Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / От Мюфтийството за П...
От Мюфтийството за Плевнелиев: Приз за уважение към мюсюлманите!

От Мюфтийството за Плевнелиев: Приз за уважение към мюсюлманите!Президентът Росен Плевнелиев (2012-2017) ще бъде удостоен с почетната награда "Ходжазаде Мехмед Мухйиддин ефенди" на Висшия мюсюлмански съвет, съобщиха от Главното мюфтийство.

Церемонията ще се състои утре, а отличието ще се връчи з апърви път.

Наградата е учредена от Съвета на името на първия главен мюфтия Ходжазаде Мехмед Мухйиддин ефенди, встъпил в длъжност на 8 декември 1910 г. след проведен избор в  София.

Заедно с Плевнелиев призът "Ходжазаде Мехмед Мухйиддин ефенди" ще получат и 92 годишният ходжа Мехмед Хамид от благоевградското село Рибново за приноса му за запазването и предаването на мюсюлманската идентичност на младото мюсюлманско поколение в България.
Отличие ще има и за Муса Дурлу за примера му като родител, който се грижи за възпитанието и образованието на петте си  деца, които учат в Духовното училище в Момчилград.

"Ходжазаде Мехмед Мухйиддин ефенди" ще получи и Павел Стоянов, който с фирмата си пръв във България сертифицира производството си със сертификата "Хелял" на Мюсюлманско изповедание и популяризира хелял продуктите сред мюсюлманите в България.

Награда ще вземе и Ердинч Сюлейман за иноватовните му инициативи в сферата на религиозната просвета, които прилага в с. Бенковски, Кърджалийско, и други села от района, отбелязват от Мюфтийството.

А почетната награда ще бъде връчена на четвъртия президент на България Росен Плевнелиев за усилията му за обединяване на обществото и институционалното уважение към Мюсюлманско изповедание и доброто отношение към мюсюлманската общност в страната.

Това не е първото подобно отличие за Плевнелиев. През февруари, малко след като приключи мандата му, той стана носител на голямата награда „Приятели на Израел“ за 2016 година за активна и последователна подкрепа към еврейския народ и държавата Израел.

Наградата беше връчена на тържествена церемония в Ерусалим с участието на президента на Израел Реувен Ривлин и в присъствието на представители на най-влиятелните еврейски организации по света.

Преди дни пък бившият президент бе удостоен с длъжността "Почетен професор" на Института за развиващите се пазари на Пекинския университет.

По публикацията работи: Красимир Ангелов

Прочети още на: https://www.dnes.bg/obshtestvo/2017/12/07/ot-miuftiistvoto-za-plevneliev-priz-za-uvajenie-kym-miusiulmanite.361546