Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Огнян Минчев за ремо...
Огнян Минчев за ремонтите в София:

Огнян Минчев за ремонтите в София: "Наши хора" вземат парите, а после ние си скубем коситеКрайно време е да се разработи институционален механизъм на консултиране на промените в градската среда с определени граждански и експертни организации, имащи отношение към градоустройството.

Възмущението от резултатите на ремонта по Граф Игнатиев повтаря една и съща схема, която видяхме и при ремонта на Дондуков, и на Солунска, а и на Витошка преди няколко години. 

Сигурно е крайно време да се разработи институционален механизъм на консултиране на промените в градската среда с определени граждански и експертни организации, имащи отношение към градоустройството. 

Общината има своите правила - те трябва да бъдат разширени до консултативен механизъм с обществеността. Липсата на подобен механизъм води не само до днешните "ах-и-ох" по повод на плочките около "Свети Седмочисленици".


Повечето ремонти в София се осъществяват под диктата не само на специалните интереси с апетити към обществените поръчки, но и под диктата на свръх активни групи за натиск, служещи преди всичко на своите свръхценни идеи.


Пример - запазването на паветата. Тропат, разбиват ти колата, вдигат ужасен прах и шум, правят невъзможно каране на колело и т.н. 
Въпрос на здрав разум е да бъдат премахнати. 
Но не - трябвало да се запази традицията в градската среда. 
Ами като ще пазим традицията - хайде да я пазим. 
Няма логика през "традицонните" части на града да могат да се карат коли - разрешени трябва да бъдат само файтоните и циганските каруци (последните и без това не искат разрешение). 

Подобен тип натиск върху общината, заедно с натиска на "нашите хора", които трябва да вземат поръчките и парите създават хаос и поредица от неприятни изненади по улиците на София. 

Не стига, че непрекъснато живеем в един задръстен град, но и си скубем косите след всяко отрязване на лентата в края на дълго рекламирания ремонт. Няма нужда да откриваме колелото.


Има Съюз на архитектите, има експерти по урбанизъм, има организации, заинтересувани от определени качества на градската среда - хора с увреждания, училищни съвети, транспортни асоциации и т.н. 
Толкова ли е трудно да се създадат общи формати на сътрудничество между общинари, външни експерти и граждански интереси, за да се сложи рамка на проектиране и осъществяване на промените в градската среда?


Не е трудно, само че през подобен представителен механизъм по-трудно ще преминават "нашите хора", които трябва да вземат парите... И да върнат обратно част от тях...

 

Източник:http://epicenter.bg/


"ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

„Златните“ пътища на провала

Магистралите ни като хармоники със строителство и благини безкрай

Любимката на Бойко Борисов в тежки магистрални неволи или докога, бе моме Лиляно?

Златни ни ремонти* >> 135 тона асфалт "глътна" обновен участък от магистрала "Тракия" (СНИМКИ)

Протестиращи: Фандъкова преговаря с подставени организации за паркирането

 


78029