Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Окончателно >> И нев...
Окончателно >> И невинни ще подлежат на гражданска конфискация

Окончателно >> И невинни ще подлежат на гражданска конфискацияДепутатите окончателно приеха на второ четене промени в Закона за противодействие на корупцията, според които прекратяването на наказателно производство и признаването на невинност няма да бъдат пречка за отнемане на незаконно придобито имущество.

Така прекратено наказателно производство или влизане в сила на присъда, с която подсъдимият е признат за невинен, няма да спират гражданската конфискация.

Спорните промени са в отговор на тълкувателно решение на Върховния касационен съд (ВКС), според което делата за конфискация трябва да бъдат прекратявани при прекратяване на наказателното преследване.

Законодателната инициатива е на депутата от ГЕРБ и председател на правната  комисия Данаил Кирилов.

Според управляващите тълкувателното решение на ВКС връзвало ръцете на Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество.

Според решението делата за конфискация трябва да бъдат прекратявани при прекратяване на наказателното преследване. ДПС определиха решението на ВКС, като противоконституционно.

Не на същото мнение обаче са от опозицията. Според социалистите щетите за държавата, които шефът на антикорупционната комисия изчисли на 22 млн. лв., били заради лошо законодателство.

Промените бяха остро критикувани от адвокати, според които така проверките ще продължат безкрайно, а това не кореспондирало с принципите на правовата държава.

Народните представители приеха още предложението неприключилите проверки и производства пред съда по установяване на конфликт на интереси и налагане на административни наказания да се довършат от КПКОНПИ по досегашния ред.

ДПС оттегли предложението си за удължаване на сроковете за проверки за незаконно придобито имущество. Предлагаше се срокът от 1 година, който действа в момента, да се удължи с 6 месеца, а в случаите при предоставяне на информация от друга държава – с до 18 месеца.

От ГЕРБ пък оттеглиха предложението си промените в антикорупционния закон да влязат в сила от 23 януари 2018 г.

 

Източник: https://www.actualno.com/


ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА: 

Погазването на нормите продължава >> Зам.-министър на правосъдието: Арестите са само за непослушни деца

Нелепо! >> Ако детето ти го няма, трябва да се сетиш да провериш арестувано ли е

НС ще гласува окончателни промени в Антикорупционния закон

След вълната от възмущение: Отложиха скандалния закон за корупционния имунитет на общинските съветници

Слави Трифонов: Отнемането на имущество може да продължи дори при доказателства за невинност

Потресаващо >> Изчислиха корупцията в България на 11 млрд. евро


84439