Гражданско Движение ''ДНЕС''

Актуално

Начало / Актуално - Актуално / Объркани ходове >> О...
Объркани ходове >> Общината се отказа от идеята със заем да плати част от ремонта на

Объркани ходове >> Общината се отказа от идеята със заем да плати част от ремонта на "Графа"Общината няма да използва безлихвен заем, за да се плати свършеното до момента при ремонта на столичната улица "Граф Игнатиев" и градинката пред бившия ресторант "Кристал", каза днес по БНТ кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя обясни, че този подход се използва често, защото се случва парите по оперативните програми да се забавят.

"Междинните плащания по Оперативна програма "Региони в растеж" бяха възстановени, имаме верифицирани средства и е платено актуването до този момент на изпълнителя.", заяви Фандъкова. Това е и причината докладната, която Столичният общински съвет, трябваше да разгледа днес, да бъде оттеглена.

 

Общата сума на проекта за двете зони плюс надзора е около 46 млн. лв - 41 млн. от европейските фондове плюс още около 5 млн. лв. съфинансиране от общината. До момента са платени 14 млн. лв. авансови разходи, които са минали верификация и са били преведени от wправляващия орган на европейската програма "Региони в растеж".
Фандъкова нарече фалшива новини и това, че ограничителите края трамвайните релси на "Граф Игнатиев", ще бъдат подменени с кошчета за боклук. По улицата били поставени временни кошчета, за да е чисто, а постоянните предстояло да се монтират, както е по проект.

 

 

Тази седмица вече беше решено т.нар. "перки на акули" да бъдат подменени, защото са опасни за пешеходците. Какви ще са новите ограничители ще изберат главният архитект на София и авторите на проекта за ремонта. Кметът повтори, че е рано да се каже колко ще струва подмяната.

 

Йорданка Фандъкова обяви, че фирмата, която ремонтира "Графа" ще се връща, "докато нещата станат добре". Тя обобщи, че естетическата оценка се дава от много хора, но качеството на изпълнението се проверява от специални комисии. "Всеки детайл се гледа под лупа", закани се столичният кмет.

 

Коментирайки увеличението на заплатите на работещите в столичния автотранспорт, Фандъкова обяви, че ако днес общинският съвет одобри актуализацията им с 10%, това ще е повишение с 20 на сто за 4 месеца. Така средната брутна заплата ще е около 1800 лева, без парите за извънреден труд, които са до 200 лева на месец. Отделно се предлага и плащане на 100 лева бонус за добра работа.

 

В опит да се привлекат за шофьори хора от провинцията ще бъде ремонтирано общежитие на "Столичния автотранспорт", в което ще им се предложат жилища. Йорданка Фандъкова обяви, че за щастие икономиката на София се развива добре и общината може да си позволи допълнителният разход за заплати. Кметът обаче предупреди, че това е всичко, което може да се предложи за момента и ако то не бъде приети, ще става дума за подсрекаване и политическо заиграване.

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: https://www.dnevnik.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Катастрофа >> Защо Фандъкова получи 2,80 за третия си мандат?

Преименуване на „Графа”? Див провинциализъм…

Пълна катастрофа при Фандъкова >> Инцидентите с "перките" по "Графа" станаха рецидив, пак ги сменят

Сагата продължава >> "Перките" от "Графа" си отиват, какво ще дойде на тяхно място?

Ето ви още признаци на некадърност! >> Фандъкова избира между естетични и сигурни ограничители по "Графа"

Катастрофата ,,Фандъкова"" >> Виена е най-добрият град за живеене, София е на 116-о място

Лакоми фирми на властта доразсипват: >> Джи Пи Груп получава безлихвен заем за ремонта на ”Графа” от Столична община

Резилни мерки >> Махат ”перките” по Графа, слагат временни кошчета за боклук

 


92792