Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / От „Стомана“: Ако не...
От „Стомана“: Ако не взимаме вода от яз. „Студена“, какво ще стане с ВиК-Перник?

От „Стомана“: Ако не взимаме вода от яз. „Студена“, какво ще стане с ВиК-Перник?Ако „Стомана“ не взима от язовир „Студена“, кой ще плаща сметките и какво ще стане с ВиК-Перник? Тези въпроси зададе Антон Петров, член на УС на „Стомана индъстри“, в „Сутрешния блок“ на БНТ.

Антон Петров, член на УС на "Стомана индъстри": Ако "Стомана" не взима от яз. "Студена", кой ще плаща сметките? Знаете ли, че 2,5 млн. лева са фактурирани. От тези 2,5 млн. 700 хиляди са на „Стомана“. Ако „Стомана“ не плаща тази сметка, знаете ли какво ще стане с ВиК-Перник.
Когато „Стомана“ плаща, защо да не й дадем повече да плати.


Той коментира искането на синдикатите да бъде разрешено на завода да ползва 5-6 хиляди кубични метра вода от язовир "Студена" в случай на замръзване на алтернативните източници.
„Такъв е периодът - зима е. Ако замръзнат другите водоизточници, металургичното оборудване не може да бъде спирано и пускано лесно - това е огромна машина. Трябва да има някакво аварийно водоснабдяване“, заяви Петров.


„Откакто придобихме „Стомана“, една от основните ни дейности беше да оправим водния цикъл на предприятието. Бяха инвестирани над 20 млн. лева още тогава, за да няма течове", каза още той.


Антон Петров: Само в последните 10 години от 4,5 млн. кубика сега сме стигнали да ползваме 650 хил. кубика на година. Ние ползваме под 3% от водата на Перник, когато не използваме нашите водоизточници, а ползваме водата от яз. „Студена“. 


Предприятието използва всичките водоизточници, които има на територията си, включително нови сондажи, подпочвени води, заустване на дъждовните води, добави той. Най-вече оборотните води на „Стомана“ се пречистват и се вкарват в производствения цикъл на предприятието.

 

Нито яз. „Пчелина“, нито яз. "Лобош" могат да бъдат водоснабдяване на "Стомана", каза Антон Петров. 

Антон Петров: „Лобош“ е под нивото на водоснабдяване на "Стомана" - по-ниско е като надморска височина, и цялото оборудване, което е имало държавното предприятие "Напоителни системи" някога като помпи, тръби, е откраднато и то не съществува от десетилетия. Така че този водоизточник няма как да стигне до „Стомана“

 

 

Източник:http://epicenter.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

След обиските и разпитите: Министър Нено Димов е задържан за 24 часа, Соколова и Витанов са на свобода 

Прокуратурата решава кой ще бъде обвинен за водната криза в Перник

Властта да осъзнае, че за станалото в Перник е виновна преди всичко тя

Да вдигнем наздравица... с по чаша вода (ОБНОВЕН)

Перничани излизат на протестен автопоход под лозунга „Къде ни е водата?“

Шествие с жълти жилетки и молебен в Перник заради водния режим

Перничани облякоха жълти жилетки заради водната криза

Слави Трифонов: Добре, бе, не изпитвате ли отвращение?120015