Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Ножът опря до кокал....
Ножът опря до кокал..Вождът обещава* >> Борисов: До Нова година да има електронен регистър за хората с увреждания! (Стенограма)

Ножът опря до кокал..Вождът обещава* >> Борисов: До Нова година да има електронен регистър за хората с увреждания! (Стенограма)Правителството одобри План за изпълнение на интегрирано решение за административно и социално обслужване на хората с увреждания и свързаните с тях административни услуги. Това стана ясно след заседание на Министерски съвет днес. 

„До Нова година трябва да има информационен регистър електронен“. Това заръчва премиерът Бойко Борисов в края на правителственото заседание в сряда по време на обсъждането на доклад за одобряване на План за изпълнение на интегрирано решение за административно и социално обслужване на хората с увреждания и свързаните с тях административни услуги чрез създаване и управление на профил на хората с увреждане. Това показва стенограмата от заседанието на кабинета, публикувана днес.

„Предвижда се планът да се изпълни в рамките на два етапа, в доклада и в проекта на решение те са посочени, като окончателно на 31 декември трябва да бъде изградена тази система. За нейното изграждане няма да се искат допълнителни средства, те ще бъдат осигурени в рамките на бюджетите на първостепенните разпоредители с бюджет, които участват в изпълнението на този план“, обяснява здравният министър Кирил Ананиев.

"Ако имахме такъв регистър, щеше да е много лесно да бюджетираме... Само че по-същественият въпрос е друг и това е типично проявление на една ситуация, с която често се сблъсквам. Главен секретар, кабинети, директори, експерти, всички ни обясняват как всичко е наред, как проблем няма. Само че се оказа, че проблем има. Трябва да се видим с този, който ползва услугата, той да ни каже какво не достига в цялата система, че политическото ръководство да вземе мерки. И това, което ме притеснява е, че тази констатация е валидна не само за тази система. Така че, уважаеми колеги, колкото по-често си намирате повод да се виждате с тези, които ползват услугите на вашите администрации, толкова по-добре. Сигурен съм, че проблемите могат да бъдат решени... Иначе поздравления за колегите! Тук това, което е необходимо, е зловеща мобилизация да се направи само за четири месеца", казва вицепремиерът Томислав Дончев.

Вижте и пълния текст на стенограмата от заседанието на правителството:

БОЙКО БОРИСОВ: Добър ден! Дневен ред за заседание на Министерския съвет.

Точка 29

Доклад за одобряване на План за изпълнение на интегрирано решение за административно и социално обслужване на хората с увреждания и свързаните с тях административни услуги чрез създаване и управление на профил на хората с увреждане.

БОЙКО БОРИСОВ: Ананиев.

КИРИЛ АНАНИЕВ: Благодаря, господин премиер. Уважаеми колеги, с министър Петков и с огромната помощ на вицепремиера Дончев предлагаме на вашето внимание да бъде приет проект на протоколно решение за одобряване на План за интегрирано управление на административните и социалните услуги, които се предоставят на хората с увреждане на базата на информацията от останалите административни органи, които събират и обработват информация, свързана с хората с увреждания. С други думи – с плана предвиждаме на 1 януари 2019 година да имаме нов регистър за хората с увреждания, който да отчита индивидуалните потребности на всеки един от хората с увреждания.

Какви специфични цели си поставяме? На първо място създаване на профила на хората с увреждания на базата на информацията и данните от различни административни единици. На второ място предвиждаме надграждане на информационната система на Агенцията за хората с увреждания. На трето място си поставяме за цел надграждане на единната информационна система за медицинската експертиза, която е към НЕЛК. Не на последно място проследяване и контрол чрез извършване на статистически анализи за формиране на хоризонталната държавна политика за хората с увреждания.

Какви са очакваните резултати от изпълнението на този план? На първо място изграждане на регистър за решенията на ТЕЛК и на НЕЛК, което оформя интеграционната система. На второ място регистър на хората с увреждания, което пък ще ни даде възможност да изградим профила на хората с увреждания. На трето място, което е много важно – създаване на оптимизирани работни процеси между двете системи на хората с увреждания, на агенцията и на ТЕЛК и НЕЛК, на единната информационна система на медицинската експертиза с всички останали администрации, които обработват определена информация за хората с увреждания. Това са системата на Министерството на здравеопазването, на Националната здравноосигурителна каса, на Агенцията за социално подпомагане, на Агенцията за заетостта, на общините, на Министерството на вътрешните работи, на Главна дирекция „ГРАО“ и още няколко институции, на Министерство на образованието и науката, което също има отношение по този въпрос.

