Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Обречена популистка ...
Обречена популистка демагогия: Гербаджийско-патрЕотските калинки налазиха администрацията

Обречена популистка демагогия: Гербаджийско-патрЕотските калинки налазиха администрациятаПозиция на Движение "ДНЕС"


Първото заседание на новото правителство ще остане в историята единствено с активното кадруване, което всъщност за никого не е изненада.

Сменени са 22-ма областни управители, като 8 от тях (на Благоевград, Варна, Враца, Кюстендил, Ловеч, Смолян, Хасково и Ямбол) се връщат на старите си позиции след кратка почивка по време на служебния кабинет „Герджиков“, а други двама (на Перник и Търговище) също са били областни управители в предходни мандати на ГЕРБ. Двама доскорошни зам.-областни управители (на Видин и на Пазарджик), както и главният секретар на областната администрация в Силистра се издигат в йерархията и стават областни управители. Сред останалите 9 новоизлюпени областни управители има двама професори (В. Търново и Шумен), двама икономисти (Монтана и Кърджали), един филолог (Ст. Загора), един бизнесмен и бивш депутат (Разград) и цели трима бивши шефове на областни дирекции на МВР (Габрово, Плевен и Сливен).

Най-сетне е ясно името на българската кандидатура за еврокомисар и това е Мария Габриел –евродепутат, заместник-председател на Групата на ЕНП в Европейския парламент (ЕП). Сред колегите си в европарламента е популярна с активностите си в сферата на земеделието и на правата на жените. Очаква се, ако кандидатурата й бъде одобрена от ЕП, да отговаря за ресор „Дигитализация“, макар да не е ясно какви са компетенциите й точно в тази сфера. Единственото, на което можем да се надяваме е, че поне тя няма да абдикира от задълженията си в името на по-удобното си личностно уреждане, както направи предшественичката й Кристалина Георгиева.

И като става въпрос за дигитализация не може да не се спомене и атакист Павел Шопов, който вече е зам.министър на транспорта и съобщенията, отговарящ за IT-сектора. Човекът, който от трибуната на 40-то Народно събрание призоваваше да не се прави електронен вариант на "Държавен вестник", защото "интернет е американска фирма". А в миналия парламент стана популярен с видео, на което се вижда как Шопов не знае как се слагат слушалки за симултантен превод.

С нови изпълнителни директори се сдобиха Националната агенция за приходите (НАП) и на Агенция „Митници“, които ще бъдат оглавени, съответно, от Галя Димитрова и Георги Костов. До момента Димитрова беше зам.-директор на НАП с ресор „контрол и ревизии“, а преди това е била шеф на териториалната дирекция „Големи данъкоплатци и осигурители“ на НАП в София. От своя страна, Георги Костов е познат на обществото от времето, когато беше главен секретар на МВР при министерстването на Румяна Бъчварова. Името на Костов, обаче, се свързва най-вече със скандалите около неговото уволнение от МВР, когато самият той орева орталъка, че е изгубил драгоценния си пост, и вкара в интригантска плетеница имената на президента Радев, тогавашния премиер Герджиков и служебния министър на вътрешните работи Пламен Узунов, а медиите дни на ред ангажираха вниманието ни с личната му драма.

С промени в правилника за работа на правителствената администрация бяха разпределени щатовете в политическите кабинети на вицепремиерите. Томислав Дончев и Валери Симеонов, които не ръководят министерства, ще разполагат с по девет съветници и сътрудници, а Екатерина Захариева и Красимир Каракачанов – с по четирима.

Ваня Колева пък получи голям дар от кума си Цветан Цветанов от ГЕРБ. Тя беше определена за заместник на министъра на спорта Красен Кралев. Колева е в спортното министерство още от първия кабинет „Борисов“. Тогава чинно сяда на стола на секретарката пред кабинета на спортния министър Свилен Нейков. За няколко години обаче се издига до зам.министерското място.

Междувременно, от вчера има нов председател на Съвета за електронни медии и това е София Владимирова, която е член на съвета по предложение на… ГЕРБ.

Разбира се, наивно е да очакваме, че чиновническите рокади ще приключат само с тези смени. По стар гербаджийски обичай, в следващите дни (а може би седмици) периодично ще получаваме нови дози информация за смени по върховете на администрацията. А административни структури си имаме бол – достатъчно, за да бъде задоволен апетитът за власт на гербаджии и патриоти:

 • Административни структури, отчитащи дейността си пред Народното събрание – 14 бр.
 • Администрация на Министерски съвет – 1 бр.
 • Министерства – 18 бр.
 • Държавни агенции – 11 бр.
 • Администрации на държавни комисии – 5 бр.
 • Изпълнителни агенции – 29 бр.
 • Административни структури, създадени със закон – 43 бр.
 • Административни структури, създадени с постановление на МС – 19 бр.
 • Държавно-обществени консултативни комисии – 6 бр.
 • Съвети – 90 бр.
 • Специализирани териториални администрации, създадени като юридически лица с нормативен акт – 145 бр.
 • Областни администрации – 28 бр.

ОБЩО: 409 административни структури (без общинските и районни администрации), приютили общо над 60 000 чиновници (още 33 000 са заети в общинските администрации) – всички те на наша издръжка и УЖ в наша услуга, но… по-скоро в услуга на собствените си политически ментори.

И, точно защото интересите им са свързани с усвояване на средства и уреждане на „наши хора“, точно защото ги интересува всичко друго, но не и ние, техните истински работодатели, точно затова електронно правителство ще видим през крив макарон. Точна индикация на тази прогноза е и липсата на какъвто и да е намек за електронизиране на административните услуги дори в Управленската програма на ГЕРБ и Обединените патриоти. Защото електронизацията означава ограничаване на корупцията, означава повече публичност за разходването на обществените средства, означава ред – все неща, тотално неизгодни за родната чиновническа сган.

Дотук с надеждите за реформи! Остава ни само да се молим, че гербаджийско-патриотските калинки няма да ни завлекат още по-близо до дъното, което все мислим, че сме стигнали, но все се оказва, че има още надолу...

 

 

 27152