора с бронежилетки и опрени в главата заредени пистолети - не били знаели, че това са журналисти! Напротив - те бяха информирани от нас още около 22 ч. на 13.09, че колегите ни са арестувани и телефоните им са отнети и трябва да бъдат освободени, ако е станало някакво недоразумение. Вместо да освободят ВЕДНАГА колегите ни, служителите на ГДБОП с които подържахме оперативна връзка се покриха и престанаха да си вдигат телефоните, т.е. УМИШЛЕНО прекъснаха връзката. Вместо освобождаване и извинение, на колегите ни бяха съставени и издадени ЗАПОВЕДИ за АРЕСТ, които им бяха връчени около 2.30 ч. на 14.09, или цели 4 часа СЛЕД като ГДБОП бяше официално сигнализирано от нас, че журналистите, които изпратихме са арестувани на мястото на своето разследване!!!!

ПРОДЪЛЖЕНИЕ 

************************************************************************* 

Брутална арогантност!* >> Шефът на ГДБОП за арестуваните журналисти: Не дължа извинение на никого

Не дължа извинение на никого. Смятате ли, че трябва да се извинявам заради това, че сме задържали един или два часа повече български журналист в помещение на МВР. Не създаваме ли усещането в българските граждани, че са нещо по-малко от българските журналисти, заяви пред bTV директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов.

Спиридонов твърди, че полицаите, задържали Димитър Стоянов от българския сайт "Биволъ" и Атила Биро от румънския Rise Project, са били на секретен пост и не са знаели, че журналистите ще идват на местопроизшествието. 

Журналистите бяха задържани край Радомир, докато работят по свое разследване,уличаващо строителната фирма „Джи Пи Груп” в двойно счетоводство и корупционни практики.

Спиридонов е категоричен, че не е възпрепятствано журналистическо разследване. Според него полицаите са си изпълнили задълженията както трябва.

Ние сме действали както към всеки български гражданин. Тези журналисти се намират в района на местопроизшествие, по което ГДБОП работи. Не очаквайте, че служителите, които са били там, са знаели кой какъв е, каза шефът на ГДБОП.

Той твърди, че след като на 13 септември са получили точната локация на документите, на мястото е изпратен автопатрул от Перник. По думите на Спиридонов главният редактор на „Биволъ” Атанас Чобанов е подал информация, че отново се пълни друг автомобил с документи и най-вероятно ще тръгне към мястото - "поради което направихме организация колегите от Перник да застанат на т. нар. секретен пост, който изненада въпросните господа".

Димитър Стоянов твърди, че от ГДБОП са знаели, че журналистите също се движат натам.

Спиридонов обаче отрече: „Такава информация не е подавана от г-н Чобанов”.

Каква работа имат тези журналисти да се намират на мястото, нали са подали на нас информацията? Българските служби за сигурност ли работят или журналистите? - попита той.

Биволъ: Спиридонов лъга изключително агресивно и безочливо в ефир!

От сайта "Биволъ" излязоха с опровержение след интервюто на директора на ГДБОП. Публикуваме пълния текст на позицията на "Бивол":

"Тази събота" по bTV шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов лъга изключително агресивно и безочливо в ефир! Спиридонов излъга, че:

ПРОДЪЛЖЕНИЕ

************************************************************************* 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА: 

Правило №1! Бягаш през глава от ГДБОП, когато правиш журналистическо разследване! От какъв зор ще ги уведомяваш? Та те са слуги на мафиотското управление!

Белезници за журналисти! Позор за България!*

Абе Спиридонов, абе ГДБОП, да си чувал за решение на ЕСПЧ, че журналистите се ползват със специален статут! Лъжете и съдействате умишлено на мафията! 

Няма такава държава* >> Шефът на ГДБОП поздрави полицаите, задържали журналисти

ГДБОП шефът като младия Цветанов и глуповатите милиционерски клишета

МВР да престане да е с манталитет на посткомунистическа система

Арестуваните журналисти: Ще търсим съдебна отговорност. ГДБОП: Не дължим извинение

След ареста журналистите: Експерти коментираха как това се отразява на България

АЕЖ: Задържането на журналисти показа притеснителни дефицити в системата на МВР 

ГЕРБ води война с народа, смята журналистката

Много лошо се получи за Премиера* >> "Ню Йорк Таймс" и "Вашингтон пост": Българската полиция задържа журналисти, разследващи измами с еврофондове

Оправдания* >> "Джи Пи Груп" счита, че е замесена невярно и манипулативно в случая с арестуваните журналист

Случаят "Биволъ": Вместо лошите пернишката полиция арестувала жалбоподателите

Организират протест под прозорците на Борисов в защита на арестуваните журналисти

Слави Трифонов: Прокуратурата да каже кои са в най-голямата ОПГ

Главсекът стигна дъното: Научил от журналисти за ареста на репортери на „Биволъ”

ТЕЖКО нарушени са човешките правата на задържаните журналисти

Арестуваха журналисти, разследващи корупция с еврофондове в Радомир! Румънците гръмват новината, в България – гробно мълчание!

Арестът на журналисти у нас е водеща новина в Румъния

Медиите нарочно мълчат за дарението на Слави Трифонов*

Страхливото мълчание на политиците и медиите... За статуквото, очакванията на хората и възхода на Слави Трифонов

Турски корнишон. Директно от управляващите!

Четвъртата власт - Бойкова власт, или как всяка диктатура започва с цензура и свършва с премахването ѝ от... народа! (ОБНОВЕНО)

ДНЕС в десет изречения: Тихо, трай! И си затваряй устата, за да не те арестуват (ОБНОВЕН)

Желязната завеса* на властта

Властта се опитва да забрави и „погребе“ Слави Трифонов, заедно с мечтите и надеждите на милиони българи!

Страх и цензура са обзели българските медии!

Злите езици срещу Слави Трифонов

Затворници на свобода – бели кахъри в черни дни

Ще се мре или да... (Обновен)

И ко прайм сега, НАРОДЕ..., да излезем ли??