Следващата стъпка, която искаме да постигнем, е автоматизация на процеса на предоставяне на медицинските и другите документи, на базата на които се определя степента на увреждане и на неработоспособност на хората с увреждания. На следващо място – оторизиран достъп до данни на регистъра, както от страна на институциите, така и от страна на гражданите, на хората с увреждания. На последно място – изградена система за събиране, интеграция и анализ на информацията, която събира тази информационна система. Планът се предвижда да се изпълни в рамките на два етапа, в доклада и в проекта на решение те са посочени, като окончателно на 31 декември трябва да бъде изградена тази система. За нейното изграждане няма да се искат допълнителни средства, те ще бъдат осигурени в рамките на бюджетите на първостепенните разпоредители с бюджет, които участват в изпълнението на този план.

Завърших.

БОЙКО БОРИСОВ: Дончев.

ТОМИСЛАВ ДОНЧЕВ: Първо, Министерство на здравеопазването, Министерство на труда и социалната политика и Държавна агенция „Електронно управление“ за една седмица свършиха много работа – от идентифицирането на проблема до конкретно решение на Министерския съвет, който го решава. Същественият въпрос е защо сега на вниманието на политическото ръководство на държавата се появява въпроса защо няма такъв регистър. Той, регистърът, е не само информационна система. Ако имахме такъв регистър, щеше да е много лесно да бюджетираме (колегата Ананиев ще ме разбере по-добре от всеки друг) всяка една нова мярка. Регистър, който да има информация, не само личните данни на лицето, характера на увреждането, индивидуална оценка за проблема, получени помощи средства, получени социални плащания, пълен профил на лицето, което да подпомага и индивидуалното диагностициране, обща картина. Само че по-същественият въпрос е друг и това е типично проявление на една ситуация, с която често се сблъсквам. Главен секретар, кабинети, директори, експерти, всички ни обясняват как всичко е наред, как проблем няма.

Само че се оказа, че проблем има. Трябва да се видим с този, който ползва услугата, той да ни каже какво не достига в цялата система, че политическото ръководство да вземе мерки. И това, което ме притеснява е, че тази констатация е валидна не само за тази система. Така че, уважаеми колеги, колкото по-често си намирате повод да се виждате с тези, които ползват услугите на вашите администрации, толкова по-добре. Сигурен съм, че проблемите могат да бъдат решени.

Има едно друго нещо типично в този проблем. Понеже казусът е междуведомствен – Националната здравноосигурителна каса, Агенция за хора с увреждания, Агенция за социално подпомагане, две, три други ведомства, практиката показва, че един проблем, ако се намира в гранична територия между няколко министерства, той много трудно се решава. Още един проблем типичен, надхвърляйки конкретния казус. Иначе поздравления за колегите! Тук това, което е необходимо, е зловеща мобилизация да се направи само за четири месеца.

КИРИЛ АНАНИЕВ: Ако позволите, господин премиер, само да допълня, то не е свързано с този план, но ние поехме ангажимент и създадохме работна група, която до края на месец септември трябва да разработи механизъм за разплащане, оценка на качеството и контрол върху пуснатите медицински изделия на хората с увреждания точно на базата на индивидуалната оценка за потребностите, които имат хората с увреждания.

БОЙКО БОРИСОВ: До Нова година трябва да има информационен регистър електронен.

КИРИЛ АНАНИЕВ: Това е целта.

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник:https://www.24chasa.bg/

 

ВИЖТЕ КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Майки на деца с увреждания издигат палатков лагер и в Пловдив

Властта превърна децата с увреждания в обикновени материални активи

Докато Майките протестират, едни хора отчитат едни пари…

Истинската история на едно момче, което се бори със Системата

Майките на деца с увреждания дадоха ултиматум на властта

А кога ще решат исканията на майките!* >> Парламентът реши казуса с добавките на хората с увреждания

Изпуши цигара - спаси дете с увреждане

Къде е държавата?* >> Училищата ни недостъпни за децата–инвалиди

Колкото и да сме различни

Системата е кланица за хората с увреждания... и за всички нас!

И други съмнения изплуваха около НПО-то на жената, обвинила майките на деца с увреждания

Майките на деца с увреждания компромисно дават срок до 1 октомври за цялостна реформа

Невиждано! Изгониха Лорина от център за деца с увреждания, защото майка й е на протестите

Манолова иска пакетно гласуване на законите за хората с увреждания

Съдбовен ден за майките на деца с увреждания

Още една майка на дете с увреждания се готви да напусне България

Властта убива майките и децата им!* >> Съдбата на законопроекта за личната помощ – ясна след ваканцията на депутатите

Подкрепа!* >> От Териториалната организация на слепите в Добрич подкрепиха протестите на майките на деца с увреждания

Протестът се разраства* >> Родители на деца с увреждания издигнаха палатков лагер в Стара Загора

Палатков лагер за майки на деца с увреждания и в Стара Загора

Кой убива хората с увреждания?

