Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Oгромният протест в ...
Oгромният протест в Пловдив реве: Свобода за д-р Димитров (Снимки, обновена)

Oгромният протест в Пловдив реве: Свобода за д-р Димитров (Снимки, обновена)Множеството потегли към прокуратурата с искане за незабавно освобождаване на медика

Десетократно повече хора спрямо вчера се събраха пред сградата на Второ РУ в Пловдив, за да искат свобода за арестувания лекар д-р Иван Димитров. От всички улици продължават да прииждат със знамена, а от тонколони звучат революционни песни. Иван Иванов от движение "Петко Войвода" призова всички да пускат кадри от този протест, "за да видят колко сме много и че повече така не може".

"Слагайте хаштаг "Аз съм доктора" и хаштаг "Докога?", призова Иванов. Много лекари д-р Димитров са пред 2-ро РУ.

"Когато не се прилагат законите, народът взема нещата в свои ръце. Вместо да бъде похвален, че си е защитил семейството, той е задържан", коментира урологът проф. Димитър Шишков, бивш депутат. Той попита дали ако това се случи на правоохранители в държавата, каквото се е случило на д-р Димитров, те ще реагират по този начин.

Общинският съветник Камен Шишманов заяви, че оръжието може да бъде полезно и опасно. "Случаят с д-р Димитров не е изолиран в обществото. Неведнъж невинни хора са ограбвани, нападани и понякога убивани. Законодателството трябва да бъде променено, така че невинните хора да бъдат защитени", допълни Шишманов.

Таксиметрови шофьори с клаксони се присъединиха. Полицаи регулират движението. "До какво положение са докарали един лекар - да убие крадец. Димитров е докаран до това състояние, след като три пъти преди това е било обирано жилището му, а извършителите не са били заловени", заяви Димитър Хаджипетров, бивш кмет на район "Централен".

Справедливостта ще бъде на наша страна. Политиците трябва да вземат предвид народното недоволство, заяви друг оратор. Иванов призова, ако лекарят не бъде освободен днес от ареста, всеки ден да правят протести от 18 часа на площад "Съединение". Множеството му отвърна с "Българи, юнаци". Хората масово коментират, че домовите обири се превръщат в геноцид. "Няма кой да ни защити. Всеки втори е жертва на кражби", казват те.

По-късно шествието тръгна към прокуратурата на бул. "Шести септември", като гневните хора искат незабавно освобождаване на медика.

 

Източник:https://www.24chasa.bg/

54653