Гражданско Движение ''ДНЕС''

Анализи, коментари и интервюта

Обърна палачинката >> Огнян Герджиков: Милиардите за изтребителите и стоката трябва да вървят ръка за ръка

Обърна палачинката >> Огнян Герджиков: Милиардите за изтребителите и стоката трябва да вървят ръка за ръкаНе всичко в политиката ми харесва, но не трябва и всичко да се отрича. Не ми харесва аматьорщината в управлението – най-вече в законодателната дейност. Там липсва професионализъм. Това каза в предаването "Още от деня" по БНТ бившият служебен премиер и бивш председател на Народното събрание проф. Огнян Герджиков.

Юристите в парламента са много малко, а и политиците много не обичат да бъдат контролирани от правото, защото не могат да осъществяват техните си виждания, добави той.

Качествените политици у нас не са прекалено много и не могат да доминират. А самият факт, че Народното събрание непрекъснато променя законите, които създава - самото то си пише оценка "слаб". Не може един закон да бъде променян по 3-4 пъти на година. Тези непрекъснати промени дават и несигурност на бизнес средата. Инвестиоторите не обичат такава несигурност. Не само чужди инвеститори се въздържат да дойдат, а и наши бягат в чужбина, посочи проф. Герджиков.

Той коментира и днешната номинация на зам.-главния прокурор Иван Гешев за главен прокурор. Прави ми добро впечатление и ми дава надежда единодушното му издигане от Прокурорската колегия във Висшия съдебен съвет. Много е важно хората в кадровия орган единодушно да го искат. Това за мен е много добра новина. Не ми се вярва 11 души да бъдат натиснати за тази номинация. Не всеки се поддава на натискане, заяви юристът проф. Герджиков.

 

 

По думите му е възможно при избора на нов главен прокурор да има удари под кръста и задкулисие. Това е така навсякъде по света, каза бившият служебен премиер, като отбеляза, че се надява изборът да бъде честен.

Може би най-важното в една държава е да има усещане за справедливост. Това у нас е дефицитна стока, защото не можем да си подредим къщичката. Не можем да се обединим и да преследваме целите си. Дано в перспектива нещата да станат по-добре, посочи проф. Огнян Герджиков.

Имам леки притеснения, че сделката за новите изтребители за армията не е чак толкова изгодна. Предварително плащане на такава голяма сума като юрист не ме прави щастлив. Нормално е да вървят ръка за ръка парите и стоката, заяви още проф. Герджиков.

 

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник:https://m.novini.bg/


107302