Политическите игри с майките - същите като с референдума

Поредната игра на аптекаря на ГЕРБ* >> "Воля" внесе в парламента законопроекта на Мая Манолова за личната помощ

Платени НПО-та на ГЕРБ срещу плачещите майки* >> НПО-то на обвинителката срещу протестиращите майки прибира около половин милион на година с подкрепата на ГЕРБ

Клопката на ГЕРБ : Като с референдума иницииран от Слави ще стане!...* >> Депутати внесоха в НС проект за промени в Закона за интеграция на хората с увреждания

Бездушната власт* >> Писмо на майка до министър Бисер Петков

Коварният удар на властта* >> ГЕРБ връщат интеграцията на хората с увреждания 20 г. назад

Мотористи подкрепиха протеста на майките на деца с увреждания в Хасково

Писмо на майка до министър Бисер Петков

Слави: Горко ни с такива депутати!

Бивш вътрешен министър: Българите в чужбина се вдигат против Бойко и ГЕРБ и в подкрепа на майките*

Властта даде бърз отговор на майките!* >> Минчо Коралски: Закон за хората с увреждания не може да бъде приет преди края на годината

С „Няма такава държава“ внесоха законопроекта за хора с увреждания. Гражданско движение "ДНЕС" разпространи стикери "СИСТЕМАТА ГИ УБИВА"

Омбудсманът и майки на деца с увреждания внасят в НС проект на Закон за личната помощ

Нов трус в социалната сфера, свързан с интеграционните добавки

ГРАЖДАНСКО ДВИЖЕНИЕ "ДНЕС": БЕЗУСЛОВНО ПОДКРЕПЯМЕ БЪЛГАРСКИТЕ МАЙКИ!

Докато майките стачкуват...* >> България приключва Председателството след много успешни шест месеца в областта на заетостта и социалната политика

Системата остава глуха за протестите на хората с увреждания! - „България: Фактите говорят“ – епизод 9

Слави пита: Кой се опитва да скрие истината за протеста на майките на деца с увреждания?!

Майки на деца с увреждания: Ние сме готови на компромис, министерството - не

Манолова свиква публично обсъждане на проектозакона за личната помощ

Да бъдем хора! Да помогнем на майките!

СРАМ! ТЕЛК в Добрич лиши от терапия дете със синдром на Даун

Опит за залъгване и замитане* >> Бисер Петков се срещна днес с протестиращите майки

Два протеста срещу управляващите в сряда-на майките с деца с увреждания и на БОЕЦ

Мая Манолова: Ще стоя до край с протестиращите майки

Да защитим майките!

Наглост* >> Борисов: Чакам решение за майките на деца с увреждания

И майките на деца с увреждания от Враца и Хасково надигнаха глас

СИСТЕМАТА УБИВА всички!

Протестиращите майки се чудят защо никой не се самосезира за обидите към тях

Гражданско движение "ДНЕС": ДА ПОДКРЕПИМ БЪЛГАРСКИТЕ МАЙКИ

Виновните майки!

„Охранени“и платени НПО-та скочиха като лешояди върху майките. Кой ли ги насъсква...?!

С тия няма да стане

Протестираща майка – Срещу нас скочиха платени неправителствени организации, които са на държавни субсидии

Нямате ли страх от Бога? Ето го моето дете! Трябва ли да го скрием вкъщи?

Слави Трифанов: Огромна пропаст зее между властта и обикновените хора

Слави единствен стриктно спазва обещанията си към майките на деца с увреждания

Едните са в бизнес класа в самолета, а другите са на палатки пред парламента…

СВИРЕПА НАГЛОСТ! Докато жени плачейки протестират и очакват решения, безотговорни властнички се разхождат в Ню Йорк!?!

Съществуваме напук на Системата. Няма да се откажем!

Господа управници, прав ви път

Факти* >> Слави, единствен ти застана до нас в тази жестока борба!

Системата го убива!

Арогантността и циничността на Борисов удариха дъното

Слави спазва обещанията си към майките на деца с увреждания

Съществуваме напук на Системата. Няма да се откажем!

Българските медии гузно мълчат за дарението на Слави от концерта в Лондон ЗА нашите деца!*

Брутален и циничен ВИЖТЕ>>* >> Борисов нареди хората с увреждания "да му се махат от главата"

Слави спасява децата на България!

„Системата ни убива“

Слави Трифонов ще дари парите от концерта си в Англия на Конфедерацията за защита правата на децата

Слави и хиляди българи пяха срещу Системата и за децата! Медиите грозно мълчат!

Празни приказки: Социалният министър не убеди майките на деца с увреждания, че системата ще бъде променена

ЕДИНСТВЕНО НА НАШИЯ САЙТ: Въпреки медийното затъмнение! > Слави с разтърсващ концерт в Лондон за децата на България! ВИЖТЕ>>

Слави и Ку-ку бенд с концерт срещу системата

Концертът в The O2 Arena ще бъде в подкрепа на родителите на деца с уврежданияо

"Шоуто на Слави": Системата убива децата ни, уби медиите... убива България! Слави е заплаха за статуквото...!

Слави осъди „Господари на ефира“ и дари парите на майките на деца с увреждания

Държавата, която убива хората с увреждания

Заради невъзможност да реши проблема на децата с увреждания, социалният министър Бисер Петков подаде оставка, Борисов я прие (обновена)