Гражданско Движение ''ДНЕС''

Свят

Начало / Актуално - Свят / Опустошителните ураг...
Опустошителните урагани и суши ще зачестят заради глобалното затопляне

Опустошителните урагани и суши ще зачестят заради глобалното затоплянеРязкото увеличаване на средните глобални температури ще доведе до чести поройни дъждове и наводнения в целия свят, съобщи Лайф.

Учени от Уханския университет в Китай анализирали увеличаването на средните температури на планетата и заключили, че рязкото смесване на климатични зони ще предизвика големи наводнения, урагани и проливни дъждове, които ще причинят огромни щети не само в крайбрежните райони, но и в целия свят, предава БТА.

Било установено, че периоди на анормална горещина през зимата и на студ през лятото ще станат главната причина за последвалите седмични проливни дъждове или продължителна суша. Тези катастрофи ще са по-мащабни, отколкото преди 10-15 години.

Учените поясниха, че вследствие на резките климатични промени първо ще пострадат крайбрежните райони, които по-често ще бъдат връхлитани от урагани и тайфуни. Територии във вътрешността на континентите също ще бъдат засегнати - в отдалечени от крайбрежията райони учените очакват екстремна суша, която ще бъде последвана от поройни дъждове с продължителност няколко седмици.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Нейчър".

 

Източник: https://www.24chasa.bg/


79747