Гражданско Движение ''ДНЕС''

Свят

Начало / Актуално - Свят / Османският блян на Е...
Османският блян на Ердоган ІІ: Историята не тръгва от Ататюрк!

Османският блян на Ердоган ІІ: Историята не тръгва от Ататюрк!



За пореден път турският президент Реджеп Ердоган заговори за величието на Османската империя, но този път без мераци за прекрояване на границите на Балканите.

Република Турция е продължение на Османската империя, каза той на церемония за стогодишнината от смъртта на османския султан Абдул Хамид II, състояла в двореца Йълдъз в Истанбул, цитиран от Анадолската агенция.

"Република Турция, както и предишните ни държави, които са продължение една на друга, е също и продължение на османците. Разбира се, границите са се променили. Формите на управление са се променили… Но същността остава, душата е една и съща, дори много институции са едни и същи", изтъкна той.

В тази връзка Ердоган оцени султан Абдул Хамид II като един сред "най-важните, най-визионерски и най-стратегически мислещи" личности, които са оставили и своя белег през последните 150 години.

"Някои хора настояват да започнат историята на тази страна от 1923 г. Някои се опитват непрекъснато да ни откъснат от нашите корени и древни ценности. Ние се гордеем с историята си, без да правим дискриминация", подчерта турският президент, цитиран от БТА.

Абдул Хамид II, 34-тия султан на Османската империя, умира през 1918 г. От редакцията припомнят, че официалното провъзгласяване на Турската република от основателя й Мустафа Кемал Ататюрк е на 29 октомври 1923 г.

Преди два месеца Ердоган бе на историческо посещение в Атина. По време на него той поиска ревизия на Лозанския договор от 1923 година, който определя границите с Гърция.

В изявлението си той акцентира на положението на мюсюлманската общност /Гърция отрича термина "турска"/ в Западна /Гръцка/ Тракия, чиито права по думите му системно се нарушават.

Ердоган посочи за несправедливо и в разрез с правата на малцинствата това, че Атина забранява на избраните от общността мюфтии да изпълняват задълженията си, а на тяхно място назначава избрани от правителството мюфтии да служат в джамиите.

На това място от изказването си Ердоган посочи за пример разбирателството с българския министър председател Бойко Борисов по въпросите по опазването на историческото и културно имущество на малцинствените общности в Турция и в България.

Източник: https://www.dnes.bg/