Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Оправдания* >> "Джи ...
Оправдания* >>

Оправдания* >> "Джи Пи Груп" счита, че е замесена невярно и манипулативно в случая с арестуваните журналистиСтроителната компания "Джи Пи Груп" взе публично отношение във връзка с ареста на журналиста от "Биволъ" Димитър Стоянов и румънския му колега Атила Биро.

В изявлението на "Джи Пи Груп" за случая се казва изрично, че компанията не приема замесването си "в откровени манипулации и неверни твърдения". Строителната фирма казва и, че "единственото вярно" в материала на "Биволъ" било, че "част от споменатите компании" (бел. ред. - сайтът за разследваща журналистика изброява куп консултантски компании, като твърди, че обединени в група те отделят значителна част от получени по европроекти средства като "комисионни" за отговорни длъжностни лица) в различни периоди са били в договорни отношения с "Джи Пи Груп".

Организират протест в защита на арестуваните журналисти

Организират протест в защита на арестуваните журналисти

Протест срещу действията на българската полиция и ареста на разследващите журналисти Димитър Стоянов от сайта "Биволъ" и румънския му к...

 

Що се отнася до направената от "Биволъ" връзка между "Джи Пи Груп" и "Лукойл", строителната фирма заявява, че е наемател в сградата, в която се намира и офисът на пенсионното дружество на "Лукойл" и не отговаря какво правят собствениците на въпросната сграда. В материала на "Биволъ" се казва, че консултантските фирми, които са намесени в евентуални престъпления с усвояване на евросредства, са регистрирани на бул. "Черни връх" 59А, където се намира централата на "Джи Пи Груп" и също така и седалището на пенсионноосигурителното дружество на "Лукойл".

Ето и съобщението без редакторска намеса:

1. Категорично не приемаме замесването на "Джи Пи Груп" в откровени манипулации и неверни твърдения. В защита на името си в публичното пространство, компанията ще потърси отговорност по законоустановения ред.

Димитър Стоянов: Задържаха ни по сигнала, който ние сами подадохме

Димитър Стоянов: Задържаха ни по сигнала, който ние сами подадохме

С полицията се получи една поредица от неразбирателства, тип развален телефон, така или иначе ние бяхме задържани по сигнала, който ние...

 

2. Никога и под никаква форма "Джи Пи Груп" АД не е имала отношение към оперативната дейност или счетоводството на която и да е от компаниите, споменати в определения като "разследване" материал. Единствената вярна информация в него е, че част от споменатите компании в различни периоди са били в договорни отношения с "Джи Пи Груп" АД и за работата си са получили съответното договорено възнаграждение. Тези отношения са надлежно отразени в публичните финансови отчети на дружеството. Нито една от тези фирми обаче не е и не е била част от групата.

3. "Джи Пи Груп" АД не е собственик, а е един от наемателите в сградата на бул. "Черни връх" 59А, и не може да е отговорна за дейността на който и да било от другите наематели в същата сграда.

4. По повод днешните публикации за задържани журналисти край Радомир, в които името на "Джи Пи Груп" отново беше употребено, категорично заявяваме, че нито в последните два дни, нито когато и да било от компанията не са изнасяни, горени и закопавани никакви документи. Като водещ представител на строителния бранш, "Джи Пи Груп" АД е сертифицирана по международните стандарти ISO 9001:2015, ISO 14001: 2015 BS, OHSAS 18001:2007. Всяка година компанията се одитира от независим одитор, който проверява включително и процесите по съхранение и архивиране на документация.

МВР: Журналистите не бяха задържани

МВР: Журналистите не бяха задържани

Не са били задържани точно. Това съобщиха от пресцентъра на МВР пред Actualno.com по темата с двамата разследващи журналисти ...

 

Това не е първият случай, в който се прави опит името на "Джи Пи Груп" да бъде очернено чрез манипулативни и неверни внушения. Освен че компанията ще предприеме всички възможни стъпки за защита на доброто си име и авторитет, настояваме компетентните държавни органи да разследват изнесените от Биволъ.бг "доказателства", за да стигнат до истината за действителните цели на подобни журналистически "разследвания".

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник:https://www.actualno.com/