Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / ОТ ПОЩАТА НА «ДНЕС»:...
ОТ ПОЩАТА НА «ДНЕС»: Тормозът „Топлофикация”!

ОТ ПОЩАТА НА «ДНЕС»: Тормозът „Топлофикация”!Представяме на Вашето внимание няколко писма до „ДНЕС”. Всички се отнасят до проблемите с топлофикациите в София и Враца и най-вече с желанието таксата за сградна инсталация да отпадне. На гражданите са предложени безплатни консултации в приемните на "ДНЕС" с адвокат-доброволец. 

С.Н., София:

Въпреки, че съм изключила парното от месец септември 1996 г., аз продължавам да плащам всеки месец сметка от порядъка на 100 дори 105 лв. Радиаторите ми бяха пломбирани с оригинални пломби от „Топлофикация”, но получих сметка за пълен отоплен обект. Включена е отоплената кубатура на апартамента. На въпроса ми, с който се обърнах към „Brunata” защо постъпват така, те ми отговориха, че не съм си сложила уреди за дялово разпределение. Заявих, че това е измислена работа и никой не може да ме накара да си сложа такова нещо. Тогава ме накараха да се разтреперя, като за месеца ми дойде сметка да платя незабавно близо 500 лв. (пенсията ми сега е 200 лв.). Тогава ме накараха да демонтирам радиаторите и сега стоят облегнати на стената и трудно ги местя, за да поддържам хигиена под тях. Изобщо ужас! До кога ще ни мачкат монополите и всичко в измислената ни държава ще бъде „доброволно – доброзорно”? Питам, но ще си остана с въпрос без отговор – колко ми остава да живея? Аз съм на 63 г. Никога не съм мислела, че такива ще ми бъдат старините! 

Й.П., Враца:

Уважаеми господа, моето възражение е срещу „Топлофикация – Враца”. От 5 години не ползвам парно, а имам сметка да плащам 2000 лева и горница. През жилището ми не минават никакви тръби, всичко е премахнато. Не ползвам топла вода, понеже съм на локално отопление, но въпреки всичко постоянно ме тормозят от топлофикацията и ми казват, че им дължа вече, подчертавам, над 2000 лв. и ме заплашват със съд. Моля Ви, помогнете ми със съвет или с каквото можете. Знам, че имате сигурно хиляди писма, но ето и моето към тези хиляди. Смятам, че мога да гледам светлото бъдеще реално каквото е, а не да ми се явяват постоянно проблеми, за който нямам никаква вина. 

Н.Н., София:

Невероятно надути сметки за парно! От „Топлофикация” и от „Техем” се опитват
да ме убедят, че примерно 400 лв. месечна сметка за парно за 86 кв.м апартамент било нормално. Неофициално обаче ме информират, че блокът ни е голям и явно не малка част от съседите крадат, а баламурниците плащат. 

Ю.Л., София:

Имам драстично надписани сметки за парно и топла вода! Нямам договор с „Топлофикация”. Нямам договор с фирмата за топлинно счетоводство. Изрязал съм тръбите и пак ми пращат сметки. Възмутително е, меко казано!

 

***

Как се отчита електроенергията в необитавани имоти? Какво се случва след смяната на електромера?


И.К., Бургас:

Здравейте уважаем екип на ДНЕС, реших да се обърна към Вас след редица писма и консултации. Проблемът ми е следният: преди няколко месеца сключих договор за строителство с водеща фирма в гр. Бургас. През м. декември проектът беше готов и с молба до EVN Бургас поискахме предварителен договор, за да може да се стартира строежът. От тогава до сега получаваме откази поради липса на мощност и липса на осигурен терен за изграждане на нов такъв от Община Бургас. Подмяна на стария не се извършва, нов терен не се осигурява и аз като гражданин стоя разпънат между някакви неуредици, между две незаинтересувани институции. Не разбирам как една частна фирма ще решава за друга частна фирма кога и дали да почва дейност и докога това може да се проточи във времето. И защо този трафопост не се подмени, независимо какъв е теренът. Изпаднал съм в ужас и недоумение от тази ситуация. Моля, ако проявите интерес и разбиране, да се свържете с мен, за да дам гласност по този случай и евентуално да получа някакъв съвет от Вашата организация. Приемете поздравите ми. 

