Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Ножицата на Борисов ...
Ножицата на Борисов „изряза“ бедна България

Ножицата на Борисов „изряза“ бедна БългарияМнение на д-р Звездомир Балачев – пенсионер, гр. Кюстендил

(Мнението на автора е с редакторска намеса след негово съгласие) 

Неравенството между най-богатите и най-бедните в България се задълбочава. Въпреки декларирания от управляващите възходящ икономически растеж през последните години за повишаването на заетостта и доходите и спада на безработицата, „Ножицата на Борисов“ се разтваря все повече.

Най-богатите 20% от населението получават средно 8 пъти повече от най-бедните, които са също горе-долу 20%. Данните са на Евростат към края на 2016 г. Само година преди това разликата в доходите им е била 7 пъти, а през 2012 г. - 6 пъти.

Неравенството в доходите е само един от социалните показатели, по които България е в "критично положение", става ясно от последния доклад на Брюксел.

Към този момент близо 2 000 000 българи живеят в бедност. Така след 11 години членство в ЕС и налетите десетки милиарди евро, България продължава да бъде най-бедната държава в Европа.

Така след десетилетие управление на ГЕРБ и близо 18 години на Борисов бедните станаха още по-бедни, а богатите още по-богати.

Да припомним: Според европейската статистическа служба, хора в „тежко материално положение“ са онези, които не са в състояние да си платят сметките, да се отопляват редовно, да консумират месо или риба поне през ден, да излизат в отпуск най-малко за седмица годишно, да ползват автомобил, телевизор и телефон. Значи в „тежко материално положение“ е почти цяла България. България на Бойко Борисов и ГЕРБ.

Българинът от Северозапада (Видин, Враца, Монтана, Ловеч и Плевен) може да си купи само 29% от това, което би могъл да си позволи средният европеец. Горе-долу толкова „добре“ живеят и в някои от областите на Североизточна България .

Ето това е успешното 10-годишното управление на ГЕРБ! Мизерията е тотална, а отчаянието и изчезналите надежди повсеместни. За последните 10 години издръжката на живот се покачи с 22.7%, а срещу това управляващите водят безразсъдна политика на ниски доходи. В същото време работещите бедни у нас са 12 процента.

Противно на лансираните активно манипулативни твърдения за „щедрата социална система“ у нас, България e чак на 52-ро място по отношение на публичните разходи за здравеопазване, образование и социална защита.

Сегашната система насърчава още по-голямото разделение между бедните и богатите хора. Неработещите институции и обвързаността на ГЕРБ с монополите гарантират, че „Ножицата на Борисов“ ще се разтваря все повече и повече

Безотказно „работи“и моделът на управление, който превръща областните градове и общините във феодални владения на мутри-бизнесмени-политици.

Ето затова и предлагам ГЕРБ, воглаве с лидера си да хванат „мазния“ влак и да поемат към Видин, Враца и Монтана. За да видят устойчивия икономически растеж, който прокламират.

Съвсем логично – в бедната наша България – бедни деца. 40% от българските деца са застрашени от бедност. За тях правителството се „погрижи“ подобаващо: Сформира групи, които да ходят по домовете и да ги пращат в училище, а също така и измисли учебници – черно бели. Защото те са по-евтини. И така, родителите вече може да са „спокойни“ за децата и единствено да се концентрират върху това как да не ги оставят  сирачета, докато ежедневната война за оцеляване водят 70% от българските домакинства.

Когато фактите говорят, би трябвало и боговете да замълчат, а какво остава за политиците, особено за тези от управляващият дълги години ГЕРБ...

А кой освен хилядите бедни хора се стряскат от фактите? Със сигурност не и управляващите, защото те са заети напоследък да обират само овациите по червените килими на Европа.

И за да не се изложим пред чужденците, миналият месец върховната герберска власт взе изключително благородното решение да отпусне по 1.5 кубика безплатно вода месечно на най-бедните. Ще каже някой, че България е в Африка! По-натам да очакваме помощи за... хляб и въздух!

Чрез тези епизодични и частични мерки безотговорното политическо представителство не само не се съсредоточава върху разрастващата се в България жестока и безперспективна бедност, а дори я умножава и даже насърчава!

За десетте години царуване Кралят-Слънце може да се похвали с клониране на държавата. В София построи метро и булеварди с лъскави витрини а на километър-два от центъра и на 150-200 км от  София е другата България. Обезлюдена, мръсна и мизерна. Страдаща и отчаяна.

Около хвалбите и европредседателство ни един праг на бедност от 321 лв. не може да развали настроението на нашия Бойко. Както се казва, може да сме най-бедната държава, но сме в Европа, а и сме ПЪРВИ отзад напред във всевъзможни „черни“ класации. А и Юнкер изглежда не знае с колко евро живее средностатистическият врачанец, но Борисов знае, ЗНАЕ, но си ТРАЕ!

И тъй като за Бойко Борисов очевидно е изключително важно да показва, че работи освен за себе си..., но основно за народа, ние си имаме и национална стратегия, която предвижда до 2020 година броят на живеещите в бедност в България да намалее с 260 000 души. И какво мислите се "предвижда" за тези 260 000 българи - да умрат от глад или да заминат на Запад? Има и трети вариант, но за него пише в приказките: Да вземеш от богатите и да дадеш на бедните!

Но точно това не го пише във „Винету“...

Време е ние българите, които избираме политици, които работим, които сме в заслужена пенсия, време е всички и млади, и стари да се стегнем, да извикаме и да се съпротивим! Защото няма накъде да си затягаме колана повече. Няма!

И да изритаме всички онези, които мислят на дело само за себе си и на думи, само за пред камерите и микрофоните за нас!

 

Вижте коментарите на "ДНЕС" по темата:

Похвално слово за българския пенсионер–мъченик

Да си вземем държавата! Днес!

Време е за рестарт, господин премиер

В България справедливост НЯМА!

Гадове и лош човешки материал посягат към главата на Краля–Слънце

За нас боклука..., за общинари и управници – милионите!

Държавата е "добре", а какво става с децата?

За заплатите и за... безсрамието на депутатите!

За политиците с любов

Оставете пишман-депутатите на мира!

Ще се катурне ли Борисов 3?

Кметските касички на управниците!

Важен ли е детският живот?

„ДНЕС“ алармира президента и Народното събрание за десетките примери за недемократичност в страната

Давай, Слави! С теб сме. И България е с теб!

Време дойде да излизаме от блатото 

Слави и България поеха по пътя на промяната

**********************************************

Вижте и други материали по темата:

Пропастта между най-богатите и най-бедните в България става все по-голяма

Пет от шестте български региона са сред най-бедните десет в ЕС

Над 40% от българите са застрашени от бедност и социално изключване

 


55964