Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Оправдания* > Данаил...
Оправдания* > Данаил Кирилов: Който е участвал в престъпна дейност, ще го подслушват

Оправдания* > Данаил Кирилов: Който е участвал в престъпна дейност, ще го подслушват07 Декември 2017, Четвъртък
Не са подслушвани политици и журналисти, но има опит опит да се използва конюнктурно този доклад, каза Кирилов


Депутатът от ГЕРБ обвини Бойко Рашков в опит да внуши, че се подслушват масово журналисти и политици

Който е участвал в престъпна дейност, ще го подслушват, но това не се прави масово, каза в „Тази сутрин“ по бТВ шефът на правната комисия в парламента Данаил Кирилов. Той обвини председателя на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства Бойко Рашков, че се е опитал да ни внуши тезата за масово подслушване, вместо да представи коректно данните от доклада.
„Представянето на данните бе демонстрационно. Иска да се кандидатира за нов мандат като председател на националното бюро. Той каза, че имало стотици сигнали за незаконно послушване, а в доклада е отбелязано, че има 88 преписки“, добавя Кирилов. Той не пропусна да припомни, че Рашков е бивш депутат от БСП.
Не са подслушвани политици и журналисти, но има опит опит да се използва конюнктурно този доклад, подчерта депутатът от ГЕРБ.
„Видя се, че послушването не е масово. Законът трябва да се прилага спрямо всички“, добави той.
Крум Зарков от БСП пък изтъкна, че дебатът в парламента е бил полезен. „Очевидно, че нормативната уредба по този въпрос не е съвършена. Трябва да помислим за структурата на националното бюро, защото тя трябва да контролира процедурата, по която се дават тези чувствителни СРС-та. Такова бюро имаше преди, но бе заличено по време на първия мандат на ГЕРБ. Тогава избухна огромен скандал с подслушванията“, припомни червеният депутат.
„Сега се създаде ново и председателят му споделя, че му се пречи да работи. Заявителите на СРС-та в лицето на главния прокурор и ДАНС твърдят обратното. Ние политиците трябва да анализираме дебата и да видим как да подобрим нормативната уредба, но така, че едновременно службите да могат да използват тези средства, които са много важни за разкриването на корупция, например, без да се засягат прекомерно правата на гражданите“, каза още Зарков.

В категории: Политика

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: https://www.flagman.bg/