Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Осем партии и коалиц...
Осем партии и коалиции се споразумяха за толерантна предизборна кампания във Велико Търново

Осем партии и коалиции се споразумяха за толерантна предизборна кампания във Велико ТърновоОсем от регистрираните в РИК Велико Търново 25 партии и коалиции за предсрочните парламентарни избори изпратиха вчера свои представители, които да подпишат Споразумение за политическа почтеност и толерантност. Инициативата към участниците във вота бе на гражданското сдружение „ДНЕС”, което от 2009 г. прави подобни срещи между водачите на кандидатдепутатските листи. 

Областният координатор на „ДНЕС” Виолета Белчева изтъкна, че за гражданското общество е важно да вижда политиците обединени и единни около основните приоритети на страната и конкретно на Великотърновска област. Само така ще се постигнат работещи решения на важните проблеми, които стоят пред гражданите, коментираха инициаторите от Движението.  

Политиците от своя страна се споразумяха, че ще водят кампанията почтено и открито, ще уважават правата на гражданите, независимо от тяхната религия и етническа принадлежност, няма да участват в разпространението на компромати, купуването на гласове и опорочаване на изборния процес. Осемте кандидат-депутати дори се пошегуваха, че с подписите си вече са си разпределили мандатите за Великотърновска област, които по стечение на обстоятелствата също са осем.

 На поканата се отзоваха водачите на листи на „БСП - Лява България”, АБВ, коалиция „Патриотичен фронт”, ПП „Република БГ”, Реформаторски блок, ББЦ, „Глас народен”, както и кандидат-депутатът от коалиция „Десните” инж. Николай Николов заради ангажименти на водача на листата Мария Капон.

Първа подпис положи Мариана Бояджиева, която бе депутат в 42-то Народно събрание, а в момента е водач на листата на коалиция „БСП - Лява България”. Тя поздрави областния актив на „ДНЕС”, като подчерта, че социалистите добре партнират с гражданското движение и вече са намерили общи решения по важни за региона проблеми. 

„Ще провеждаме открита и прозрачна кампания. Доказали сме през годините, че реално спазваме принципите на политическата почтеност и толерантност. Надявам се, че всички институции сериозно и непредубедено ще работят за честността на изборите, а това очакват от нас българските избиратели”, каза Бояджиева и пожела успех на всички кандидати. 

Инж. Николов от името на „Десните” заяви, че това е единствената коалиция, записала в своята платформа, че признава Бог като съзидател.  

„Християнските ценности на Европа са и наши ценности. Господ ни е казал да обичаме враговете си, за да бъдем не като тях, а да бъдем нещо по-различно. Това е Новият завет и ние няма да имаме проблем с нашите политически опоненти”, декларира кандидат-депутатът. 

„Патриотичният фронт възприема гражданското движение „ДНЕС” като един от факторите за отстояване правото на гражданите да управляват страната. Нашата идея е да доведем до едно ново начало, в което да се постави един нов път за въздигане на страната, за въздигане на човещината, за изправянето ни като достойни европейци. Аз съм убеден, че нашата формула „Честни и демократични избори, честни и демократични съдебни процеси и справедливи присъди” е формулата за национално съгласие. 

Подпис от името на коалиция АБВ положи водачът адвокат Николай Илчев. „Нека наистина предизборната битка да е за сърцата на нашите избиратели, нека да е честна и откровена, да представя платформите на партиите. Последните събития в страната ни показват, че както никога досега в новата ни история, България има нужда от съгласие по много важни въпроси. Виждате, че и природата ни дава знаци за това. Така че тази инициатива е похвална и нека ние, кандидатите от Великотърновска област, да дадем пример на всички колеги в цялата страна”, призова Николай Илчев. 

Колегата му - юрист и водач на „Република БГ”, Момчил Иванов също подписа споразумението, като отправи предизвикателство към останалите кандидати.

Той изтъкна, че партията му е поставила в центъра на програмата си връщането на гражданите в центъра на политическия живот.  

„Така се дава на хората инструментариум, с който те сами да градят своето битие, така че да се постигне по-справедливо общество. Ангажирам се да водим толерантна и съзидателна кампания, в която обаче ще назоваваме нещата с истинските им имена, без да правим подмяна. Призовавам всички от вас, с които на 6 октомври ще се видим в Народното събрание, да гласуват за подкрепа на нашия референдум за премахване на партийната субсидия”, апелира адвокат Иванов. 

Политиците са приели поканата на ГД “ДНЕС” да участват в публична дискусия “Хората, нашият капитал”. Целта е да се обединим около местните приоритети, посочи областният координатор на „ДНЕС” Виолета Белчева. Три са темите за дискусията: “Местна икономика – малък бизнес и занаяти”, “Професии и средно образование” и “Заетост и младежка безработица”. Дискусията е на 18 септември от 18 часа в хотел “Премиер”.

 Източник: в. „Борба” и „ДНЕС” – В.Търново


834