Гражданско Движение ''ДНЕС''

Анализи, коментари и интервюта

Осман Октай с ексклузивен коментар за визитата на Борисов в Анкара, ще се успокои ли напрежението и докога Ердоган ще плаши Европа с бежанците

Осман Октай с ексклузивен коментар за визитата на Борисов в Анкара, ще се успокои ли напрежението и докога Ердоган ще плаши Европа с бежанцитеПремиерът Бойко Борисов направи еднодневно посещение в Турция навръх рождения си ден. Той се срещна с президента Реджеп Ердоган и министър-председателя Бинали Йълдъръм. Визитата му дойде след негови ключови разговори в Германия и Франция. 

"България и Турция трябва да се стремят да поддържат добри отношения. На практика Европа става зависима от Турция, газовите коридори минават оттам. За толкова прокламирания от всички нас азерски газ – той минава през цялата територия на Турция. Ние сме длъжни да се върнем в тази игра, да наложим правила и да участваме активно", каза Борисов след срещата си. Той се извини заради поведението на Валери Симеонов и Патриотите на границата и категорично се застъпи за Турция пред ЕС. А вестник "Сабах" написа, че отношенията между България и Турция са се преобърнали на 180 градуса, и затова ни нарече истински приятел.  

Какво да очакваме след тази среща попитахме анализатора на българо-турските отношения Осман Октай. 

Интервю на Албена БОРИСОВА 

- Има ли шанс за затопляне на отношенията между Анкара и София след визитата на Бойко Борисов в  Турция, г-н Октай? 

- Анкара и София се употребиха взаимно в слабостите си. Целта е сега кой ще успее по-добре да се възползва. След опита за военен преврат и референдума Ердоган изпадна в изолация. Той трябваше да демонстрира на българските изселници в Турция, че случилото се по време на парламентарните ни избори с мюсюлманското население вече е поправено. България пък имаше интерес да покаже, че няма етнически проблеми. Слабостта на Ердоган е в едноличната му власт и в изолацията му от света. А слабостта на Борисов е в коалицията му с патриотите. Нека не забравяме нападението на атакистите на мюсюлмани по време на петъчната им молитва в София.  

- Кой ще се възползва по-добре от слабостите на другия? 

- Това тепърва ще го разберем. Не съм голям оптимист за нас.  

- Защо? Видяхме колко радушно се разделиха Бойко Борисов и първите мъже на Турция? Няма нищо по-лошо от това да не си в добри отношения със сеседите.  

- Да, така се. Затова е много добре България да се възползва максимално добре и във всяко отношение от слабостите на Турция. Но ще видим дали това ще стане. Дано цената на комшулука и на приятелството да не раздразни ЕС. Ердоган беше почти смазан на референдума. Продължават репресиите в страната. И затова той търси непрекъснато външен враг - Германия, Австрия... И сега му беше нужна България като съсед  и  на която предстои европредседателство. Всичко е с една цел - да успокои напражението в страната. А Борисов пък трябваше да поеме ангажимента да укроти националистите. 

- Сложна е ситуацията. Много е трудна и ролята на Бойко Борисов. Ще успее ли да успокои напрежението с националистите, той се извини за поведението им на границата? 

- Не знам дали ще успее, труден въпрос. Тепърва ще видим. Изявленията, които направиха двамата премиери, са за вътрешна употреба на Турция и България.  

- Бинали Йълдъръм каза, че Борисов е показал, че е приятел на Турция... Той благодари на нашия премиер за подкрепата му по време на опита за преврат... 

- Йълдъръм е пътник. Каквото и да каже, сокоро то няма да има никаква тежест. Ердоган винаги може да се отрече.  

- Не сте ли много критично настроен? 

- Не, аз анализирам ситуацията. Познавайки мандалитета на Анадола, нейната агресивна политика, се страхувам от този флирт. Турция има интерес от дестабилизация на Балканите.  

- Как може да се избегне тя? 

- Докато всички страни от Западните Балкани не влязат в ЕС, опасността от дестабилизация ще съществува.  

- Как да реализираме ползата си от Турция? 

- Единствено чрез развитие на икономиките на двете страни. Да се допуснат инвестиционни проекти на Турция у нас и те да бъдат трамплин към ЕС. Възможно е да си помогнем едни на други. В това е шансът.  

- Ердоган продължава да заплашва Европа с бежанците и да я изнудва чрез тях... 

- Темата с бежанците се използва като плашило от страна на Анкара. Ердоган иска да ги натурализира. Над 600 хил. образовани сирийци получиха турско гражданство. Родиха се около 200 хил. деца. През нашата границата минават афганистанци и иракчани, сирийци няма.  

- Посланикът на Турция Сюлейман Гьокче не присъства на срещата в Анкара. Защо? Какъв знак е това? 

- Първо бих посочил, че с Борисов отиде с Вежди Рашидов. Защо мислите, че го направи? За да покаже, че в България няма проблеми с турското малцинство, че то не е изолирано. Че националистите не влияят. А за Гьокче - на него вече му изтича мандата. И елегантно ще бъде изтеглен от страната, така ще се забрави скандалното му поведение по време на парламентарните избори у нас. 

 

Източник: http://pik.bg/