Гражданско Движение ''ДНЕС''

Региони

Начало / Региони / Област Плевен...

Област Плевен


Посетете фейсбук страницата на ДНЕС - Плевен

 

Гражданско движение ДНЕС-Плевен бе създадено на 10.06.2009 г. На учредителното събрание присъстваха 115 души, а също и представители на регионалните медии. Първата проява на ДНЕС бе срещата с ръководството на детска градина “Катюша” в Плевен за подписване на протокол за сътрудничество и поемане шефство над градината. 

През есента на 2009 г. се състояха 2 срещи с кмета на община Плевен, по повод предоставяне петна за строеж на големите вериги магазини „Била” и „Пени”. Беше изразена загрижеността на ДНЕС по повод изсичането на 50-годишни дървета, за да може да се извърши строежът. Кметът задължи собствениците на магазините да посадят толкова дървета, колкото са изсечените. През м. октомври 2009 г. се проведе среща с пенсионерите от клуб „Трета възраст”- комплекс „Мара Денчева” и бяха изслушани техните проблеми. Ръководството на ДНЕС пое ангажимента да запознае кмета с тях и по-специално проблема с отоплението през зимния сезон. Ръководството на ДНЕС се включи в кръводарителската кампания през м. ноември и агитира още 11 члена на движението да дарят безвъзмездно кръв. За коледните празници на 2009 г. "ДНЕС" събра около 20 комплекта дрехи и обувки и ги подари на „Дом за деца без родители”-Плевен. Аналогична акция беше проведена и за коледните празници на 2010 г.

През 2010 г. ръководството на ДНЕС засили и зачести контактите си с местни НПО, като бяха организирани съвместни заседания с техните ръководства. На тези заседания се взимаха и одобряваха решения за общи действия по определени проблеми. Най-активни и отзивчиви бяха ръководствата на „Съюз на ветераните от войните”, „Федерация български пациентски форум”, „Асоциация активни потребители”  и  „Зелена природа”.

На 01.10.2010 г. РК на ДНЕС стартира националната подписка „Срещу произвола на монополите”. Беше организиран палатков пункт пред театъра в Плевен където хиляди граждани поставиха подписите си против произвола на монополите. Подобни пунктове бяха създадени и в големите общини на Кнежа, Червен Бряг. Подписката завърши с мълчалив протест пред сградата на електоразпределителното дружество „ЧЕЗ”, където се събраха около 50 активисти на ДНЕС. 

ЕЛЕНА БОНЕВА - областен координатор

Телефон: 0886 418 741

E-mail: