Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Организациите на „ДН...
Организациите на „ДНЕС” в област Кърджали набират нови доброволци и работят в помощ на съгражданите си

Организациите на „ДНЕС” в област Кърджали набират нови доброволци и работят в помощ на съгражданите сиУспешен месец отчетоха доброволците на „ДНЕС” от област Кърджали. Сред отчетените дейности, са: приемане на нови доброволци в редиците на движението; помощ на трудно подвижни възрастни хора; гражданска анкета за определяне на неотложните проблеми в Черноочене; осигуряване на безплатен транспорт на стари и болни хора от малки населени места до болницата в Кърджали; осигуряване на медицинска помощ и лекарства за самотни хора в Рудозем и контролиране на нерегламентираните сметища в Момчилград. 

Общинската организация на доброволците на „ДНЕС” в град Кърджали направиха отчет на дейността си пред своите симпатизанти и съграждани. Координаторът на доброволците Лариса Карабашова запозна присъстващите със свършената работа през месец септември и им пожела ползотворна и успешна работа след ваканционния период. 

Димитър Илчев – областен координатор на  „ДНЕС”, запозна присъстващите с  работата на общинската структура на Движението  в град  Кърджали. Той информира, че преди месец беше учредена структура на Движението в Крумовград, а в началото на месец септември по инициатива на ДНЕС-Кърджали девет политически формации, участващи в парламентарните избори, подписаха споразумение за „Политическа почтеност и толерантност”.  

Членове и симпатизанти на Движението ще участват като доброволци в инициативата „ДНЕС помага” като в изборния ден ще помагат на хора в неравностойно положение и инвалиди да стигнат до изборните секции и да упражнят своето конституционно право на глас. Доброволци на Движението ще следят и за нарушения в изборния ден.  

Василка Демирева и  Мария Лефтерова  запознаха присъстващите с работата в гражданската приемна на „ДНЕС”, в която заедно с адвокат-доброволец приемат сигнали и жалби на граждани. Те споделиха  интересни случаи, с които са се сблъскали и увериха, че ще продължават да помагат на хората и да работят в полза на гражданското общество.  

Доброволците на „ДНЕС” в община Черноочене започват инициативата „Да изберем и решим заедно проблемите на нашата община” чрез анкета сред съгражданите си. „Проблемите на  общината са много, но за тяхното решение наистина трябва да се направи нещо. Ако се съберем всички заедно, по-лесно може да се решат някои от най важните проблеми”, сподели координаторът на движението Айтен Билял и допълни: «През месец септември доброволци и симпатизанти на движението от община Черноочене се организираха и  си направиха обща среща за обсъждане на проблемите на общината. Поставени и разгледани бяха много проблеми, като в същото време се изслушваха и мнения как могат да бъдат решени и кой с какво може да помогне. Има няколко семейства, които са в много тежко финансово състояние, затова се търсят няколко възможности как може да им се помогне.”  

В Черноочене продължава и доброволческата инициатива на „ДНЕС” да се  превозват болни и самотни хора в нужда до болницата в град  Кърджали. Доброволците на движението са се запознали обстойно и с представения от кмета на общината план за развитие на региона. Планът е стратегически документ за Черноочене, определящ възможностите за развитие до 2020 г. Целта е общината да се превърне в добро място за живеене, което да привлича младите хора. Кметът очаква представители на бизнеса и на неправителствения сектор да направят предложения, с които да бъде допълнен плана.  

Доброволците от организацията на Гражданско движение „ДНЕС” в Рудозем се отзоваха на сигнали за стари хора, изпаднали в затруднение. Един от фрапиращите случаи е този, в който стара и болна жена, останала без близки, се е нуждаела от медицинска помощ. Доброволците на „ДНЕС” са намерили медицинска сестра, която също доброволно и безвъзмездно е оказала помощ, като е посетила дома на старата жена. Доброволците на „ДНЕС” пък са събрали пари и са закупили нужните медикаменти за лечението на възрастната си съгражданка. Други са помогнали в домакинството й с готвене, цепене на дърва и почистване.  

В близките дни всички членове на организацията на „ДНЕС” в Рудозем ще обходят домовете на възрастни и самотно живеещи хора и ще организират график, по който да се окаже помощ на най-нуждаещите се и болни хора.  

Все повече почитатели събира групата за народни танци, създадена в началото на годината от доброволците на „ДНЕС” в Момчилград . Освен с танци, жителите използват срещите в клуба и за обсъждане на различни проблеми, споделят координаторите ни Джена Каменова и Лилия Капсъзова.  

Една нова инициатива предстои да направи съпричастни към идеите на „ДНЕС” все повече симпатизанти – „По-чист и по-красив Момчилград”. Вече се обсъждат идеи и предложения за реализация на инициативата, като вниманието на доброволците на „ДНЕС” ще бъде съсредоточено върху контрола на нерегламентираните сметища.   

На свое събиране доброволците от организацията на „ДНЕС” в Ардино отчетоха направеното от тях през летните месеци и обсъдиха неотложните за решаване проблеми. Общинският координатор Емил Хаджиев сподели, че съгражданите им вече са свикнали да търсят съдействието на доброволците на „ДНЕС”, тъй като винаги получават помощ и разбиране. Гражданските проблеми получават чуваемост и заради лесния достъп до институциите в общината. Доброволецът Стефан Николов изрази мнение, че наистина хората споделят дори  обикновени битови проблеми, за които искат компетентна помощ или съвет. „Наникого  не е отказана помощ и съдействие, извършва се постоянна комуникация с гражданите”, уточнява той.  

„На 12 и 13 септември в града под Белите брези се събраха стотици хора от цялата страна, както и гости от чужбина, за да празнуват заедно. Уважението към традициите е въпрос на самоуважение. Спазването на традициите говори за сериозността и отговорността ни пред нашата гражданска и културна идентичност. Решени сме заедно да продължаваме традициите, за да има приемственост при поддържането, укрепването и развитието на нашата ценностна система”, сподели Стефан Николов като пожела повече такива празници и срещи.


1463