Д.Д., Блаоевград:

Плащам сметки за електроенергия, неотговарящи на реалното потребление. Сметките са от порядъка на 220 - 230 лв. Настоявам за бързо отстраняване на монопола на електроразпределителните компании ЧЕЗ и EVN и за незабавно съдопроизводство срещу тях по бързата процедура. Съзнавам, че исканията ми са нереални, но се замислите: не е ли нереално в 21 век да смятаме това за нереално. Благодаря!

Д.С., Стара Загора:

Средното ел.потребление на моето семейство, което се състои от двама човека, е около 100 лв. на месец, но изведнъж получихме сметка на стойност от 200 лв. Тази сметка е след смяна на електромера с нов – електронен.

А.С., София:

Здравейте! Живея в София, но имам апартамент в гр. Свищов. Ходя там 2-3 пъти в годината, но Енерго-Про редовно ме ощетява и мами. В момента са ме изключили от захранване поради неплащане на последните две сметки. Обадих се на телефона им и следвайки напътствията им, отидох да платя изразхованата енергия и такса прикачване. Ужасих, се когато на касати ми казаха, че дължа 180 лв. за октомври, ноември и декември. Първо, токът ми за тези месеци са платени, но те не ме притесняват толкова, колкото сметката за януари и февруари. Сумата не е голяма, но как и защо да ги плащам, след като никой не обитава това жилище? За посочения период от октомври съм бил в Свищов единствено за три дни по Нова година, като за тези три дни съм включвал един климатик, бойлер, микровълнова, няколко крушки и ТВ. Смятам, че всичко, което правят, е цленасочено, с високи такси и прочие, за да не си търсим правата като граждани! Молбата ми е за съдействие, за да спрем този монопол да лъже и ограбва българския народ. За мен тези 250 лв. не са много пари, но въпросът е принципен и с Ваша помощ и съдействие съм готов да тръгна на дело срещу тях. Това си е измама, ако ще и за 2 лева да е. Поздрави, инж. А.С. 

24.03.2015

***

Предлагаме на вашето внимание няколко писма на граждани до приемните на "ДНЕС", в които гражданите търсят нашето съдействие в неволите си с монополите. Конкретните казуси поставят въпросите:

Как може да ни спрат тока заради грешка? Каква е реалната скорост на интернета, който предлага „Близу”? Как дори разведени, може да ни осъдят заради неплатените сметки на бившата ни половинка? Знае ли някой в ДКЕВР как се определят сметките от „Софийска вода”?

На всички граждани, обърнали се за съдействие към „ДНЕС” чрез електронната ни поща, са предложени безплатни консултации с адвокат-доброволец от приемните на Движението.  

С.Ж., София:

Миналия месец от „ЧЕЗ Елетро България” АД ми прекъснаха захранването съвсем умишлено, без абсолютно никакво основание за това, без да бъда уведомена за период от 12 часа на обяд до 21:50 вечерта, когато след продължителни разговори и непреклонност от моя страна беше възстановено. Нямам непогасени задължения, нито технически проблеми от тяхна страна. Най-вероятно са изключили погрешният абонат. Моля да ме посъветвате какви действия мога да предприема за това своеволие и какви претенции мога да предявя. Благодаря предварително. 

Д.Н., Стара Загора:

Имам сериозни проблеми с доставчика на интернет «Близуу». Сключих договор на юнашко доверие за 14 месеца. Включена съм от 31 октомври и ежедневно си играя да издирвам мрежата им. Имам само скайп и при късмет – Фейсбук. В Гугъл влизам, но нищо не мога да отворя. Посъветвайте ме как мога да прекратя този нелоялен договор. Само не ми предлагайте съдебен процес :) 

В.И., София:

Официално съм разведен от 3 години, а не живея в общото ни семейно жилище с бившата ми съпруга от 5 години. През този период бившата ми жена не е заплащала сметките си за парно отопление, но не го е и спирала. Титуляр на сметката и ползвател на топлоенергията е единствено тя, тъй като съгласно съдебното решение за развод, апартаментът се ползва от нея. Въпреки това съм осъден да заплатя половината от дължимата сума в размер на 3330 лв., като са ми запорирали ½ от заплатата и аз на практика съм без доходи и пред фалит,защото изплащам кредити, издръжки на деца и т. н. При съдия-изпълнителя разбрах, че трябва да заплатя и дългове към НАП, за които досега не са ми предявявали искове. Какво мога да направя? 

