Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / От пощата на „ДНЕС”:...
От пощата на „ДНЕС”: гражданите пишат за проблеми с банковите кредити,  топлофикациите и смяната на електромери

От пощата на „ДНЕС”: гражданите пишат за проблеми с банковите кредити, топлофикациите и смяната на електромериВ. Й., Перник: 

Здравейте! Видяхме Вашия сайт и много харесахме идеята, заложена в него. „Топлофикация” завежда дело срещу нас за неплатени сметки. Бяхме редовни платци до една определена случка. След консултация с компетентните органи от Държавна комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), се оказа, че от „Топлофикация” са постъпили некоректно спрямо нас:

1. Пристигна изравнителна сметка при положение, че всеки месец инкасаторите от „Нелбо Инженеринг” са отчитали изразходваната от нас топлоенергия.

2. Неправилно отчитане на водомерите от инкасаторката, която бяха назначили. Опитахме се да търсим правата си, чрез подаване на жалби до различни институции, но не получихме никаква обратна връзка и престанахме да плащаме. Бихме искали да получим консултация от Вас, за да решим какви действия да предприемем - да си платим сметките или да се опълчим срещу монополиста. С радост бихме дошли да Ви дадем повече информация при проявен интерес от Ваша страна. Поздрави, В. Й.

Е.К., София:

Договорите за кредити с банките са диктати, кредитополучателите се превръщат в неизчерпаем източник на печалби, чрез всякакви манипулации. Имам кредит 7 хиляди лв., изплатила съм на „Уникредит Булбанк” 3 200 лв., от които са покрити за главница 400 лв. „Джеткредит” например, не променя условията по договорите, макар че и те се намират в условията, в които се намират банките.

Безработицата се увеличава, невъзможността на хората да обслужват кредитите си също, банките в нарушение на Закона за задълженията и договорите и Закона за защита на личните данни, предоставят на фирмите за събиране на дългове да събират необслужваните задължение на кредитополучателите, включително със заплахи за живота. Задълженията по кредитите се обременяват с комисионната на банковия служител, уредил фирмата за събиране на задължения и с комисионната на събирачите. Има съд и съдия изпълнители. От съдебните такси има полза държавата, но с какво ще се хранят мутрите, узаконили дейността си. Личните ни данни са притежание на неизвестни за нас хора, банките винаги са прави, защото са мощни рекламодатели.

Обеднелите хора имат право на справедлив съд, за да защитават правата си, но нямат пари за водене на дела. Обирът на банките свива потреблението на хората, което се отразява на кризата. Държавата, т.е. правителството, може ли едновременно да защити правата на гражданите и в същото време да намали стремежа на банките към свръхпечалба, т.е. да се лиши от собствена печалба.

Би следвало да се обсъди този проблем и се внесат конкретни предложения в Комисията по сигурност и обществен ред в НС, с цел защита правата на кредитополучателите. Едно е да платиш цената на кредита и друго – да те превърнат в неизчерпаем източник на печалба и плячка на мутри. Този бизнес е заплаха за националната сигурност с политиката, която провеждат банките. Кризата се задълбочава, а животът на кредитополучателите се превръща в ад.

М Б., Бобов дол:

Миналата година, като се прибрах в България през октомври, се оказа, че в апартамента ми е изключен тока. Слязох долу при таблото и какво да видя: електромерите бяха подменени с нови без надписани номера от старите електромери. Мили хора, до ден днешен не разбрах кой е моят електромер. Отидох да се интересувам защо ми е спрян тока и ми казаха че имам 56 лв. неплатена сметка. Платих я, макар че не бях консумирала тези пари. Поисках обяснение за подмяната на електромерите и никой не можа нищо да ми отговори. Нека сложим край на тази корупция. Същото се отнася и за всички данъци, например данък смет, при положение, че не живея в България. Благодаря Ви за вниманието.

Д. М., Шумен:

От 5 години престанах да ползвам парно отопление и топла вода, тъй като сметките ми бяха най-високи от всички еквивалентни на моето жилище. Освен това, понеже инсталациите /разбирай тръбите/ са много стари и ръждясали, в кухнята се пробиха и ми създадоха голям проблем. На многократните ми молби към ТЕЦ за съдействие ми се отговаряше, че това не е техен ангажимент. Съседите ми направиха байпас, но и той се проби. Извиках майстор и се принудих да отрежа тръбите и досега всички над мен не могат да ползват парно. Това обаче не пречи на ТЕЦ вече 5 години да ми начислява безумни суми за т.н. дялово разпределение, които сигурно вече са стигнали 2000 лв. и очакване на съдия изпълнител.

Писала съм няколко жалби и възражения с молба да ми се обясни по какъв начин се формира това дялово разпределение - какви са критериите, от какво зависи и т.н., защото се оказа, че апартаменти, които ползват парно, плащат съвсем малко повече от тези, които не ползваме /тъй като има и други съседи, които са го спрели/, даже и такива с по-голяма квадратура. Тоест, видно е, че на тях не се начислява дялово разпределение, а с тази чест сме удостоени само тези, които сме се лишили от "удобството да имаме парно". Тъй като и другата част от съоръженията /разбирай радиатори/ също са амортизирани отдавна, те отделят топлина само в горната половина, където е топломерът, а в долната половина са студени. Или може би мощността на подаваната топлина е толкова "силна" , че не може да загрее целия радиатор. Това обаче не пречи за формирането на цената!!! Отговорът на ТЕЦ е "щом живееш в отопляема сграда – ще плащаш". Това е живо изнудване и психически тормоз. Договорите са 100 годишни и не са обновявани съвсем стратегически. Решена съм да се боря до край, въпреки, че не зная как, защото с когото съм споделила, все чувам, че с майка и баща може да се скараш, с мъж и жена може да се разведеш, но от ТЕЦ отърване няма. Моля, помогнете да се промени закона и който не иска парно, да не бъде изнудван да спонсорира ТЕЦ.

***

За множеството други казуси, по които ни пишат нашите читатели, може да четете тук


2357