Гражданско Движение ''ДНЕС''

Свят

Начало / Актуално - Свят / Около 17 000 останах...
Около 17 000 останаха блокирани с часове на летище Нарита в Токио заради тайфуна

Около 17 000 останаха блокирани с часове на летище Нарита в Токио заради тайфунаТайфунът Факсай, който връхлетя Токио и околностите му в неделя и понеделник, блокира около 17 000 пътници на летището на Токио Нарита заради преустановяването на връзките с влак и автобус, предаде Франс прес.

Общо 16 900 пътници, които бяха кацнали вчера в Нарита, бяха принудени да стоят там с часове преди да успеят да стигнат до столицата, която се намира на около 60 км от летището, предава БТА.

 

Влаковете и автобусите възобновиха нормалната си работа едва тази сутрин заради причинените от тайфуна щети. Факсай е един от най-мощните тайфуни, регистрирани досега в района на Токио.

Някои пътници се оплакаха, че не разполагат с информация за ситуацията и че не могат да вземат такси заради огромна опашка.

"Дадохме информация на японски и английски на информационните табла и направихме съобщения на четири езика, включително на китайски и корейски", заяви в отговор говорител на управляващата летището фирма.

Раздадени са били хиляди бутилки минерална вода, одеяла и храна, добави той.

Говорителят обеща, че ще бъдат извлечени поуки от станалото, за да се повтаря, особено догодина, когато Токио е домакин на Олимпийските игри и се чакат хиляди чуждестранни гости.

Ситуацията все пак е изключение, тъй като макар и над Япония да преминават многобройни тайфуни, не всички са мощни колкото Факсай и рядко удрят района на столицата. Освен това Нарита не е единственото летище на Токио. Много по-близкото Ханеда все повече се използва за международни полети, отбелязва АФП.

 

Източник:https://www.24chasa.bg/


112178