Гражданско Движение ''ДНЕС''

Актуално

Начало / Актуално / Осуетен опит на ЧЕЗ ...
Осуетен опит на ЧЕЗ да прехвърли върху клиент неправомерно заплащане (по монополния принцип

Осуетен опит на ЧЕЗ да прехвърли върху клиент неправомерно заплащане (по монополния принцип "ако мине")Л. М. от Кюстендил е дългогодишен абонат на ЧЕЗ. Има вила в село Б., с действащ електромер, като последната заплатена фактура е за около 30 лв.

 

Веднага след тази фактура започва ходенето по мъки. Следващия месец, при опит да си плати изразходвана ел. енергия,  му отговарят, че такъв абонат няма. Той уведомява ЧЕЗ, че вилата има захранване с ел. енергия, но те му отговарят, че трябва да си открие нова партида, за която да заплати 600 лв.

 

Потършевшият представя цялата документация в  ЧЕЗ, уверява ги, че е разговарял и с инкасатора на района, който, след като е извършил проверка в архивите е открил карнета с неговата партида. Твърди, че след поредното посещение в центъра за обслужване на клиенти на ЧЕЗ и след като ги е информирал за партидата си, му е отговорено, че тя е дадена на друг абонат и повторно е призован да си открие нова партида.

 

При консултации в приемната на "ДНЕС" Л.М. е посъветван да подаде жалба до ДКЕВР, като към нея приложи копие на всички документи и преписката с ЧЕЗ. Обяснено му  е, че при наличие на партида, ЧЕЗ няма основание да иска повторното и откриване, а ако тя е предоставена на друг по вина на дружеството, трябва да му бъде възстановена, без да е нужно повторно да заплаща за нея.