С.К., София:

Здравейте! От „Софийска вода” редовно ни надписват сметките заради разлика, отчетена между данните на общия водомер и индивидуалните водомери. Вече 3 пъти получих сметка с между 30 и 45 лв. отгоре, при положение, че на месец обикновено разходваме не повече от 10 лв. за студена вода. Писах жалби до КЗП, Омбудсмана, ДКЕВР и „Софийска вода”. Никакъв резултат. Само препращаха жалбата ми. Днес получих отговор от монополиста, че всичко си е в ред и няма нищо нередно в надписаните сметки. Моля за съдействие от вашата организация! Къде са правата ни на потребители, граждани, на хора? Това е абсолютно безобразие! 

26.03.2015

***

Н.Н. от София:

От около 4 години се опитвам да спра мобилния си телефон към М-Тел. След последната ми изрична молба да бъде спрян, се оказа, че са ми го спрели така, че да продължа да плащам такса, като сам сигурен, че юридически са си вързали гащите, но от човешка гледна точка това вече е нечувана наглост. До колокото разбрах от служителите на „М-Тел”, водят телефона за изгубен. Вече не знам към кого да се обърна и какво да направя. Благодаря за вниманието! 

В.А. от София:

Здравейте! Имам проблем с „Топлофикация”. Моята майка, която е на 86 г., от 3 г. не плаща парно, тъй като всички уреди показват "0" и въпреки това през този период вече сумата за плащане е около 3500 лв. главница. Тя е инвалид първа група с пенсия 160 лв. Отоплява се с ток. Аз и помагам колкото мога за да си плати тока и водата, купувам и лекарства, които струват около 120 лв. Искаме да сме изрядни платци, но при спряно парно да плащаме тези огромни суми не сме съгласни, а пък и нямаме тези средства. Извинете ме, ако малко писмото ми не е написано както трябва, но много се вълнувам и ме е страх да не би да започнат да съдят майка ми и това съм сигурна, че ще я довърши. Моля Ви за помощ! Как да постъпим в нашия случай. Предварително Ви благодарим. 

Д.Х. от Варна:

Здарвейте! ВиК ме осъди за неизползвана услуга и ме прати на съдия-изпълнител, без мое знание. Голяма сага е това, а още по-голяма далавера за водния доставчик. След като засякоха водомера, се оказа, че са надписани 702 м3, което е 1 510 лева. А те ме осъдиха да им платя 1400 лв. за това, че са ми надписали! Не зная какво да предприема, но мисля, че ми трябва адвокат. 

П.Е. от София:

Здравейте, искам да попитам законно ли е да ми начисляват сумата от 680 лв. за изминалия отоплителен сезон, все едно, че съм се отоплявал на пълна мощност, тъй като радиаторите ми са пломбирани, а не са демонтирани. На запитване в „Техем” ми казаха, че сумата може да се коригира, само ако събера подписи от 75% от апартаментите във входа, че са съгласни да се извърши корекция на дяловото разпределение. Не виждам кой ще се съгласи на такова нещо и защо трябва да завися от съседите си?  

05.03.2015

 

***

В.Б. от София:

