Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Обществена поръчка з...
Обществена поръчка за... сватба и погребение

Обществена поръчка за... сватба и погребениеСтановище на Николай Ненов – статистик, експерт към Гражданско движение „ДНЕС“

(Мнението на автора е с редакторска намеса след негово съгласие)

Дом за весели и тъжни ритуали ще бъде изграден в симеоновградското село Тянево. По последни данни от статистиката за 2015 г. в него живеят 286 човека. В изграждане на ритуалния дом обаче ще бъдат вложени 123 000 лева без ДДС! Като има предвид възрастовата структура на българските села и увеличаващата се емиграция едва ли в село Тянево годишно би имало повече от 2-3 сватби и 10-15 погребения. Въпреки това обаче близо 100 бона ще отидат за новата сграда. Любопитно би било, ако независим строителен експерт оцени новата придобивка на селото и каже с точност колко пари биха отишли за подобен лукс.

Статистиката сочи, че през 2016 г. (за 2017 г. все още няма данни) у нас брак са сключили 26 803 човека. За сравнение през 2016 г. цифрата е 27 720, а през 2015 г. - 28 647 г. Или с други думи българите се женят все по-малко. Експертите очакват през 2017 г. браковете да са намалели с повече от 1000.

Въпросът тук обаче не е за разпада на българското семейство, а за начина, по който дори радостните поводи са претекст за кражба, корупция и далавери.

Корупцията в страната се възприема като даденост. Политиците постоянно се „справят“ с нея, народът говори за нея, правозащитните органи я анализират, Европейската комисия изразява съмнения си чрез ежегодни мониторингови доклади... През всичките тези години на прехода тя-далаверата дава продукт – създава олигарси, местни феодали, неразвита икономика, демографска криза и мизерия за народа... Зад всичко това стоят политиците – управляващи и опозиция. Целокупната т.нар. политическа класа. Затова в България има „честни“ политици милиардери, други – милионери, и ние по всичко личи "си ги харесваме" и си ги избираме – едни по-често, други по-рядко, а в последно време те... вече се и самоизбират чрез купения вот.

Патентованата съвременна корупционна схема на управляващия елит (че и опозицията) за грабене на публични средства е при обществените поръчки. Краденето през разходната част на бюджета, т.е,чрез въпросните поръчки, е много сладко за политиците, защото се разпределя в ограничен кръг лица и успешно се камуфлира под пиар-лозунга „видими резултати“ и невидими комисиони.

Годишно сумата, която минава през обществени поръчки в последните няколко години, е около 7–8 млрд. лева по данни на Агенцията по обществени поръчки. Парите идват или от държавния бюджет или от ЕС. И в двата случая парите са все от джоба на българския данъкоплатец. Голяма част от тях (между 10 и 20%) заминават като комисионни в джобовете на възложителите - министерства, общини, агенции и всякакви други държавни структури.

Примери колкото щеш:

Една от най-причудливите поръчки бе конкурсът за идеен проект на отсечка от магистрала "Струма" - между Кресна и Крупник. Първо, трасето на магистралата през Кресненското дефиле все още е предмет на спорове и не е съгласувано с ЕК, която дава пари за строителството, така че не е ясно какво точно възлага АПИ и дали не впряга каруцата пред коня. Все още има неясноти дали ще се прави изцяло нов многолентов път, или в едната посока ще се използва съществуващото шосе. Второ, вместо нормалното излъчване на проект победител в случая е обявен конкурс с награди. Наградният фонд е 2.5 млн. лева, които ще бъдат изплатени на заелите първите три места. Такива призове обикновено се раздават, когато се състезават художествени идеи, а не проекти за строителство на пътища. Най-странното е, че в самите условия на обществената поръчка пише, че резултатите от конкурса не са задължителни за възложителя. С други думи, държавата се готви да похарчи 2.5 млн. лева за проекти, които може никога да не бъдат използвани. Интересно, нали...?

През 2016 г. става ясно, че МВР обявява поръчка за изработване на лични карти, паспорти, шофьорски книжки. Прогнозната стойност на услугата е 19.9 млн. лева. Състезание обаче няма, защото се предлага задачата да бъде възложена на "Веридос ГМБХ" - фирмата, на която вече бе поверена следгаранционната поддръжка на оборудването за производство на български лични документи.

По същото време самото МВР се готви да купува нови зимни дрехи за служителите си. Поръчката е за солидна сума - 3.74 млн. лева. Тя включва 5909 специални сини костюма, 2115 зелени и 1092 черни плюс още 914 бройки зимно облекло в синьо за пътните полицаи.

Само преди месец пък стана ясно, че родната полиция е купувала каски за 1000 лева парчето! На свободния пазар обаче цената на такива каски не надвишават 150 – 200 долара.

В община Велинград пък през 2017 бяха засечени 8 непроведени или неоснователни обществени поръчки за 3 298 256 лева. Повечето от тях свързани със сметопочистващи фирми и неправомерно продадени имоти. 

Съмнителна обществена поръчка за стотици хиляди левове изяде главата на зам.кмета на София през 2016 г. Съпругът на депутатка от ГЕРБ Ирена Коцева бе спечелил обществена поръчка за спирки за градския транспорт, оценявана на над 200 хил. лв. Според експерти общината е платила два пъти повече от реалната цена на изработените спирки.

Типично за ГЕРБ - да урежда само свои, доверени и сигурни хора, които да блажат от поръчките и конкурсите.

Освен това на снимки се вижда служебната кола на зам.-кмета по транспорта на София Любомир Христов, паркирана пред къщата на депутата Ирена Коцева в Самоков, като според свидетели, Христов е ходил там многократно.

Оказва се, че съпругът на депутатката от ГЕРБ Ирена Коцева е съдружник във фирма, която е спечелила обществена поръчка да прави 60 спирки в София - дейност в областта на транспорта, където отговорен е и кметът по транспорта. Възложител е Центърът за градска мобилност, а цената за спирките е 236 730 лв., като парите се дават от Общината.

Едва ли има нужда от повече примери. Накъдето и да се обърнем кражбите от бюджета на местната и централната власт са огромни. Няма съмнение, че всичко това става с благословията и участието на най-висшия ешелон на властта. Щом кметът на  никому неизвестното село Тянево си позволява и замисля подобни кражби, то какво остава за онези, облечени в повече власт.

Този модел на поведение влачи България все повече и повече към дъното без каквито и да било изгледи нещата да се оправят.

Време е обаче да разберем, че кметът на Тянево и стотиците други по-големи и по-малки самозабравили се деребеи вземат директно от нашия джоб - от онова, което заработваме с толкова труд и мъка.

Тогава? Защо мълчим?

Защо се съгласяваме да ни грабят и то ежедневно, без да направим и крачка за  да прекратим тази наглост и безочие?

Наглост и безочие, заливащи с помия цялата страна! Всички ни!

 

Вижте и други материали по темата:

Съмнителни обществени поръчки за над 3 милиона във Велинград

Проверка в МВР заради полицейски каски по 1000 лв. броя

Едни хора ще приберат едни пари* >> Хвърлят над 100 000 лева за ритуален дом в село с по-малко от 300 души

Сключени бракове по области и местоживеене

 

 

 


59306