Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Организации на хорат...
Организации на хората с увреждания отхвърлиха предложените промени за ТЕЛК

Организации на хората с увреждания отхвърлиха предложените промени за ТЕЛКНационално представителните организации на хората с увреждания са отхвърлили предложените от здравното министерство промени в наредбата за медицинската експертиза. Това стана ясно след заседание на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания, което са участвали министрите на здравеопазването и социалната политика.

 

ВИДЕО


Здравното министерство предлага нови правила за определяне на процента намалена работоспособност. Идеята е съпътстващите заболявания да се вземат предвид, ако поне 2 от заболяванията носят 50%.

Васил Долапчиев - председател на Съюза на слепите в България: Категорично е много по-добър вариант от сега действащата наредба. Ние искахме още по-добър вариант. На този етап нямаме разбирателство със здравното министерство.

Омбудсманът Мая Манолова се опасява, че и след приемането на новите правила ще има ощетени хора с увреждания. 

Мая Манолова - национален омбудсман: Безспорно е крачка на напред. Но тази крачка е недостатъчна. Настояваме да бъдат взети предвид всички съпътстващи увреждания при оценката на намалената работоспособност.

Манолова и хората с увреждания са поискали ощетените от сегашната наредба да имат право да се явят на ТЕЛК отново след приемането на промените. Здравният министър се е ангажирал да осигури такава възможност след като бъдат преразгледани болестите и процентите, които носят. Очаква се хората с увреждания да имат такава възможност най-рано през август.

 

Източник: http://news.bnt.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Започва прилагането на индивидуалната оценка за хора с увреждания

Ново решение с ТЕЛК-овете: Точките, според възрастта

След скандала >> Реформа! Нова формула ще вдига ТЕЛК процента на хора с поне 2 тежки увреждания

Майките недоволни от точките за инвалиди, пак плашат с протест

 

 
96314