Не зная защо напоследък се мълчи по този въпрос, но хора които искат да се откажат от услугите на "Топлофикация", де факто и де юре не могат. Хора, които са избрали да се отопляват с всичко друго, но не и с тяхната пародия наречена "услуга", са задължени с подзаконови норми и актове да плащат уникалната простотия наречена такса "сградна инсталация"! В сметките си хора отказали се от отопление чрез парно, получават суми за "отоплен имот"! Самата "сградна инсталация" удобно е наречена "услуга"! Всички отказали се от парното, се третират противозаконно като "потребители" и то с абонатни номера! Това е уникален метод в страна от белия свят, където държавата ведно с монополист рекетира собствения си народ! Нали разбирате, че в добрата търговска практика и здравия разум няма договорни отношения м/у търговец и потребител без изричното съгласие и на двете страни, без индивидуално подписан и от двете страни индивидуален договор. „Топлофикация – София” постоянно завежда дела срещу неизрядни платци. Но удобно се пропуска момента, че тези неизрядни платци са хора, които са се отказали от "услугата" отопление и се отопляват на ток, газ, твърди горива, но не и с абсурдните им неща предлагани като на крепостни селяни! По този начин, това дружество заедно и умишлено подпомагано от държавните институции като съд, парламент и законотворци, нарушават пряко Конституцията на Република България. 

Д.Я. от Русе:

За миналия месец платихме 260 лв. за ел. енергия към Енерго-Про. При положение, че няма никой по цял ден вкъщи. Кой използва този ток? Направихме опит: изключихме ел. енергията от главните ни бушони и отидохме да видим дали електромерът се върти, вярно не се въртеше както при включени бушони, но пак се въртеше бавно, но славно. Всеки месец изнудването продължава. Нямаме по-малки сметки от 100 лв., а всички от семейството сме на работа, а през деня работи единствено хладилникът. 

С.К. от с. Конуш, обл. Пловдив:

Недоволна съм и от електроразпределението, и от водоснабдяването! Електроразпределението в нашето населено място е под всякаква критика. Токът спира постоянно, макар и за секунди, но така горят ел.уреди. Напрежението е слабо и непостоянно. Водоснабдяването също ни изправя пред непрекъснати изпитания. Живеем в район, който се намира на по-високо равнище и вода често нямаме, а сметките стават все по-високи! Оправия няма! Дано се промени нещо! 

24.02.2015 

***.

Г.К. от Сливен: Проблемът, за който искам да споделя, е свързан с EVN. Хотелът ни се намира в северната част на град Сливен, захранването на обекта се извършва от трафопост "Заслона", който е свързан с Карандила. Прекъсването с часове на ел.захранването е всекидневен тормоз, на който сме подложени. Във връзка с това искам да спомена, че именно с тези спирания имаме повредени много от ел.уредите на хотела, ресторанта и маркета. При проверка на мощноста на напрежение установихме, че напрежението е по-високо от нормалното на една от фазите /245 V - 285 V/. В предходни години имаше периоди с прекъснато захранване в продължение на няколко денонощия. 

Л.Г. от София: От "Софийска вода" АД системно ми пращат в сметката за текущия месец и старата вече платена сметка! Дори преди десетина дни получих "заплашително" писмо, в което ме приканват да си платя неуредените сметки, че щели да ме дават на съд. Е това ако не е наглост вече, не знам какво друго да е?!  Или ние – обикновените платци, трябвало да плащаме за загуби по трасетата или за кражби на вода? От къде на къде? Докато държавата не се намеси в определянето на реални цени, всеки ще ни обира до последната стотинка. И актовете, които от ДКЕВР съставят на тия дружества, трябва да са изразени в десетки милиони. При такава ситуация всеки ще се замисли дали да се заиграва с бедния ни народ! Няма никакво значение концесионерите от кой край на света са дошли у нас – дали от Чехия, Германия или Тамбукту. Трябва да са убедени, че управниците ни имат волята и всички мераци за измама на народа ни със сметки, които дори те не могат да разгадаят, че няма да станат! Написах мнението си. Благодаря за дадената ми възможност! 

Д.К. от София: Здравейте! Оплаквам се от начислената ми сметка от "Софийска вода" АД за около 350 лева за два месеца на база "обща пропускливост", поради факта, че "Софийска вода" АД нямали подсигурен достъп за отчет на водомера ми последните 12 /дванадесет/ месеца. Поканих ги да отчетат водомера и да се уверят, че за последните 5 месеца няма никаква консумация, защото никой не живее в жилището. От тогава ме таксуват не по 120 лева на месец а по 20 лева. Казаха ми, че трябва първо да платя натрупаното и тогава да се жаля. Кой е правилният начин да защитя правата си? Как може да ми помогне Вашата организация?

13.02.2015


2371