Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Очертаха гигантски п...
Очертаха гигантски паркоместа като

Очертаха гигантски паркоместа като "резерве" за велоалеяЗографски: Има три станции на метрото по Патриарха, какво още им трябва на живеещите в центъра, за да оставят колите

Гигантски паркоместа пазят място за нова велоалея в София. Те са обособени по бул. „Патриарх Евтимий“ между бул. „Витоша“ и ул. „Княз Борис“ временно, съобщи Столична община. 

Паркоместата са с по-голяма дължина, защото в тях е запазен габаритът за велоалея от бул. „Витоша“ до Петте кьошета, която ще се реализира догодина. Това е направено по изискване на Пътна полиция, за да се избегне оставането на нерегулиран участък от пътното платно (200 метра от бъдещата велоалея), в рамките на който може да възникне ПТП, уточняват от СО. По този начин при реализацията на велоалеята няма да е необходимо и премаркиране и нараняване на новоположената асфалтова настилка.

Преди ден настилката в този участък беше възстановена и с нея е въведена новата организация на движение, която предвижда велоалея от южната страна и възможност за обособяване на бус лента.

Догодина велоалеята по бул. „Патриарх Евтимий“ ще бъде изпълнена в целия участък от бул. „Витоша“ до Петте кьошета и това ще даде свързаност между велоалеите на бул. „Витоша“ и бул. „Прага“, уточняват от С"Московска" 33. 

Поводът е недоволство в социалните мрежи от паркоместата с дължина, на която могат да паркират два автомобила един зад друг. Те се появиха след като бяха свалени огражденията за строежа на третия лъч на метрото при градинката "Св. Георги". 

От Спаси София, Велоеволюция и Съюза на урбанистите в България изпратиха отворено писмо до кмета на столицата, в които критикуват решението на Столичната община да изостави от проекта предвидената БУС лента и велосипедни алеи и призовават г-жа Фандъкова за спешно свикване на работна група, която да изработи нов проект, който взима предвид и нуждите на останалите участници в движението. 

Места за паркиране не трябва да има пред градинката "Св. Георги", а и от дясната страна на бул. Витоша по дължината му от Попа да Петте кьошета, обясни Андрей Зографски от Спаси София за OFFNews. По думите му на Патриарха проектът предвдижда две ленти за движение, една за паркиране от ляво, бус лента и велоалеи от двете страни на булеварда.

На въпрос така няма ли да  се намалят много паркоместата за живеещите в синя зона, Зографски обясни: На "Патриарх Евтимий" има три метростанции, трамваи и тролеи. Какво още им трябва на живеещи в центъра да оставят колите, попита Зографски. 

Той бе категоричен, че ако СО не изпълни проектът с две ленти за движение, бус лента, една за паркиране и две велоалеи ще заведе дело срещу Столична община.

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: www.offnews.bg

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

Честните политици и неблагодарните българи

Управлението е хаос, с безумно раздута и некомпетентна администрация

Нужно ли е да се вдигат данъците в София

Столичани със стари коли ще плащат по-висок данък с около 10 лв.

Фандъкова: Никога не съм казвала, че няма да увеличавам данъци

Залезът на ГЕРБ – траен и непоклатим

Мая Манолова разгроми Фандъкова и показа къде са слабостите в управлението, развитието на културата и туризма (ОБЗОР)

Дебатът по Нова: Мая Манолова разби модела на корупцията в управлението София!


118158