Гражданско Движение ''ДНЕС''

Спорт и любопитно

Начало / Актуално - Спорт и любопитно / Опасна теденция: До ...
Опасна теденция: До 2060г. над 50% от мъжете стерилни?

Опасна теденция: До 2060г. над 50% от мъжете стерилни?Kоличеството на сперматозоидите при мъжете от Северна Америка, Европа, Австралия и Нова Зеландия е намаляло с 50-60% между 1973 и 2011 г., сочи ново проучване на Еврейския университет в Йерусалим. Изненадващо проучването, което анализира данни за броя на сперматозоидите на 42 935 мъже, не установи спад в броя на сперматозоидите при мъже от Азия, Африка и Южна Америка, въпреки че има ограничени данни от тези области. Като цяло това е много притеснителен резултат.

Има дългогодишен дебат сред учените за това дали броят на сперматозоидите е намалял или не. Но това, което е различно в проучването, е качеството на анализа. Той се извършва систематично, отчитайки няколко от проблемите, които са засегнали предишни изследвания, като например метода, използван за преброяване на сперматозоидите и сравняване на проучвания, провеждани през десетилетията. Поради това повечето експерти са съгласни, че представените данни са с високо качество и че заключенията, макар и тревожни, са надеждни.

Какво се случва?

От няколко години има тревожна тенденция за увеличаването на аномалиите в мъжкото репродуктивно здраве, като например рака на тестисите. Намаляването на броя на сперматозоидите е в съответствие с тези увеличения и това покачва тежестта на концепцията, че мъжкото репродуктивно здраве е атакувано и бързо намалява.

 

Източник:https://www.dnes.bg/