Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Още гориво... за вла...
Още гориво... за властта! А ние… на улицата!

Още гориво... за властта! А ние… на улицата!Информационен сайт "ДНЕС"  


В края на миналата година десетки хиляди излязоха да протестират заради високите цени на горивата. И резултатът... като с магическа пръчка сякаш дойде – изведнъж като по команда играчите на пазара основно в лицето на монополния гигант "Лукойл" рязко свалиха цените си.  

Като невиждано до този момент вълшебство гражданското общество пое глътка въздух, взривоопасната ситуация бе ликвидирана, хората се прибраха по къщите, а правителството на Бойко Борисов спокойно се отдаде на новогодишните празненства. 

Толкова ли е простичко? 

Едни 4-5 стотинки ли са цената на туширането на народното недоволство? 

КОЙ освен Валентин Златев дирижира играта с цената на горивата? 

Защо държавата продължава да се държи неадекватно, когато става дума за картел, монопол и лобистки нормативни практики? 

КОЙ печели от това властта явно и целенасочено да не защитава правата на своите граждани? 

В този сложен свят и в нашия си разграден двор съществуват въпроси, които могат да получат простички отговори. Но никой не иска да ги даде. Не им е изгодно. Скандални са. 

Защо държавата има начини да се намеси в ценообразуването на горивата…, но не иска.  

Как се признава, че правителството има възможност индиректно да разбие господството на „Лукойл“ в сектора, но не иска? 

Отдавна е ясно: Който управлява цените на горивата и държи монопола, той управлява и България? Всички знаят: Тандемът в играта е „Златев-Борисов! И именно той и не някой друг, камо ли пазарният механизъм бяха "магическата" пръчица, която свали в края на годината цените временно, колкото за да тушира напрежението, хората да се успокоят и да се приберат по къщите си, а сега пак нагоре, за да се компенсират понесените загуби от властта... 

Подритват ни смешни намаления в жълти стотинки, сложни обяснения за цената на петрола на световните борси. Изброяват се всекидневно нескончаемите опити на правителството да изкара на „светло“ търговията с горивата, а през това време ни спохожда отново… поредният скок на бензина и дизела. 

За месец повишението е с над 10 стотинки за литър. 

Най-масовият бензин А95 се продава средно за 2 лева и 8 стотинки за литър, а дизелът пък вече е 2 лева и 28 стотинки за литър. Въпреки че трябва да са в жестока конкуренция за клиенти, големите вериги бензиностанции обявяват еднакви цени на основните горива. Монопол и картел, ръка за ръка. Комисии за защита на потребителите и на конкуренцията отдавна няма. Купени и прекупени са... 

В последните три месеца средната цена на петрола спадна от около 64 долара за барел на 20 ноември до около 50 долара в края на декември, за да се повиши до 65.79 долара за барел на 19 февруари. По традиция в България понижението в цените на петрола се отразява в цените на горивата с голямо закъснение, докато повишението се калкулира почти незабавно. Освен това в края на миналия месец интензивно се обсъждаше отлагането на лобисткия закон за горивата. Въпреки че прилагането му се отложи, напрежението в бранша остава. А цените отпуснати от картела "Златев & Борисов" пак тръгнаха нагоре. За да компенсират... "протестното намаление". 

И понеже все пак на някои въпроси трябва да се дават отговори, то българското правителство влезе в ролята си. 

От 1 април касовите бележки, които получаваме при заредено гориво ще са по-подробни. Поредната недомислена цел на финансовото ведомство е потребителят да е по-информиран, но според петролната и газова асоциация бензиностанциите, на практика ще са принудени да предоставят неверни данни във фискалния бон... и най-вече цените следствие на това пак ще подскокнат нагоре

Ясно е: Премиерът законово удря едно рамо на близкия си съратник и приятел монополиста Валентин Златев. 

Новите изисквания ще затруднят търговците на горива и доста от тях ще се принудят да спрат работа. А заради новите текстове ще има основание за поредното поскъпване на горивото. 

Този мач вече го гледаме няколко мандата. И сега с всичките промени и увеличения винаги печели който трябва! И винаги Златев & Борисов! А българинът ще усети резултата по джоба си! И то съвсем скоро! 

Сега, когато цената на горивата пак тръгна нагоре е време и ние да тръгнем… Ноември беше като репетиция..., но уви пак ни надхитриха... А сега...?!

 

   Image result for Валентин Златев. и борисов лукойл       Image result for близкия приятел на Бойко Борисов - Валентин Златев

Image result for борисов лукойл

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Запалете се със скъпото си гориво (ОБНОВЕН)

Протести в Добрич и Стара Загора: Не на високите цени на горивата

800 малки бензиностанции пред фалит заради новите изисквания за касови бележки

Всички слуги бегом и вкупом да пазят цените..., Златев & Борисов, Корнелия и властта! (ОБНОВЕНО )

След като Лукойл и Борисов замазаха очите на протестиращите>> Ще има рязък скок в цената на горивата през лятото, алармират експерти


91933