Гражданско Движение ''ДНЕС''

Анализи, коментари и интервюта

Организацията е лоша, планът за ваксиниране не действа

Организацията е лоша, планът за ваксиниране не действа"Това с избора на ваксини още от първия момент беше ясно, че е напълно неизпълнимо"

 

Видяхме, че Националният план за ваксиниране в България практически не действа. Имаше нужда нещата да се коригират напълно в последния момент. Това е доста обезсърчаващо, но, разбира се, контрапункт на това е, че хората показаха, че искат да се ваксинират. И аз тук съм доволна, защото ме дразнеха обвиненията, че хората не спазват мерките, че не искат да се ваксинират.


Всъщност нещата не са така. Организацията е лоша. Този електронен регистър не е нормално да го чакаме като подарък за 3 март. Електронният регистър трябваше да е готов още по времето на сключването на предварителните договори за ваксините, които между другото са за над 18 млн. дози. Тоест за над 9 млн. души в България, които ние нямаме.

Така или иначе, по това време трябваше вече да е разработен електронният регистър, а не сега да го очакваме. И може би математиците, които помагат на щаба, биха били къде-къде по-полезни, ако се занимаят именно с това, а не примерно с анализ на ефективността на ваксините, което не е тяхна работа. Много неща могат да се коригират.


Всичко, което трябва да знаете за:Лекари за коронавируса (40)

Планът, с който ни запознаха", е план в общи линии. Това не е план за действие. Имунизационните кампании за разлика от управлението на една епидемия изцяло зависят от хората. Добре, че хората искат да се ваксинират. Но очевидно нещата пак ще се решават в ход, а не на базата на предварителни стратегии и план за действие.


Трябва да се наблегне на имунизацията на тези, които при заболяване са застрашени от болнично лечение и евентуално от смъртен изход. Но към момента очевидно не е много ясно как се приоритизират. По принцип, колкото повече хора са ваксинирани, толкова по-добре, защото поне те ще бъдат предпазени от тежко заболяване и това е шанс, който не бива да се изпуска.


Няма кой знае каква разлика между ваксините относно ефекта, който очакваме от тях. Затова, който е решил да се ваксинира, нека да го направи максимално бързо. Това с избора на ваксини още от първия момент беше ясно, че е напълно неизпълнимо. Не знам защо толкова много се повтаряше на обществото.


Пациентът на каква база всъщност може да избира ваксина? В общи линии става дума за едни и същи ваксини. Хората трябва да решат по принцип дали искат да се ваксинират. Няма хубави и лоши ваксини. Ваксинирайте се, защото докато чакате доставки, можете да се разболеете.


Начинът, по който се представя темата с различните ваксини, предизвиква известни съмнения у хората. Мисля, че още в първия момент трябваше да се каже истината такава, каквато е: Технологията на ваксините няма значение за ефекта, който очакваме от тях.


Сега се увеличават съобщенията, които най-после потвърждават известната от много време практика в имунологията, че когато втората доза се направи малко по-късно, обикновено можем да очакваме по-висок имунен отговор. Разбира се, не бива да се бавим прекалено много, за да не се заразим междувременно. Но това, което се казва - на 21-ия или на 22-ия ден - за мен лично беше неясно още от първия момент, защото нещата в имунизациите не стоят така.


Изобщо нямаше идея планът за действие да се изпълнява до петък, а през цялото време се посочваше, че всички български граждани ще имат възможност да изберат своята ваксина. Моето виждане за мен и семейството ми е: каквато има, ваксинирайте се и толкова.


Оценката ми на това, което видяхме в отминалите дни, е не повече от тройка.


Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

 

 

Източник: https://www.dnevnik.bg/

 

 

 145407